Egyéb kategória

A másnapos kenyér új élete – hasznosítsátok, ahogy eddig soha!

Én tisztelem az ételeket és nem bírom a pazarlást. Ha egy szelet kenyér is a kukában landol, akkor elképesztően fel tud menni bennem a pumpa. Ezért megpróbálok tenni ez ellen, és nemcsak a saját háztartásomban, hanem most a tiétekben is. Hiszen annyi a lehetőség, hogy felhasználjátok a rátok maradt kenyeret és egyéb pékárukat.

vous - 2016.10.16.
A másnapos kenyér új élete – hasznosítsátok, ahogy eddig soha!

Az első és legfontosabb szabály, hogy ne vegyetek belőle túl sokat. Ha tudjátok, hogy nem tudtok megenni egyszerre nagyobb mennyiséget, válasszatok inkább kiflit vagy zsömlét, esetleg szeletelt kenyeret – ami valamivel tovább friss marad –, főleg, ha hűtőben tároljátok. Ha mégis túl soknak bizonyulna, akkor pedig le is fagyaszthatjátok.

Pékműhely

„Csak liszt, víz, só kell hozzá, na meg idő és szeretet” – A Pékműhelyben jártam, igazi, nagybetűs kenyeret láttam

„Mindannyian esszük, vajjal, felvágottal, reggelire, vacsorára, pörkölt mellé, de nem igazán tudjuk, hogyan is készül az igazi kenyér. Sokan nem vesszük a fáradságot, hogy minőségi kenyeret vásároljunk pékműhelyből, pedig rengeteg olyan pékség van, ahol helyben készítik a kenyereket, péksüteményeket, nem csak bedobják a sütőbe az előre elkészített fagyasztott tésztát, mielőtt a vásárlók elé kerül. Vajda József, aki sodorva-tekerve és szívvel-lélekkel készíti pékáruit, megmutatja, hogyan készül a nagybetűs kenyér.”

Anna cikkét itt olvashatjátok.

 River Cottage kézikönyvek: Kenyér

River Cottage kézikönyvek: Kenyér
Forrás:
Alexandra

Gondoljátok újra!

Ha túl késő, és mégis megmaradt belőle valamennyi – másnapra vagy harmadnapra –, készítsetek belőle olyan fogásokat, amikhez kifejezetten szikkadt kenyér kell. Ha már nem megfelelő az állaga, és gyakorlatilag lehetetlen szeletelni, készítsetek belőle tölteléket húsokhoz, vagy használjátok fel a fasírtokhoz, zöldségfasírtokhoz, de egy jó kis spenótot is feldobhattok vele, ezerszer finomabb és kiadósabb lesz, mint a sima leturmixolt leveles változat.

Édes vagy sós felfújtakhoz is kiválóak ezek a „maradékok”, amiket sajttal, baconnel, tojással és zöldségfélékkel is felturbózhattok. Az édes változatokhoz pedig a túró, mák, dió és lekvár is tökéletes választás.

Levesbe vele!

Szintén tuti siker, ha levesekhez használjátok a szikkadt kenyeret. Ezt pedig többféleképpen is tehetitek!

  • A krutont például nagyon egyszerű elkészíteni, levesek mellé tökéletes választás, és viszonylag sokáig eláll.
     
  • Ha sajtos vagy fokhagymás pirítóst készítetek belőle, feldobhatjátok a legegyszerűbb krémleveseket is, vagy akár a hagymalevest. Ez nemcsak a kiadóssága miatt célszerű, hanem mert sokkal izgalmasabb lesz a fogás a különböző állagok váltakozásával. Krémes leves és roppanós pirítós, kell ennél több?
     
  • De sűríthetitek is a leveseket vele, gondoljatok csak a spanyol gazpachóra vagy a – szintén andalúz – hideg fokhagymakrémlevesre, vagy akár a toszkán „ pappa al pomodoro”-ra, vagyis paradicsomlevesre.
     
  • Bruschettához, melegszendvicsekhez és persze bundás kenyérhez is sokkal jobb a másnapos vagy akár többnapos kenyér. Ahogyan az angol kenyérpudinghoz is, amit sültek mellé tálalnak.

Forrás:
iStock

Legyen a salátátok kiadós!

Na, meg ne feledkezzetek a salátákról sem! Nincs jó Cézár-saláta pirított kenyér nélkül, ahogyan egy jó kis panzanella, vagyis a híres olasz saláta sincs, ami paradicsomból, olívaolajból, fokhagymából, a már említett kenyérből, bazsalikomból, sóból, borsból, olívabogyóból és balzsamecetből áll. A lényeg, hogy a kenyér jól magába szívja az önteteket. A salátát persze ezután még úgy turbózhatjátok fel, ahogy csak akarjátok, jöhet bele rukkola, szardella, kapribogyó, uborka, sajtok stb. Jól hangzik, igaz?

európa kenyerei infografika

Infografika – 10 európai kenyérfajta, amit ismernetek kell!

„Van a fehér kenyér. A félbarna. Van félkilós, negyedkilós, burgonyás, paraszt, vitaminokkal dúsított. Ja, igen. Magvas. Meg rozs. Ha többet ismertek, akkor sem biztos, hogy ettetek már. Pedig kenyerekből ezer és ezer változat létezik csak Európában.”

Grafikusunk, Anna összegyűjtötte nektek a legismertebb kenyereket.

És persze ott van a finom házi morzsa, ami a közelébe sem ér a bolti változatoknak. Ha otthon készítitek, célszerű ízesíteni is fűszerekkel, zöldfűszerekkel, olívaolajjal vagy akár parmezánnal – igazából amivel csak szeretnétek!

Ha eddig egyik étel sem nyerte el a tetszéseteket, akkor csak élesszétek újjá a kenyeret!

Mentsétek meg!

Dörzsöljétek át egy jégkockával vagy spricceljétek be egy kevés vízzel, majd mehet is a sütőbe 200 fokra. 4-5 perc sütéssel csodákat művelhettek a szikkadt kenyérrel, vagy dobjátok egy papírzacskóba, és süssétek 180 fokon 3 percig. Amelyik verzió szimpatikus!

Hívjátok segítségül!

Ha már semmiképpen sem ennétek meg, a következőt tehetitek:

  • Tegyétek a megszáradt kenyeret a hűtő alsó fiókjába, ezzel frissen tarthatjátok a zöldségeket, hiszen a kenyér felszívja majd a fölösleges nedvességet.
     
  • Vagy szedjétek vele össze az üvegszilánkokat!

Ugye, hogy semmi keresnivalója a kukában?

Ajánlott cikkek