A túl erős menstruáció nem játék – komoly veszélyei lehetnek!

Ti tudjátok, mi az a menorrhagia? És tapasztaltatok már olyat, hogy a menstruációtok a normális helyett erős és nagy mennyiségű vérveszteséggel járt? Akár igen, akár nem, sok olyan dolog van, amit ideje tisztázni a túl erős menstruációval kapcsolatban.

Ha ti abba a kategóriába tartoztok, akiknek túl erős a menstruációjuk, akkor lehet, hogy sokszor kellemetlenül érzitek magatokat emiatt. Azonban emellett még más problémák is jelentkezhetnek nálatok, például kialakulhat vérszegénység, és előfordulhat, hogy ennek az egésznek a hátterében valamilyen betegség áll.

A témában dr. Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyásza lesz a segítségünkre.

Forrás:
Pixabay

A túl erős menstruáció jellemzői

Mi, nők 12-14 éves korunktól kezdve körülbelül 40 éven át minden hónapban 4–7 napig menstruálunk. A terhességet most hagyjuk ki a képletből. Ezt a rendszeres vérveszteséget a vérképző rendszerünk kompenzálja, de ha a „piros betűs” napok kórosan hosszabbak vagy erősebbek a szokásosnál, az akár súlyos, krónikus vérszegénységhez is vezethet.

Az erős, nagy mennyiségű vérveszteséggel járó vérzés (menorrhagia) nemcsak a mindennapokat teszi stresszessé, és a komfortérzetet csökkenti, hanem komoly egészségügyi problémát is jelenthet. Ilyenkor jelentkezhet főként vashiányos vérszegénység, ráadásul a háttérben álló okok is lehetnek súlyosak, nem beszélve arról a veszélyről, hogy ehhez a jelenséghez gyakran társul gyulladás.

Így semmiképpen sem vehetitek félvállról, ha az alábbi tüneteket észlelitek:

Mi okozhatja az említett tüneteket?

  • Az esetek egy részének hátterében állhat anatómiai elváltozás: a mióma (jóindulatú méhizomdaganat vagy méhmegnagyobbodás). A megvastagodott méhfal nem tud miatta kellőképpen összehúzódni, ami fokozott mértékű vérzéshez vezet.
  • A méhnyálkahártya túlzott megvastagodása, amely az ösztrogén hormon hatására jön létre, szintén okozhat menorrhagiát.
  • Gyakran a méhen belüli fogamzásgátló eszköz a probléma kiváltója, amely normális körülmények közt is valamivel hosszabb és erősebb menstruációkat okozhat, de ez egyeseknél kóros mértékűvé válhat.
  • Hormonális zavarok, például pajzsmirigyproblémák is kereshetők a háttérben.
  • Az endometriózis, amelynek következtében a méhnyálkahártya-szigetek nemcsak méhen belül, hanem a méhen kívül is előfordulnak, okozhat két menstruáció között fellépő vérzést, görcsös fájdalom kíséretében.
  • Mindezeken felül ki kell zárni a megszakadt, méhen belüli terhességet, a spontán vetélés utáni állapotot, a medencegyulladást, vérrögképződési rendellenességet, a méhdaganatot, a cisztát és a polipot is. Az esetek egy részében mindezen okok kizárása után sem derül fény az erős vérzés okára.
Forrás:
iStock

Amit az orvosotok tehet

A teljes vérkép vizsgálatával megbecsülheti a hemoglobinszinteteket és a menstruációtok mértékét, és a szervezetetek vasháztartásáról is teljes képet kaphat. Ha ez alapján bebizonyosodik, hogy valóban menorrhagiáról van szó, már egy rutin nőgyógyászati vizsgálat is kimutathatja például a miómát. Az ultrahang felvilágosítást ad a méhnyálkahártya állapotáról, ám ha ez sem hoz eredményt, szóba jöhet a méhtükrözés.

A rákszűréssel egybekötött nőgyógyászati vizsgálatnak mindenképpen meg kell történnie.

Amennyiben ezek negatív eredménnyel végződnek, azaz nem találnak nálatok eltérést, úgy szóba jöhet rövid idejű, 1–3 hónapos gyógyszeres kezelés.

Ha a méhen belüli fogamzásgátló eszközötök okozza a problémát, azt nyilván el kell távolítani, és más védekezési módot választanotok. Amennyiben nem áll fenn egyéb kizáró ok, javasolható a tablettás védekezés, amely csökkentheti a menstruációtok hosszát és mennyiségét.

Kezelési lehetőségek

  • A menorrhagia gyógyszeres kezeléssel is gyógyítható. Szóba jöhetnek nem szteroid gyulladásgátlók és progesztogének is, amelyek jó eséllyel megszüntethetik a problémát.
  • A leggyakoribb diagnosztikus és egyben terápiás beavatkozás a méhkaparás, ennek segítségével a vérzés is megállítható, és szövettani utólagos vizsgálattal megállapítható, mi okozta a kóros vérzést.
  • Ismert olyan módszer, a méhtükrözés műtéti változata, amellyel a méhnyálkahártya nagy részét el lehet távolítani, és így megszűnik a vérzészavar.
  • Azonban, különösen 40 éves kor felett, ha a tervezett gyermekek már világra jöttek, és ha egyéb eljárások nem vezetnek eredményre, ma is előfordulhat sajnos, hogy el kell távolítani a méhet.

Természetesen amennyiben daganatos elváltozást találtok, mindenképpen a műtéti beavatkozás a legfontosabb.