Intim

4 tünet menstruáció közben, amikor azonnal orvoshoz kell fordulnotok

A menstruációt egyetlen nő sem éli át szívesen, a pasik meg titokban örülnek, hogy nekik nem kell ezzel a havi rendszerességű kellemetlenséggel megküzdeniük. Mi, nők azért már hozzászoktunk valamennyire, jó a tűrőképességünk, magas a fájdalomküszöbünk, bár egy ponton túl azért ez nem olyan jó tulajdonság.

vous - 2022.01.06.
4 tünet menstruáció közben, amikor azonnal orvoshoz kell fordulnotok

Vannak ugyanis jelek, melyeket hajlamosak lehettek figyelmen kívül hagyni, amit szükséges rosszként könyveltek el, amit el kell viselnetek. Pedig jobb lenne, ha komolyan vennétek, és az első utatok az orvoshoz vezetne. A Women's Health összegyűjtött néhány tünetet, amit ha észleltek, azonnal forduljatok vele orvoshoz, mert egyáltalán nem természetes dolog, nem a menstruáció velejárója.

Forrás:
pexels

Túl sokáig kimarad

Persze, ha terhesek vagytok, akkor ez nem érvényes rátok, de ha nem, akkor foglalkoznotok kell vele. Azonban ha hosszabb ideig kimarad a ciklusotok, és a terhességi tesztetek negatív lesz, ideje hormonvizsgálat alá vetnetek magatokat. Figyeljétek meg ezzel egyidőben a hajatok változását is, sűrűbb vagy ritkább lett-e, hiszen ez könnyen lehet a policisztás ovárium szindróma tünete is. Persze, az is lehet, hogy csak egy stresszes időszak áll mögöttetek.

Menstruáción kívüli vérzés

Nem kell rögtön a legrosszabbra gondolnotok, de nem szabad figyelmen kívül sem hagynotok, ha pecsételő vérzésetek van két menstruációs ciklus között. A ludas lehet egy polip, vagy valamilyen elváltozás a méhszájon vagy a méhnyálkahártyán, amit ügyesen kezelni tudnak az orvosok. A szex után jelentkező vérzés már aggasztóbb, a méhnyakrák jele is lehet, így ne habozzatok sokáig, irány a nőgyógyászotok!

Forrás:
pexels

Túl sok vér

Már a vér színe is sokat elárul az egészségetekről, így nem meglepő, hogy a mennyisége is. Ha túl sokszor, akár óránként cserélnetek kell a tamponotokat, mert megtelik, akkor az már egyértelmű jele annak, hogy túl sok vér távozik belőletek menstruáció alatt. Nem kell rossz dolgokra gondolni, maximum mióma lehet a méhetekben, de a nagyobb gondot inkább a nagy vérveszteség jelenti. Azért fontos időben észlelnetek a problémát, hogy a vérveszteséggel járó vashiányt pótoljátok, mert ha nem, fáradékonyak lesztek, és komolyabb veszteség esetén akár el is ájulhattok. Szuper vassal teli turmixrecepteket itt találtok!

Túl erős fájdalom

Túl erős fájdalomról akkor beszélünk, ha már két fájdalomcsillapítóval sem bírjátok elmulasztani a görcsöt. Ha a fájdalomcsillapítók sem nagyon segítenek, akkor lehet gyanakodni az endometriózisra. Ekkor a méh nyálkahártyája menstruációkor leválik, elvándorol, és letapad a kismedencében valahol: petefészekre, petevezetékre, olykor pedig a kismedence szövetei közé. Itt a hormonális hatások következtében ugyanúgy viselkedik, mint menstruációkor: vérzés kíséretében lelökődik, ám mivel a vér nem tud távozni, így felgyűlik a zárt üregekben, és ingerli a környezetet. Ha ez az oka a nagy fájdalomnak az orvoson múlik, hogyan kezel benneteket. Lehet, elegendő a gyógyszeres kezelés, de az is lehet, hogy műtétre lesz szükségetek. Mielőtt azonban kétségbeesnétek, próbálkozzatok meg más praktikákkal, könnyen lehet, hogy a nem megfelelő táplálkozás állhat a görcsök hátterében.

Ajánlott cikkek