Egyéb kategória

A hely, ahol több ezer ember toldoz-foldoz együtt – kipróbáltam, milyen egy kézműves csoporthoz tartozni

Arra gondoltam, kipróbálom, milyen érzés egy kézműves csoport tagjának lenni. Csatlakoztam is három olyan csoporthoz, melyeknek témája a varrás, a patchwork és a gobelin. Eleinte nem éreztem ezeket túlságosan testhezállónak – maximum egy gombot tudok visszavarrni a kabátra –, de elöljáróban annyit elmondok, hogy a csoportokban még most is benne vagyok, és nem is tervezek kilépni.

vous - 2016.11.09.
A hely, ahol több ezer ember toldoz-foldoz együtt – kipróbáltam, milyen egy kézműves csoporthoz tartozni

Régen még népszerűek voltak az úgynevezett hímzőkörök. Ma már ez nem jellemző, ám a hímezni, varrni szerető nők nem lettek kevesebben. Annyi történt csupán, hogy a hímzőkörök helyett más csoportokba tömörültek, egészen konkrétan a Facebookon találhatjuk meg őket. Ott ugyanis több ezer fős közösségek jöttek létre, akikben egy dolog biztosan közös: a hobbijuk.

Ezekben a csoportokban nagymamák, anyukák és unokák egyaránt osztják meg egymással tippjeiket, trükkjeiket, vagy épp saját kezűleg készített munkáikat.

Textilkiegészítők

Textilkiegészítők
Forrás:
Alexandra

De hogy leteszteljem, milyen érzés valójában egy ilyen közösség tagjának lenni, csatlakoztam három csoporthoz, amelyekről már sokat hallottam. Sőt, a csoportokba posztoltam is egy-egy kérdést, hogy kiderüljön, milyen aktív a csoport, hogy valóban segítenek-e egymásnak a csoport tagjai.

Keresztszemes és gobelin

A Keresztszemes és gobelin csoport légköre nagyon nyugodt és kellemes. Ez nem olyan közösség, ahol mintákat osztanak meg egymással – ezt nem is nagyon nézik jó szemmel a csoportban –, nem egy adok-veszek csoport. A lényege inkább az, hogy az elkészült munkákat, tapasztalatokat és tippeket osztják meg egymással a csoport tagjai.

Úgy vettem észre, ha valaki megosztja a munkáját, azt a közösség nagyra értékeli, ugyanis a lájkok és a biztató kommentek szinte sosem maradnak el. Én itt egy viszonylag nagy, Audrey Hepburn-ös gobelin elkészítéséhez kértem segítséget, amire lájk és tippeket tartalmazó komment is érkezett.

Forrás:
Sarkadi Nina
Audrey Hepburn smink

Megirigyeltük Audrey Hepburn sminkjét és elkészítettük!

Vannak a szemünk előtt gyönyörű nők, akikre ikonként tekintünk, valamely vonásuk vagy kisugárzásuk magával ragad. Ilyen Audrey Hepburn is, akinek szelíd bája, letisztult szépsége és persze sminkje időről időre arra késztet, hogy megformáljuk magunkon is.

Sminkesünk, Detti megmutatta, hogyan készítsük el Audrey Hepburn klasszikus sminkjét. Szuper tippekért kövessétek Dettit a Facebookon is.

Varrómamik

Talán a Varrómamik csoport volt a legaktívabb. A csatlakozásomat is perceken belül elfogadták, és a csoportba szinte folyamatosan érkeznek a posztok. Ahogy a leírás fogalmaz, itt

lehetőség van kérdezni, megmutatni, megosztani, bátorítani, csodálni, gratulálni bármilyen varrással kapcsolatos dolgot.

És ez szépen meg is valósul: rengetegen osztják meg munkáikat, kérnek segítséget, valamint külön linket találtok a szabásmintákhoz és a varrógép-használati utasításokhoz is. Anyukáknak szerintem ez egy szuper közösség, mert nagyon sok ötletet meríthetnek abból, hogy ki milyen ruhákat, játékokat készít a gyerekének, unokájának. Én ebben a csoportban arról érdeklődtem, hogyan készíthetek el egy babzsákot, amire néhány percen belül érkeztek is a tippek, sőt, szabásmintákat is kaptam.

Forrás:
Sarkadi Nina

Patchwork

Először is tisztázzuk, mi az a patchwork! A szó foltvarrást jelent, ami eredetileg olyan kézimunkákat takart, amelyeket az amerikai földművesek (farmerek) asszonyai készítettek főleg elhasznált ruhaneműk még használható részeiből. Ma ezzel a technikával főként ágyneműket, takarókat, párnákat és terítőket készítenek, amik nem mellesleg most nagyon trendik.

Forrás:
Sarkadi Nina

A patchwork csoport is nagyon aktív, a tagok főként itt is a munkáikat osztják meg legszívesebben, de ha bárki tanácsot kér, akkor azonnal segítenek. Én egy Marilyn Monroe-s patchwork elkészítéséhez kértem segítséget, amire több kommentnyi tipp és sok lájk is érkezett.

Pózoljatok Marilynként! Mi megtettük, nektek sikerülne? Engel Nóra

Pózoljatok Marilynként! Mi megtettük, nektek sikerülne?

Miben rejlett Marilyn Monroe sikere? Fotósai szerint a legfotogénebb nő volt a világon, és senki sem tudott olyan könnyedén pózolni a kattogó kamerák előtt, mint ő. Volt, hogy rögtön magától tudta, mit tegyen, de volt, hogy görög istennők nevével biztatva hozta őt lázba a fotós. Egy kis bók, biztatás, dicséret és máris megszülettek az ikonikus képek azokkal az ikonikus pózokkal, amelyeket elfelejteni nem lehet, utánozni még kevésbé.

Azért mi megpróbáltuk.

Szóval mi a jó ezekben a csoportokban?

  • Egy közösséghez tartozhattok. Olyanokkal beszélgethettek, cserélhettek információkat, akiknek hasonló az érdeklődési köre, mint a tiétek.
  • Inspirálódhattok.
  • Trükköket leshettek el, tippeket kaphattok.
  • Megtudhatjátok, honnan érdemes anyagokat és mintákat beszereznetek.
  • Megoszthatjátok azt, amit készítettetek olyan emberekkel, akiket tényleg érdekel, és akik értenek hozzá.

Kiknek ajánlom ezeket a csoportokat?

Lényegében mindenkinek, akit kicsit is érdekel a varrás témaköre. De talán főleg azoknak a nőknek hasznos ez, akiknek nincs ideje vagy lehetősége arra, hogy megossza másokkal az ezekkel kapcsolatos tapasztalatait személyesen. Őket ezek a csoportok szeretettel várják, a tagok pedig nagyon örülnek annak, ha megosztjátok velük a munkáitokat vagy segítséget kértek tőlük.

Mert ezek a csoportok a láthatatlan varrótűikkel nemcsak arra képesek, hogy új kézimunkákkal, ötletekkel gyarapodjunk, hanem arra is, hogy új barátságokat hozzanak létre.

Ajánlott cikkek