Egyéb kategória

A legtisztább emlékeink 15 és 25 éves korunkból vannak – de vajon miért?

Kérdezzetek meg valakit élete legemlékezetesebb eseményeiről, és szinte biztos, hogy valami olyat mond, ami 15 és 25 éves kora között történt vele. Sőt, szakértők szerint erre az időszakra emlékszünk a legtisztábban; de mi lehet az oka?

vous - 2016.11.23.
A legtisztább emlékeink 15 és 25 éves korunkból vannak – de vajon miért?

Próbáljátok meg felidézni azokat a dolgokat, amikre a legszívesebben emlékeztek vissza. Hány évesek voltatok akkoriban? Felmérések szerint az emberek többsége a 15 és 25 év közötti szakaszra emlékszik a legtisztábban, legyen szó az Oscar-nyertesekről, híres eseményekről, vagy akár régi szerelmekről. Persze a kutatókban is felmerült a kérdés, vajon miért alakult így?

emlekek-foto-kepeslap

Azt hiszitek, megbízhattok az emlékeitekben? Hatalmasat tévedtek!

Kik vagytok ti? Mi a személyiségetek lényege, mi határoz meg titeket? Filozofikus, szinte már misztikus kérdések ezek, amik régóta foglalkoztatják az emberiséget. Bár úgy érezhetitek, rendelkeztek egy koherens, egységes énnel, életetek története tisztán olvasható, mint egy nyitott könyv, de ez koránt sincs így!

A cikk folytatásáért kattintsatok IDE!

Konkrét, 100%-ig biztos válasz még nincs, de többféle esélyes ötlet is létezik. Az egyik felmérés szerint azért emlékszünk erre a szakaszra élesebben, mert itt történtek a nagy elsők. Első csók, első szerelem, első vezetési óra, stb., amik persze jobban megmaradnak, mint mondjuk a 234. alkalom a kormány mögött.

Neurobiológiai kutatók szerint más dolog áll a háttérben. Ők úgy vélik, ahogyan ebben a szakaszban mi magunk is sokat fejlődünk, úgy az agyunk is, eközben pedig élesebben megjegyezzük azokat a dolgokat, amik ekkoriban történnek körülöttünk.

Egy másik, friss felmérés pedig egy harmadik verzióval állt elő. Ez azt mondja, hogy azért maradnak meg élesen az információk, mert ez az a szakasz, amikor próbáljuk kitalálni, kik is vagyunk valójában. A személyiségünk még formálódik, ezért az emlékek jobban elraktározódnak – hiszen befolyásolják az egyéniségünket.

Forrás:
pexels.com

Ti mit gondoltok? Nektek is ebből az időszakból vannak a legtisztább emlékeitek?

Ajánlott cikkek