Egyéb kategória

Még csak 26 éves, de már most többet tett a világért, mint néhány politikus – ezért imádjuk Emma Watsont

26 éves, vörös hajú, szeplős, és a fél világot az ujja köré csavarta. Emma Watson a szemünk előtt nőtt fel, hiszen a Harry Potter-filmek Hermione Grangereként évről évre éberen figyeltük minden egyes lépését. A színésznőről hamar kiderült, hogy sokkal több van benne egy átlagos fiatal lánynál: a hírnevét rengeteg alkalommal használta fel jó cél érdekében. Sok olyan húzása volt már, amiért imádjuk – de most összeszedtük a legmenőbbeket.

vous - 2016.12.05.
Még csak 26 éves, de már most többet tett a világért, mint néhány politikus – ezért imádjuk Emma Watsont

Mert egy időre még a színészettel is felhagy a feminizmus érdekében 

2016 februárjában a Paper magazinnak adott interjújában árulta el a színésznő, hogy egy időre felhagy a színészettel, hogy teljes erejével a küldetésének tekintett feminizmusra koncentrálhasson. Egy sztártól ez a vállalás nem kis dolog…

Emma 2014-ben indította el a He for She kampányt, amely tulajdonképpen arra hívja fel a figyelmet, hogy a feminizmus nemcsak a nők érdekében történik – hanem a férfiakért is. A témában tartott beszéde elsöprő sikert aratott:

nemcsak szenvedélyesen, de hiperintelligensen és követhetően érvelt álláspontja mellett.

A kampány elindításáért ugyan kapott hideget-meleget, de az biztos, hogy egyike volt azoknak, akiknek sokat köszönhetünk.

Ma már rengeteg híres ember beszél nyíltan a feminizmusról, Emma azonban akkor is ki mert állni a nézetei mellett, amikor a feminizmus még ingoványos témának számított.

Ha még nem tettétek volna, most mindenképp hallgassátok végig a beszédet – magyar feliratot is találtok hozzá:

Objektum doboz

Mert két lábbal áll a földön

Emma a becslések szerint az Egyesült Királyság 3. leggazdagabb harminc év alatti fiatalja. Akit fiatalon csap meg a gazdagság szele, az hamar átesik a ló túloldalára: nem egy gyereksztár élete siklott már ki a hirtelen jött népszerűség és jólét hatására. De az sem ritka, hogy a nagykorú sztárok mutassanak nagyon rossz példát:

valljuk be, a legtöbb híresség kifejezetten kérkedik a vagyonával.

(Gondoljatok csak Kim Kardashianre, aki annyira nyíltan rakta ki a kirakatba, az Instagramra az ékszereit, hogy végül fegyveres rablók támadtak rá a saját lakásában…)

Emma viszont azt állítja, hogy a tanulmányai költségén túl mindössze egy laptop és egy autó volt az a két komolyabb tétel, amire költött. „Miért kéne valakinek az én koromban ennél több?” – tette fel a költői kérdést egy őt faggató riporternek. Ha fél Hollywood ezt a hozzáállást követné, akkor bizony sokkal több pozitív példa állna a fiatalok előtt.

Objektum doboz

Mert tudja, hogy a tudás hatalom

Ha valaki, hát ő belenyúlt a tutiba, amikor megnyerte magának Hermione szerepét a Harry Potter-filmekre.

Emma annyi pénzt szedett össze már gyerekkorában, hogy akár élete végéig ülhetne a fenekén otthon – neki mégis fontos volt, hogy tanuljon. 

Két évvel ezelőtt le is diplomázott a Brown Egyetem angol irodalom szakán. Bár a diplomaosztó ünnepségre egy fegyveres rendőrnőnek kellett elkísérnie, azt nyilatkozta, átlagos diáknak érezte magát az egyetemi évek alatt:

sem a diákok, sem a tanárok nem részesítették különleges bánásmódban.

Diplomaosztója napján a Facebookra posztolt magáról egy taláros fotót, a szöveg pedig mindössze ennyi volt: ! .

Objektum doboz

Mert népszerűsíti az olvasást

Idén ősszel Emma a londoni és a New York-i metrón is könyveket rejtett el, hogy ezzel népszerűsítse az olvasást. Az akciókat a Books on The Underground nevű projekt keretében végezte, de van egy önálló kezdeményezése is, az Our Shared Shelf nevű könyvklub. A színésznő az eldugott könyvekbe saját kezűleg írt jegyzetet is csatolt, amelyben arra kérte a könyvek megtalálóit, hogy miután azok végeztek az olvasással, ugyanúgy rejtsék el a könyvet valahol, ahogy ő is tette. De valljuk be, Watson Hermione megformálásával is rengeteget tett azért, hogy a felnövő generáció szemében menő dolog legyen a tudás, a tájékozottság és az olvasottság. Wow.

Objektum doboz

Ajánlott cikkek