Egyéb kategória

#neverforget: felnövésünk cipői, amik egyetlen gardróbból sem hiányozhattak

A cipő sokat elárul a viselőjéről – ez nem kérdés. Viszont gyerekkorunkban nemcsak az ízlésünk határozta meg, hogy mit vettünk fel – hanem a szüleink akarata és a boltok kínálata is. Talán ezért alakult úgy, hogy a nyolcvanas évek vége felé születettek „cipőtörténetében” rengeteg a közös pont. Ha ti is a kilencvenes és kétezres években voltatok tinik, ezekben a lábbelikben biztos magatokra ismertek. Jó nosztalgiázást!

vous - 2016.12.11.
#neverforget: felnövésünk cipői, amik egyetlen gardróbból sem hiányozhattak

Átlátszó műanyag szandi

A gyerekkori strandolások nélkülözhetetlen kelléke. A szivárvány minden színében kapható volt, néhány verziója pedig csillámporral volt felturbózva.

Bármelyik mellett is tette le az ember a voksát, egyben biztos lehetett: baromi kényelmetlen lesz. A műanyag széle véresre törte a cipőbe bújtatott lábat, mégis szerettük.

Amikor a kavicsos tengerpartjáról híres Horvátország népszerűvé nyaralóhellyé vált, újra fénykorukat élték ezek a lábbelik. Az igazi áttörés viszont egy-két éve következett be, amikor a hipszterek már az utcára is kimerészkedtek benne. Tavaly nyáron több fast fashion üzlet polcain is szemezhettetek vele – ha viszont nosztalgiázni támadna kedvetek, inkább Ázsiából rendeljétek meg, mert a weben szinte úgy dobják őket az ember után…

Objektum doboz

Klumpa

Szintén nem a kényelemről volt híres, mégis volt egy hullám, amikor általános iskolás kislány nem létezhetett fatalpú klumpa nélkül.

Én egy citromsárga darabot tudhattam a magaménak – de sajnos pár napon belül „sebhelyesre” rúgtam az orrát. A megszakított Disney-hétvége után ez a második legkeserűbb élményem.

Emlékeim szerint egy szezonig virágzott a divatja, és amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is felejtkeztünk róla. Hibából tanul az ember, azt mondják…

Azóta is voltak persze próbálkozások a divatiparban a népszerűsítésére – de ezek egyike sem hozott sikert. Hiába álmodta meg Karl Lagerfeld, hogy a Chanel kifutóján a modellek ebben tipegjenek, nem lett belőle világszenzáció. Sarah Jessica Parkert pedig hiába kapják benne rendszeresen lencsevégre, ezt az egy dolgot nem próbálják leutánozni a rajongói.

A klumpa jelenleg olyasmi státuszban van, mint a trapéznadrág: minden évben megjósolják a nagy visszatérését, aztán sosem történik semmi.

Objektum doboz

Holdjáró

A Spice Girls nagy hatással volt a kilencvenes években a lányokra, a kultúrára és a divatra. Az egyik leginkább tapasztalható hatás a cipődivaton mutatkozott meg. A fűszeres csajoknak köszönhetően a többség vastag talpú cipőkölteményekről álmodott. Ezeknek egészen változatos elnevezései voltak:

  • holdjáró
  • patacipő
  • csótányroppantó
  • tócsalépő

Elnevezések ide vagy oda, javarészt mindannyian ugyanarra vágytunk. Valami ilyesmire:

Objektum doboz

Viszont mivel ezek egy még fejlődő szervezetre nézve nem tűnnek túl egészséges választásnak, a legtöbben ilyet kaptunk a szüleinktől:

Objektum doboz

Viszlát, holdjáró! Így ejtett örök sebet a szívemen a Spice Girls feloszlása Molnár Viola Anna

Viszlát, holdjáró! Így ejtett örök sebet a szívemen a Spice Girls feloszlása

1998. május 31. ugyanolyan napnak indult, mint a többi. Felkeltett anyukám, én pedig betoltam egy kakaós csigát az arcomba. Akkor még nem sejtettem, hogy ez a nap majd alapjaiban fogja megváltoztatni az életemet, és később egy háromórás autóutat fogok végigbömbölni a kocsi hátsó ülésén ülve. Ma is úgy emlékszem rá, mintha csak tegnap lett volna.

Korábbi cikkünk folytatását itt olvashatjátok.

Acélbetétes bakancs

A rockerkorszak a gimnáziumi évek kihagyhatatlan velejárója. Ha nem is mentünk rajta mindannyian keresztül (de a legtöbben azért igen), tagadhatatlan, hogy minden osztályban volt legalább egy rocker – és ezáltal legalább egy acélbetétes bakancs.

Érdekes, de ez a cipő az egyetemi évek idejére szinte a kihalás szélére kerül: a fiúk a tablóképfotózás napjára általában nemcsak a copfjuknak mondanak búcsút, de a bokáig érő fekete kabátjukat és a bakancsot is pihenőpályára küldik. 

A fesztiválszezonban viszont sokan újra előveszik a polc mélyéről – mert ha valamit el lehet róla mondani, hát azt mindenképpen, hogy strapabíró.

Objektum doboz

Dorkó

A klasszikus fazonú tornacipő valószínűleg minden idők legnépszerűbb cipője. Rocksztárok, színészek, idősek és fiatalok egyaránt tömegével viselik.

A titka megfejthetetlen, hiszen nem kifejezetten kényelmes, hamar tönkremegy – és az utcán is rendszeresen szembejön.

Valahogy mégis többek gardróbjában jolly joker darab: minden szetthez megy. A szerelem általában a gimnáziumban kezdődik, és az esetek többségében egy életre szól: nem egy menyasszonyt láttam már benne férjhez menni. Ami furcsa, hogy a márkás és a no name verzió teljesen ugyanolyan – csak az egyiken szerepel az a bizonyos név, a másikon nem. A no name verziót pedig mindenki mélységesen elítéli.

Objektum doboz

+1: Az első magas sarkú cipő

Bár egyénfüggő, de azért a legtöbben a szalagavatóra kaptuk meg életünk első saját magas sarkú cipőjét. Pár éves korunktól kezdve ezt a pillanatot vártuk – nem véletlenül topogtunk anyu tízszer nagyobb topánjában. Aztán amikor megkaptuk, amire vágytunk, rádöbbentünk, hogy mégsem akkora móka és kacagás az élet, mint gondoltuk:

magas sarkúban járni kihívás.

Van, aki továbblendül ezen, és a nőiességét a kényelmi szempontok elé helyezve kitart a viselése mellett – mások viszont csak alkalmakra tartogatják.

Objektum doboz

Ajánlott cikkek