Egyéb kategória

A lelki erőszak is erőszak! A bántalmazás jelei, amikre oda kell figyelni

Bár sokan azt hiszik, hogy a párkapcsolati erőszak az első pofonnál kezdődik, ez nem így van: már jóval korábban vannak ráutaló jelek. Ezeket gyűjtöttük most össze.

vous - 2017.01.10.
A lelki erőszak is erőszak! A bántalmazás jelei, amikre oda kell figyelni

bántalmazó kapcsolatban az a legdurvább, hogy gyakran azok sem veszik észre a jeleket, akik éppen benne élnek. Legtöbben tényleg azt hisszük, hogy erőszakról csak akkor beszélhetünk, ha tettlegességig fajul a helyzet, pedig a valóságban sokkal több ágazata van: ilyen például a lelki bántalmazás vagy éppen a gazdasági erőszak (amikor a másik fél teljes kontroll alatt tartja a pénzügyeiteket, elveszi a pénzeteket, és csakis ő rendelkezik felette). A Mindbodygreen segítségével összegyűjtöttük, mik azok a jelek, amik arra utalnak, hogy komoly baj van.

Olyan dolgokat bizonyít rátok, amik nem történtek meg

Hiába mondjátok el neki, hova mentek, később megvádol, hogy hazudtatok neki. Folyamatosan azzal gyanúsít, hogy megcsaljátok, még ha erre egyáltalán nincs semmilyen utaló jel. Elkezd benneteket követni, majd azzal vádol, hogy nem voltatok ott az adott helyen, amit korábban mondtatok neki (még akkor is, ha ott voltatok).

Ellenőrzi a leveleiteket és a telefonotokat

A kiadott jelszó nem a bizalom jele, hanem az ellenőrzésé. Ha valaki olyanokkal zsarol benneteket, hogy ha nem mutatjátok meg neki a leveleiteket vagy az előző hívásaitokat, akkor nem is szeretitek igazán – meneküljetek. Gyakori, hogy a bántalmazó (miután hozzáférést szerzett a jelszavaitokhoz) kitöröl üzeneteket, telefonszámokat, esetleg helyettetek válaszolgat, majd később kérdőre von titeket emiatt.

Olyan dolgokat kényszerít rátok, amiket ti nem akartok

Ha arra kényszerít valaki, hogy adjátok fel a karriereteket, tanulmányaitokat miatta, azt nem azért teszi, mert így akar megóvni titeket, hanem mert kontrollálni akar. Minél inkább el vagytok zárva a külvilágtól, annál nehezebb lesz kitörnötök a kapcsolatból vagy segítséget kérni másoktól.

Őrültnek állít be titeket

Korábban fenyegetett benneteket, esetleg kárt tett a cuccaitokban, rosszabb esetben akár hozzátok is vágott valamit, de ha felhozzátok ezeket neki, később letagad mindent – szerinte túldramatizáljátok, nem is történt akkora tragédia, és ezek sem fordultak volna elő, ha ti nem viselkedtek ennyire provokatívan.

Mindenért ti vagytok a hibásak

Minden problémát ti idéztetek elő és bármit is tesztek a helyzet megoldására, az csak rosszul sülhet el. Ha vitába szálltok, azért, ha ráhagyjátok, akkor meg azért. Ha pedig félelmetekben faképnél hagynátok a másikat, rögtön jön az érzelmi zsarolás: ti érzéketlenül magára hagytátok őt a legdurvább pillanatban, amiért természetesen ismét nektek kell majd bocsánatot kérni.

Visszaél a mentális betegségeitekkel

Ha esetleg depresszióban vagy más mentális betegségben szenvedtek, gyakran beszámíthatatlannak állít be titeket, akivel nem lehet normálisan beszélni, mivel „beteg”. Ellentétben ő saját magát normálisnak, nyugodtnak állítja be, aki csak azért kattan be később, mivel ti ezt váltottátok ki a viselkedésetekkel.

Mit tehettek, ha magatokra ismertetek?

Bár csábító abba a hitbe ringatni magatokat, hogy majd úgyis megváltozik, hiszen már mennyiszer megígérte, nem? Egyébként igen, több mint valószínű, hogy változni fog, de a rossz irányba: tanulmányok bizonyítják, hogy innentől már csak egy lépés a fizikai erőszak.

Először is: ne féljetek segítséget kérni! Eleinte nehéznek tűnhet beszélni a dolgokról, de higgyétek el, mindig van olyan barát vagy családtag, akire ilyen esetben számíthattok – ha más nem, keressetek fel egy terapeutát.

Nagyon fontos, hogy ne engedjetek semmiféle zsarolásnak, hanem lépjetek ki, amilyen hamar csak tudtok! Nem győzzük eléggé hangsúlyozni, hogy a segítségkérés a kulcs – ha a bántalmazó látja, hogy nem vagy egyedül, nagyobb az esély rá, hogy végre elenged.

Ha úgy érzed, segítségre lenne szükséged, hívd az ingyenesen hívható 116-123-as vagy 06 80 820 111-es telefonszámot! Online segítséget itt kaphatsz. Amennyiben másért aggódsz, ezt az oldalt ajánljuk figyelmedbe.

Ajánlott cikkek