Egyéb kategória

Stílusosan kirándulni? Nem lehetetlen!

Minden évben legkésőbb húsvéthétfőn elkezdődik a kirándulószezon, zöld erdőkben, eldugott tisztásokon, hegyek és völgyek között járunk, lankákon pihenünk meg, körbebiciklizzük a Balatont, a Velencei-tavat, vagy a kilenclyukú hidat. Lenézünk a Duna-kanyarra, felnézünk a Kékesre. És ha már ott jártunk – az internet törvényei szerint –, meg is örökítjük, különben meg se történt. De mi van rajtunk?

vous - 2017.04.17.
Stílusosan kirándulni? Nem lehetetlen!

Az biztos, hogy rajtam már nem mackónadrág vagy susogós melegítő sportcipővel, mint mondjuk húsz évvel ezelőtt. El kellett telnie egy kis időnek, hogy levetkőzzem ezt a családi szokást, hogy a kirándulós ruhának játszós melegítőnek kell lennie, mert az a kényelmes, azt nem sajnáljuk, ha benne marad a fűnyom. Az is feltétel volt, hogy ne legyen túl új,

mert mindig van rá esély, hogy megsérül az anyag, mert belekapaszkodik egy ágacska vagy megcsókolja a sziklafal.

Felnőttként már nincsenek melegítőim, a játszósruháim között van boyfriend farmer, leggings, háremnadrág, könnyű pamutruha nyárra. A kirándulást általában a játszós és utcai ruhák keverékével oldom meg, cipőnek az utcai bakancsom vagy – ha olyan a terep – valamelyik sneakert vetem be. Nem jellemző, hogy extrém terepre megyek, az sem, hogy túlságosan igénybe veszem ezeket a darabokat. Abban is biztos vagyok, nálam jóval stílusosabb túrázók vannak.

Az Instagram és a Pinterest minden ilyen esetben szuper inspirációs forrás. Persze, érdemes ezeket a fotókat kellő távolságtartással kezelni, főleg a nagyon beállított képek esetén erős a gyanú, hogy ott a túrázás helyett a tökéletes outfit kiválasztása és a pózolás volt a lényeg.

Természetesen a szakszerű felszerelésnél, a technikai ruházatnál nincsen jobb, de ha évente csak ritkán kirándultok, akkor megteszi a jó cipő és a réteges utcai ruházat is.

A stílusos túrázó ruhatára – egynapos túrára

1. Hátizsák

Lehet bőr, vászon, a lényeg, hogy elférjen benne minden, és praktikus, ha van néhány zsebe is. A vízhatlan anyag sem kötelező, túraboltokban kapható vízhatlan hátizsáktakaró.

Ami a legjobb, hogy ma már több olyan magyar márka van, amelyik kifejezetten jó minőségű, strapabíró táskákat tervez és készít. Ezeket a praktikus és stílusos darabokat digitális nomádként a nagyvárosban, természetszeretőként pedig kiránduláskor is viselhetitek. Csak olyankor a laptop helyett a kulacs, a szendvics és a gyógyszeres doboz lapul majd a hátatokhoz.

Forrás:
Vous

Lelőhelyek: 1. Blind Chic, 2. Bosis, 3. müskinn, 4. ZAGONDesign, 5. YKRA

2. Esőkabát

A kis helyre összehajtogatható esőkabát az egyik legpraktikusabb darab. Én az utóbbi időben mindig turkálókban szereztem be az enyémet. Olyan kicsire össze lehet hajtani, mint a tenyerem, nem foglal sok helyet a táskában, a színét pedig imádom.

Amúgy a turkálokban sokféle sport- és outdoor ruházatra bukkanhattok. Ha nem vagytok a használt ruhák ellen, érdemes először útba ejteni egy-egy nagyobb turit, mert lényegesen olcsóbban juthattok jó minőségű darabokhoz, mintha teljes áron veszitek meg őket. Főleg, ha évente csak néhányszor használjátok.

Turizzatok okosan! – Az 5 aranyszabály, amit minden profi betart

Turizzatok okosan! – az 5 aranyszabály, amit minden profi betart

Nőiruha-boltba bemenni mindig olyan, mint egy próbatétel. A ruhák szinte beszélnek hozzánk, könyörögnek, vegyük meg őket. Igen ám, de mi van, ha ugyanolyan szuper darabokat vehetünk olcsóbban? Bizony, a turizásra gondolok!

Szerkesztőnk, Engel Nóri Szemes Nóra személyi stylist Turizás profi módon nevű workshopján tanulta meg az aranyszabályokat. Itt olvashatjátok!

3. Melegen tartó öltözet (polárkabát)

Öltözzetek rétegesen: a sportmelltartó fölött legyen egy lenge trikó, egy hosszú ujjú, de vékony felső, egy ing (kockás ing vagy farmering), egy vékony polárpulcsi vagy mellény is elkél. Ezeket aztán a külső hőmérséklettől és a tempótoktól függően variálhatjátok. A régetes öltözködés stílusos és praktikus – az erdőben is.

4. Megfelelő lábbeli és mókás leggings

Én nem vagyok híve a sortos kirándulásnak a fentebb már említett ágacskák és sziklák miatt. Plusz egy réteg a bőrömön biztonságérzetet ad. Persze a sort és bakancs kombó kifejezetten stílusos, de akkor már inkább maradok a vicces mintájú leggingseknél, amelyekkel tényleg tele van az internet. Természetesen az egyszínű fekete is játszik nálam, de én az a nő vagyok, aki télen-nyáron képes feketét viselni, ha épp olyan kedve van.

Köszönöm a kérdéseket, a fekete a kedvenc színem, és ez így van rendjén

Köszönöm a kérdéseket, a fekete a kedvenc színem, és ez így van rendjén

„A fekete szín nekem az otthont, a magabiztosságot jelenti, a legkellemesebb szín a világon. Nem vagyok deviáns, sátánista vagy depressziós – bár sokszor megkaptam már ezeket a jelzőket –, egyszerűen szeretem a fekete színt. Van ilyen.” – kezdi történetét Ágnes, aki a VOUS vendégszerzői felhívására küldte be cikkét.

A következő sorokban Artmüller Ágnes írását olvashatjátok.

Engem amúgy mindig meglep, ha valaki úgy indul neki egy szimpla várlátogatásnak Magyarországon, hogy nem gondol bele: a várakat magaslatokra építették, ahova legtöbbször a mai napig nem vezet lift. Nem egyszer láttam meredek emelkedőkön, sárban, kövek között tipegő lányokat és asszonyokat, de még elegáns, vékonytalpú cipőben csúszkáló férfiakat is, akik valamiért elfelejtkeztek arról, hogy a kimozdulás és a kirándulás között van különbség. Jó random kirándulni, csak nem mindegy, milyen terepre mentek.

5. Sapka vagy kendő

Bárhova is mentek, a fejfedő kötelező: hűvösebb időben melegen tart (a fej adja le a legtöbb hőt), napsütésben viszont óvni kell a fejet és a fejbőrt.

6. Stílusos napszemüveg

Nagyon sokat dob a szetten egy jó minőségű, de stílusos napszemüveg. Ha nem túráztok sokat, nem lesz szükségetek túraszemüvegre sem. Természetesen minél komolyabban űzitek ezt a hobbit, annál inkább érdemes technikai cuccokra költeni. Addig viszont megteszi egy menő napszemüveg, amelyik illik az arcformátokhoz.

Legyen még nálatok egynapos kirándulás esetén is:

  • fejlámpa vagy elemlámpa
  • pótelem, pótizzó
  • bicska vagy kis éles kés
  • térkép
  • mobiltelefon
  • napelemes telefontöltő
  • élelmiszer
  • innivaló
  • naptej
  • szúnyogriasztó
  • papír zsepkendő / WC-papír
  • egy jól záródó műanyagdobozban fájdalomcsillapító, lázcsillapító, görcsoldó, kalcium,  ragtapasz, csípés vagy égés elleni krém, kullancseltávolító kanál, csipesz, kisolló, egy doboz gyufa, sebfertőtlenítő, steril mull-lap, leukoplaszt ragasztószalag
5 tipp, hogy hova menjetek kirándulni a napokban

5 tipp, hogy hova menjetek kirándulni a napokban

Ha kicsit kikapcsolódnátok, szép helyre vágytok, sétálnátok vagy bicikliznétek egy jót, piknikeznétek, vagy csak élveznétek a napsütést a természet lágy ölén, adunk pár tippet, hogy hova érdemes ellátogatnotok, ha egy kicsit kiszabadulnátok a városi nyüzsgésből.

Szubjektív top 5-ös listánkért kattintsatok ide!

Ajánlott cikkek