Egyéb kategória

Feltöltőkártya, zöld kijelzőfény, monofonikus csengőhang, Snake: tinikorunk ikonikus mobiltelefonjai

Nehéz az életet elképzelni mobiltelefonok nélkül, pedig 10 évvel ezelőtt még közel sem függtünk tőlük annyira, mint ma. Nem csoda, hiszen az első mobilok telefonáláson kívül nem sok dologra voltak alkalmasak. Mégis csúcskészülékekként tekintettünk rájuk, és hanyatt vágtuk magunkat, ha valamelyik gyártó újdonsága cserélhető elő- és hátlappal, chatboarddal vagy, ne adj' Isten, színes kijelzővel érkezett. Nosztalgiázzunk együtt, és idézzük fel tinikorunk legmenőbb mobiljait!

vous - 2017.05.05.
Feltöltőkártya, zöld kijelzőfény, monofonikus csengőhang, Snake: tinikorunk ikonikus mobiltelefonjai

Zöld kijelzőfény, monofonikus csengőhangok, pixeles háttérképek, feltöltőkártyák, Snake. Kell ennél több, hogy azonnal átjárja a szíveteket a melegség? Ha nem, akkor ti is a nyolcvanas vagy a kilencvenes években születtetek, és a tinikorotokat az alábbi készülékek határozták meg:

Ericsson T10 (1999)

Az Ericsson T10-esnek három nyomós érve is volt amellett, hogy modern:

  • kinyithatós volt (hivatalosan flip phone, de tegyük a kezünket a szívünkre: ezeket a készülékeket mindannyian csak így hívtuk: kinyithatós);
  • szexi színekben gyártották;
  • és a telefonhoz járt egy „chatboard”, ami elméletileg a gyorsabb sms-írást tette lehetővé.

Forrás:
VOUS

Az igazán szép dolog viszont az, hogy a chatboardot soha senki nem használta, mert egyáltalán nem állt kézre – pedig a reklámokban alapvető emberi szükségletnek tűnt. A kijelzője zöld háttérvilágítású volt, és két sor szöveg fért el rajta. Az antennája – a kor többi mobiljához képest – meglepően kicsi volt.

Ha három szóval kellene jellemeznem, csak annyit mondanék: wow, wow, wow!

Nokia 3210 (1999)

Világszerte 160 millió ember tudhatta a magáénak – de sajnos én nem tartoztam bele ebbe a 160 millióba, mert az élet kegyetlen játékot játszott velem tinikoromban. A kor csúcskategóriás telefonja igencsak húzós áron volt kapható, így a tehetősebb rétegek telefonja volt. Bár eltelt egy laza 15 év, de az érzéseim élénken élnek bennem, és már a harminckettőtizes gondolatától is könnybe lábad a szemem, ahogy gépelek.

Forrás:
VOUS

Elemezhetném a különböző színekben kapható, telefonra pattintható elő- és hátlapokat vagy az ütésálló, elpusztíthatatlan műanyagot, de csak annyival indokolnám a szentimentalizmusomat: SNAKE.

Nokia 3310 (2000)

Ami a 3210-es továbbfejlesztett változata, az csak jó lehet. A 3310-es jó is volt!

Elpusztíthatatlan volt. Tényleg. Egyszerűen nem lehetett tönkretenni. Az emberiség már rég nem lesz sehol, amikor a 3310-esek még élni fognak. Hamarosan piacra dobják a modern változatát, mi pedig kíváncsian várjuk – de azért az eredeti verzióval semmi nem ér fel!

Forrás:
VOUS

Siemens C35 (2000)

Az osztálytársaim 90%-a ezzel a készülékkel indult neki az életnek, mivel nagyjából 13 éves koromban, karácsonykor meglepően nagy kedvezménnyel kínálta az egyik mobilszolgáltató – természetesen még feltöltőkártyás verzióban, nem előfizetéssel. Sokat nem tudott, de azt nagyon szépen hozta. 

Forrás:
VOUS

Siemens A40 (2001)

A Siemens készüléke mérföldkő volt az életemben – és szerintem ezzel nem vagyok egyedül. Azon a bizonyos karácsonyon egy ilyet kaptam ajándékba.

Külön bájos volt, hogy az áttetsző fedőlap alatti papírt kedvére cserélgethette mindenki, de mivel csak 3 sablon járt egy telefonhoz, valójában igencsak szűkös keretek között lehetett önkifejezni.

Forrás:
VOUS

A tehetség persze utat tör magának: én körömlakkokkal és csillámporral pimpeltem fel a saját sablonjaimat, és annyi dicséretet zsebeltem be ezért a megoldásért, amennyit csak el tudtok képzelni. Siemens A40, kösz, hogy velem voltál!

Samsung E310

Egy telefon, amit majdnem marokra lehetett zárni, olyan kicsi volt az összecsukható konstrukciónak köszönhetően. A Samsung E310-es ráadásul már színes kijelzőkkel érkezett (rögtön kettővel, ugyanis belső és külső kijelzője is volt), de aminek a legjobban örültünk, hogy polifonikus csengőhangok lejátszására is alkalmas volt. Ha már itt tartunk:

emlékeztek még rá, amikor a magazinok utolsó oldalán csengőhangokat és háttérképeket kínáltak pofátlanul sok pénzért?

Forrás:
VOUS

Motorola Razr (2005)

A telefon, ami nemcsak azért volt menő, mert

  • kinyithatós volt;
  • több színben dobták piacra (köztük a hiánypótló Paris Hilton-rózsaszínben is!);
  • és mert színes kijelzővel büszkélkedhetett;

hanem azért is, mert GYÖ-NYÖ-RŰ volt. És még mai szemmel nézve is az. 

Forrás:
VOUS
MSN MyVIP Myspace IWIW

„Gyere fel MSN-re!” – a legfontosabb dolgok az internet előszobájából

Ma már nehéz elképzelni a mindennapjainkat wifi nélkül, pedig a nonstop online jelenlét nem mindig képezte az életünk részét. Szerintem mindannyiunknak vannak emlékei a betárcsázós internetről és olyan weboldalakról, amelyek mára eltűntek, pedig 10 évvel ezelőtt csak és kizárólag miattuk kapcsoltuk be a gépet.

Korábbi cikkünket ide kattintva olvashatjátok el. 

Ajánlott cikkek