Egyéb kategória

Feketében 30 fokban? Nem lehetetlen, csak erre a pár dologra érdemes odafigyelni

A fekete színnél nincs ikonikusabb, nem véletlenül él-hal érte a divatimádó nők egy jelentős hányada. A fekete klasszikus, elegáns, kifinomult – és nyáron nagyon meleg. Ennek ellenére nem kell a jó időben lemondanotok róla, csak érdemes néhány szempontot szem előtt tartonotok a ruha- és kiegészítőválasztásnál, hogy a vakáció ne a szenvedésről, hanem az élvezetekről szóljon.

vous - 2017.06.09.
Feketében 30 fokban? Nem lehetetlen, csak erre a pár dologra érdemes odafigyelni

A tárgyaink színe a visszavert fénysugaraktól függ – a zöld cuccok például a zöld fénysugarakat verik vissza, a többi fényt pedig elnyelik. A feketét azért látjuk feketének, mert az adott tárgy minden fényt elnyel – ebből pedig már kitalálhattátok (amit valószínűleg már tapasztaltatok is), hogy

a legelegánsabb szín egyben a legmelegebb is.

Vannak, akiket ez egy kicsit sem zavar, és ugyanúgy öltöznek az augusztusi hőségben, mintha március lenne – de ha ti szeretnétek a lehető legkisebb szenvedés árán hódolni a fekete iránti rajongásotoknak, akkor elárulom, mire figyeljetek a ruhaválasztásnál. Higgyétek el, tudom, miről beszélek, hiszen én is egy vagyok a „klubból”: többéves tapasztalatom van a fekete ruhák viselése terén.

fekete ruha divat

Mi is imádjuk a feketét

A VOUS szerkesztőségét is rendszeresen foglalkoztatja ezt a karakteres szín, így már számtalan cikket írtunk a témában:

Félre a műszállal!

A ruhák oldalába kerülő több ezer oldalas kiskönyvet ruhacímkét nem véletlenül varrják oda: hasznos információkat tartalmaz, például az anyagösszetételt. Ez több szempontból is fontos: egyrészt egyértelműsíti, hogy az adott darabot hogyan moshatjátok és milyen hőfokon vasalhatjátok, másrészt az adott darab leendő élettartamára, strapabíróságára és tulajdonságaira is következtethettek. Alapvetően három típusra osztanám az anyagokat:

  • természetes,
  • műszálas
  • és kevert anyagok.

Ezek közül pedig kizárólag a természetes szálakból készült anyagokat ajánlanám nyárra – ugyanis a műszálas és kevert anyagok csak úgy szívják magukba a hőt, miközben nem hagyják a bőrt lélegezni. Szóval a poliészter felsők és ruhácskák helyett válasszatok

  • pamut-,
  • viszkóz-,
  • modal-,
  • vagy lendarabokat.

Ezekbe kevésbé fogtok beleizzadni, így a bőr számára kellemesebb viseletet jelentenek.

Extra tipp: mindig figyelmesen nézzétek meg a címkét, ugyanis sokszor poliészter bélés kerül az amúgy kellemes anyagú ruhákba.

Objektum doboz

Félre a vastag szövésű textilekkel!…

…ugyanis nemcsak arra érdemes figyelnetek, hogy természetes szálból készüljenek a ruháitok, hanem arra is, hogy a textil ne legyen túl vastag. Gondolom, azt nem kell részleteznem, hogy a bársony és a neoprén a lehető legrosszabb választás, de szögezzük le azt is, hogy ugyanaz a pamutpóló, amit télen a pulcsi alá vesztek, nem biztos, hogy csillagos ötös választás lenne hőségriadó idején is.

A nyári ruhatáratokban csakis olyan textileknek van helye, amiket kellemes viselni.  

Objektum doboz

Félre a bőrrel!

A bőrből készült termékeket általában a minőséggel azonosítjuk, de hőség idején inkább kerüljétek őket: iszonyatosan fel tudnak forrósodni. Hadd ne részletezzem, mi történik az ember bőre és egy bőr ruhadarab között harminc fokban – inkább legyen elég az az információ, hogy a Jóbarátokban anno egy teljes részt szenteltek ennek a kérdésnek.

Szintén emiatt érdemes még kerülni a műbőr és a műanyag darabokat is. Helyettük inkább válasszatok természetes anyagokból készült táskákat: textil- vagy rafiakiegészítőket. Ezek nem véletlenül jelennek meg évről évre a tavaszi–nyári kifutókon: nemcsak jól néznek ki, de még a nyári hőségben sem forrósodnak át.

Objektum doboz

Félre a testre feszülő darabokkal!

Nyáron eleve nem tanácsos testre feszülő ruhákat viselni – de feketéből aztán főleg nem. Ha már a napsugarak amúgy is a kedvenc színetek ellen dolgoznak, akkor legalább a szellőben rejlő „lehetőségeket” használjátok ki:

a bővebb, lenge darabok lehetővé teszik, hogy a bőrötök lélegezzen, ezáltal kevésbé tűnnek majd melegnek.  

Egy lefelé bővülő, A vonalú ruha vagy egy mindössze derékban húzott bő tunika tökéletes választás lesz! A felsők között pedig keressétek azokat a bő fazonokat, amik szabadon hagyják a kart, a dekoltázst és a hát egy részét. Vagy válasszatok csipkéből készült cuccokat, amik szintén szellősebbek, hiszen az áttört anyag nem okoz „fullasztó” érzést.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
Otthon
Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
vous - 2024.04.26.
Az esztétikum, a rendezettség és a harmónia rendkívül fontos egy lakás berendezése szempontjából. Akkor tudjuk igazán jól érezni magunkat otthonunkban, ha nemcsak praktikus és kényelmes, hanem tetszetős is egyben.