Egyéb kategória

8 kevésbé ismert tény a világ legszebb színésznőjéről, aki nem szerette, hogy szép

Hogy ki vagy ki volt a világ legszebb színésznője, azzal lehet vitatkozni. Én nem Marilyn Monroe vagy Audrey Hepburn rajongója vagyok, hanem a varázslatos Vivien Leigh nyűgöz le. Valószínűleg azért is így van ez, mert rajongok az Elfújta a szél című könyvért és filmért. A gyönyörű Vivien Leigh idén 50 éve hunyt el. Összegyűjtöttem róla néhány érdekességet.

vous - 2017.07.12.
8 kevésbé ismert tény a világ legszebb színésznőjéről, aki nem szerette, hogy szép

1. Elképesztő memóriája volt

Vivien Leigh Indiában született és ott is élt hétéves koráig. Édesanyja nemcsak az irodalom iránti rajongást nevelte bele, hanem a memóriáját is fejlesztette. Rudyard Kipling Kim című művében volt egy játék, azt játszotta rendszeresen a kis Viviennel is.

A játék arról szól, hogy a mű főszereplője, Kim a földön ül törökülésben egy kis asztalka előtt, amelyre tanítója különböző méretű, színű és formájú tárgyakat pakol. Majd amikor Kim memorizálta a tárgyakat, a mestere letakarja őket. Kimnek fel kell mondania, mit látott korábban. Ezután kimegy a helyiségből, a tanító pedig átrendezi a tárgyakat, hozzátesz valamit, elvesz egyet, kettőt. Amikor Kim visszatér, meg kell mondania, mi változott.

Viviennek felnőtt korára majdhogynem fotografikus memóriája lett. Állítólag elég volt egyszer vagy kétszer elolvasni a szövegeit és máris fejből tudta őket.

2. Ki az az April Morn?

Ő lett volna Vivien Leigh, ha hallgatott volna az ügynökére, aki többek között ezt a művésznevet választotta ki számára.

Vivien azonban másképp döntött: felvette férje, Leigh Holman keresztnevét vezetéknévnek. Eredeti nevét, a Viviant pedig a sokkal nőiesebb és kellemesebb hangzású Vivienre cserélte.

Nézzétek meg ezt a cikket is: Mi a filmcsillagneved? Az első két szó, amit meglátsz, megmutatja

3. Szenvedélyesen beleszeretett egy sztárba

1936-ban Laurence Olivier már sztár volt, amikor Vivien Leigh látta játszani. Azt súgta a barátja fülébe, hogy ő az a férfi, akihez feleségül fog menni. A barátja csak annyit tett hozzá, hogy a színésznő és a színpadon álló kiszemeltje is házas. Később egy forgatáson találkoztak, ahol szenvedélyes szerelem alakult ki közöttük.

Négy évvel később, 1940-ben mindketten elváltak, hogy végre összeházasodhassanak. (A házasság nem volt felhőtlen, Leigh betegsége, Olivier vérmérséklete rányomta a bélyegét a kapcsolatukra.)

4. Az Elfújta a szél teljesen kimerítette

Bette Davis, Joan Crawford, Katharine Hepburn – többek között őket utasította maga mögé, amikor az Elfújta a szél Scarlett O'Haráját keresték. Akkor még nem tudta, milyen megerőltető lesz a forgatás: 125 napig tartott, hétből hat napot dolgozott és egy munkanap 16 órás volt. Szinte valamennyi jelenetben szerepelt.

A stressz miatt láncdohányossá vált, naponta négy dobozzal is elszívott.

És még egy adat: Clark Gable 71 napot dolgozott a forgatáson, és 120 000 dollárt kapott a szerepért. Leigh az említett 125 napért 25 000 dollárt kapott.

A filmben nyújtott alakítása miatt elnyerte a legjobb színésznőnek járó Oscart. (Később, a Vágy villamosában nyújtott alakításáért ítéltek neki még egyet.)

Objektum doboz

5. Bipoláris zavar

Az 1945-ben bemutatott Ceasar és Cleopatra című film forgatásán vette észre, hogy gyereket vár, de egy szerencsétlen baleset miatt elvetélt. (Elcsúszott a felmosott padlón.)

A színésznő depressziós lett, labilis, éjszakákon keresztül nem aludt. Később bipoláris zavarral diagnosztizálták, hiperaktív és depressziós időszakok váltották egymást az életében.

6. Csodásan táncolt, remekelt a színpadon

Nem tartotta magát filmsztárnak, inkább színésznőnek, aki a színpadra született. Kora legjobb színpadi színésznőjének tartották.

Forrás:
Wikipedia

7. Elizabeth Taylor ugrott be helyette

Az Elefántjárat című filmet 1954-ben mutatták be Elizabeth Taylor főszereplésével, bár eredetileg Vivien Leigh játszotta volna a szerepet, aki ekkor már súlyos mentális betegséggel küzdött.

Sajnos testi betegség is gyötörte: tuberkulózis, amely végül a halálát is okozta.

8. Nem szerette, hogy szép

„Néhányan úgy gondolják, ha valaki egy kicsit is jól néz ki, akkor az biztos nem tud jól játszani.

Mivel engem kizárólag a színészi játék érdekel, azt hiszem, a szépség néha nagy hátrányt jelent, ha valóban azt a személyt szeretném alakítani, aki nem feltétlenül hasonlít rám.

Ajánlott cikkek