Egyéb kategória

Márkás sminkcucc az eBayről jó áron? Mielőtt megvennéd, inkább olvasd el ezt!

Soha nem volt még akkora kultusza a sminkelésnek, mint napjainkban: tele a YouTube és az Instagram tutorial videókkal, amik töretlen népszerűséggel hasítanak a neten. A szépségipar soha nem látott növekedést produkált az eltelt évben – vele párhuzamosan pedig a dekorkozmetikumok hamisításán profitáló feketepiac is virágzásnak indult. A Refinery29 riportere nyomozni indult, hogy megnézze, mit is vásárol az, aki nem az eredeti márkaboltból szerzi be a presztízsértékkel bíró cuccokat...

vous - 2017.08.20.
Márkás sminkcucc az eBayről jó áron? Mielőtt megvennéd, inkább olvasd el ezt!

Ami tíz évvel ezelőtt a dizájnertáska volt, az ma már a márkás dekorkozmetikum: a hamisítványokkal Dunát lehetne rekeszteni.

Miközben egy Kylie Lip Kit (azaz egy szájfény és egy kontúrceruza) nagyjából 10 ezer forintba kerül, minden második nő táskájában ott lapul egy – vagy legalábbis valami, ami annak tűnik.

Mindenki látott már eBayen, aluljáróban, Facebook-csoportban vagy ázsiai üzletben MAC rúzsokat, Kylie Lip Kiteket, Anastasia szemöldökformázókat, esetleg Urban Decay szemhéjpúder-palettákat – természetesen az eredeti ár töredékéért. Az eladók persze minden esetben esküdöznek, hogy eredeti termékeket kínálnak – a vevők pedig elhiszik, mert el akarják hinni. 

Sokan szeretik hangoztatni, hogy itt-ott pontosan ugyanahhoz lehet hozzájutni olcsón, mint a drága üzletekben. Sőt, vannak, akik váltig állítják: pontosan ugyanabban a gyárban, ugyanazokból az alapanyagokból készülnek a „hamisnak” kikiáltott cuccok, mint az eredetiek – csak ezeket épp munkaidő után készítik. (LOL – a szerk.)

De vajon mi az igazság?

Valóban ugyanazt kapjuk, csak kedvező áron?

Azért olcsóbb, mert lopott áruról van szó?

Vagy csak „leesett a kamionról”? 

Ha másolat, különbözik az árán kívül bármiben az eredetitől?

Van egyáltalán jelentősége annak, hogy ki gyártja?

Ezekre a kérdésekre kereste a választ a Refinery29 egyik szerkesztője, Lexy Lebsack, amikor nyomozni indult, hogy megnézze, hogy is működik a dekorkozmetikumokra szakosodott feketepiac. A 12 perces dokumentumfilmet mi is megnéztük, most összefoglaljuk, mi derül ki belőle.

Objektum doboz

Ugyanazt kapjuk, csak kedvező áron?

Az eladók szerint igen – de erre nincs bizonyítékuk.

Az amerikai Belbiztonsági Minisztérium munkatársa szerint nem – és erre van bizonyítéka.

A hamis sminktermékek piaca komoly veszélyt rejt, ugyanis ismeretlen összetételű, minőség-ellenőrzés nélkül készülő termékeket kennek a vásárlók az arcukra. A szakértő elmondta, hogy az általuk bevizsgált hamisítványokban kimutattak már

  • ólmot,
  • arzént,
  • higanyt,
  • veszélyes baktériumokat
  • és állati ürüléket is.

Azaz dolgokat, amiknek nincs helye egy sminktermékben.

A hamisítványok használata az etikai és gazdasági problémákon túl az egészségre is káros lehet.

Hogyan kerülnek a hamisítványok az eladókhoz?

A szálak minden esetben Kínáig vezetnek vissza, ahol kétes eredetű gyárakban, embertelen körülmények közt gyártják őket. A gyárból a tengereken keresztül juttatják el őket a különböző országokba, ahol a drogkereskedelemmel megegyező módon, egy kiépült illegális hálózaton keresztül jutnak el a legkisebb eladókig.

Nem lehet, hogy a sok hamisítvány között akad eredeti áru is olcsóbban?

Nem. Lexy vagy egy szatyornyi terméket vett az egyik piacon, és mindegyiket bevizsgáltatta az Estée Lauder szakértőjével, Nancy Gordonnal. Bár ezek a laikus szem számára megszólalásig hasonlítanak az eredetire, Nancy egyetlenegy termék esetében sem bizonytalanodott el, és mindegyiknél biztosan állította: hamisítványról van szó.

Forrás:
depositphotos

Ha tele vannak a piacok hamis cuccokkal, miért nem tesz semmit a rendőrség?

Mert a rendőrség csak akkor indít nyomozást, ha az eredeti terméket kínáló gyártó ezüsttálcán, piros szalaggal átkötve viszi eléjük a gyanúsítottat – méghozzá a bizonyítékokkal együtt. Épp ezért a legnagyobb kozmetikai cégek magánnyomozókat foglalkoztatnak azért, hogy a rendőrség kezére juttassák a másolatokat árusító eladókat. Ezzel csak két probléma van: Egyetlen eladó rendőrkézre juttatása is iszonyatosan sok energiát igényel. Ráadásul az eladók a feketekereskedelem tengerében csak apró vízcseppek.

Akkor mi a megoldás?

A tudatosság. Minél több vásárlónak kell tudnia róla, hogy amit a piacokon, Facebook-csoportokban, netes oldalakon vesz, az valójában nem eredeti, és az egészségére ártalmas is lehet. Úgyhogy most mi is elmondjuk egyszer és mindenkorra:  

irreálisan olcsón, piacon, aluljáróban, Facebook-csoportban nem fogtok tudni eredeti luxuskategóriás sminkeket venni. Még akkor sem, ha ezt nagyon el szeretnétek hinni!

Ajánlott cikkek