Egyéb kategória

Nem ment fel a soványság, nem ment fel a plus size mozgalom – Rendszeresen mozogni igenis muszáj

„Lányom, nagyon sovány vagy, elférne rajtad pár kiló!” A lányom megszólítással, de anélkül is számtalanszor hallottam ezt a mondatot az utóbbi években. Arra persze magamnak kellett rájönnöm – némi segítséggel azért –, hogyan és miért érdemes felszedni azt a néhány pluszkilót. A megoldás nem a hízókúrában, hanem a rendszeres testmozgásban keresendő, ami magával hozta a rendszeres táplálkozást is, és 3 kilót, amiből egy sem látszódik.

vous - 2017.09.19.
Nem ment fel a soványság, nem ment fel a plus size mozgalom – Rendszeresen mozogni igenis muszáj

Skinny fat.

Így hívják azokat, akikre sokszor irigykedünk, milyen vékonyak. Aztán, ha kicsit jobban megnézzük őket, kiderül, nincsen rajtuk egy gramm izom sem. Én is ebbe a kategóriába tartoztam sokáig. Tartottam magam ahhoz, hogy a mozgás nem nekem való. Soha nem csináltam rendszeresen, kitartóan, amúgy sem vagyok küzdő típus. A mozgáshoz időre és pénzre van szükség, nekem pedig egyikből sincsen soha elég, mert mindig kell valamire – az idő is, a pénz is.

Aztán egyszer csak, kicsit ezósan fogalmazva (bocs, bocs!) jöttek az „üzenetek”. Először a párom mesélt arról, miért érdemes annak (is) izmot építeni, aki naponta 8-10-12 órát ül a gépnél, és nagyjából csak az egértologató vagy gépelőizmait mozgatja egész nap. Aztán jött a nagymamám. Egész életét végigdolgozta (fizikai munkát végzett, 14 évesen a cséplőgép mellett kezdte). Ugyan bicikivel járt dolgozni sokáig, mégis egyszer arról panaszkodott, hogy az egyetlen dolog, amit megbánt életében, hogy nem tornázott, mozgott rendszeresen.

Hogy nincsenek és valójában nem is voltak izmai soha.

Ott ültem vele szemben, és nem hittem el, hogy megint ez a téma. Valószínűleg a családom nélkül is arra sodort volna az élet, hogy kezdjek el mozogni, hiszen én is éreztem, hogy a karcsúság nem elég. Nincs benne erő, feszesség, ruganyosság. Az embert viszi a hiúsága és viszi a média is előre – főleg, ha benne dolgozik. Nem tudja kikerülni a fotókat, a posztokat. Mégsem az izmos női képei miatt döntöttem úgy, hogy változtatni kell. Szerintem ciki, ha valaki teljesen egészséges, mégis kifullad, amikor lépcsőznie kell 2-3 emeletet. 34 évesen. Ne már!

Amikor éreztem, hogy ez a karcsúság nem egészséges, nincsenek izmaim, akkor váltottam, és elmentem személyi edzőhöz. Nem kell ehhez amúgy edző sem, tele van az internet applikációkkal, videókkal, csak a hozzátok illő, hiteles szakembert kell megtalálnotok, aki akkor is hat rátok, ha csak virtuálisan van jelen az életetekben. Na, én pont nem ez a kategória vagyok, minden tiszteletem azé, aki képes nap mint nap erőt venni magán, hogy egyedül mozogjon.

Nekem szükségem van arra, hogy valaki noszogasson, és ne hagyjon elveszni, amikor magammal és a saját makacsságommal küzdve állok, és hisztizek, és toporzékolok magamban, hogy tényleg most MUSZÁJ megcsinálnom 100 guggolást?! Ahelyett, hogy épp a másik oldalamra fordulva kialudnám magamat?! Szinte sajnálom is az edzőmet, aki csak az óránk végén lát mosolyogni, amikor végre mehetek tusolni. Az számomra a legcsodálatosabb pillanat, és ezzel valószínűleg így leszek még egy darabig.

Ahogy mondtam, eljutnak hozzám motivációs képek, szövegek, olyan edzők posztjai, akik nem kertelnek:

azt mondják, most azonnal emeld fel a sovány fenekedet, és kezdj el rendszeresen mozogni. Magadért.

Néhány hónap tényleg csak néhány hónap, de most már tudom, hogy senki mással nem szabad összehasonlítani magam. Senki nem fejlődik pont ugyanúgy, mint én. Senki nem úgy alakul, változik, ahogy én. És nektek is azt javaslom, ha mozogni kezdtek, álljatok a tükör elé, és nézzétek meg, hogyan fejlődtök. Magatokkal hasonlítsátok össze saját magatokat, ne mással. Ti legyetek önmagatok kihívói, ellenfelei és támogatói is.

A soványság nem menthet fel benneteket, ahogyan a plus size mozgalom sem, amelynek kicsit mintha félrértelmezték volna az üzenetét az utóbbi időben. Szó sincs arról, hogy ezután nyugodtan lehettek túlsúlyosak, elhízottak. Arról van szó, hogy ha túlsúlyosak vagytok, van rajtatok valami miatt néhány pluszkiló, akkor se szégyelljétek a testeteket. ÉS AMI MÉG FONTOSABB: mindentől függetlenül kezdjetek el egészségese(bbe)n étkezni és rendszeresen mozogni.

Tegyetek meg mindent azért, hogy a testetek segíthessen abban, hogy eljussatok a céljaitokig. Hogy bírjátok a munkát, a stresszt, a gyereknevelést, hogy kiegyensúlyozottabbak, fittebbek, egészségesebbek legyetek.

Nem juttok el az edzőterembe? 3 gyakorlat, amivel otthon is formában tarthatjátok magatokat Engel Nóra

Mozogjatok velünk!

Ajánlott cikkek