Egyéb kategória

Adományozás nőként nőknek – abba gondoljatok bele, nektek mi hiányozna!

Egyre hidegebb van. Egyre közeledik az év legmeghittebbnek mondott időszaka. Az az időszak, amelyben a szeretet, az otthon melege, a család válik fontosabbá. Az az időszak, amikor eszünkbe jut az is, hogy mások nem olyan szerencsések, mint mi vagyunk. Ilyenkor szívesebben adunk. Az adományozás során azonban sokszor nem az jut eszünkbe, amire ilyenkor szükség lehet.

vous - 2017.10.04.
Adományozás nőként nőknek – abba gondoljatok bele, nektek mi hiányozna!

Mert mit adományozunk? Minden olyat, amire nekünk már nincsen szükségünk: százszor olvasott könyvet, megunt, de még jó állapotban lévő ruhát, olyan bútort, ami feleslegessé vált, olyan konyhai eszközöket, amelyek már nem tetszenek, kicsit kopottak.

Abba talán bele sem gondolunk, hogy ami feleslegessé vált a számunkra, az mások számára ugyanúgy használhatatlan vagy értéktelen lehet.

Az adományozásnak nem arról kellene szólnia, hogy túladunk azon, amire nekünk nincsen szükségünk, hanem belegondolunk abba, másoknak milyen lehetősége van. Nemrég Békéscsabán rendeztünk egy gardróbvásárt, ahova mindenki elhozhatta a megunt ruháját, hogy eladja azt. Úgy döntöttünk, hogy azokat a ruhákat, amelyeket nem sikerül eladni, a Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központba juttatjuk el.

Forrás:
Depositphotos

Előre lebeszéltük velük, hogy fogadják-e az adományokat, mire van pontosan szükségük, hova jutnak el a ruhák. Kiderült, hogy a csomagunkból a békéscsabai hajléktalanszálló is kap majd. A gyűjtés során kifejezetten odafigyeltünk arra – már amennyire lehetett –, hogy javításra szoruló, gombhiányos, rossz cipzárral rendelkező darabokat ne válogassunk az adományok közé.

A ruha mellett azonban sokkal fontosabb adományok is vannak, amelyekre nem feltétlenül gondolunk.

A Google persze sokat segít akkor, ha szeretnénk egy komplett csomagot összeállítani – és kifejezetten nőknek szeretnénk segíteni. (Félre ne értsétek, nemcsak a nőknek szóló adomány fontos, de ebben a cikkben velük foglalkozom.)

Gondoljatok bele, nektek mi hiányozna!

Ha komolyan szeretnétek adományozni, és nőknek szánjátok a csomagot, gondoljatok bele, nektek mi hiányozna a legjobban. Úgy igazán. Nem biztos, hogy az lenne a fontos, hogy a legutolsó trendnek megfelelő ruhákban járjatok, sokkal inkább az, hogy a hajatokat meg tudjátok mosni samponnal, vagy ne kelljen otthon maradnotok azért, mert éppen menstruáltok, de nincs pénzetek se betétre, se tamponra.

Akkor mit is adományozzunk?

Intimbetét, tampon, intimkehely

A mélyszegénységben élő családok nőtagjai sem dolgozni, sem az iskolába nem tudnak elindulni úgy, hogy nincsen pénzük tamponra vagy tisztasági betétre. Bár a legutóbbi cikkem a mosható betétekről és az általam is tesztelt intimtölcsérről sokatoknál kiverte a biztosítékot, de ezekbe a termékekbe elég csak egyszer befektetni, utána évekig használhatók.

Forrás:
Vous

Zsebkendő, vécépapír, papírtörlő, vatta

Nehéz lenne elképzelni az életünket olyan tárgyak nélkül, amelyek a mindennapi higiéniánk megőrzését segítik. Így vannak ezzel azok is, akiknek nem telik arra, hogy mindig legyen náluk zsebkendő, vécépapír, papírtörlő vagy vatta. Ezeket nemcsak a nőknél fogadják szívesen, hanem bárhol.

Alternatív megoldásként küldhettek nekik mosható zsebkendőt, konyharuhát is, amelyet szintén ezerféle módon lehet használni.

Fehérnemű

Ha valakinek kevés alsóneműje van, de rendszeresen mossa azokat, előbb-utóbb elkopnak ezek. A nőséghez hozzátartozik a tiszta fehérnemű, amely nincs elrongyolódva, nem nyúlt ki az anyaga, nem fáradt el a gumija.

Melltartó

A nők 80–90%-a nem a megfelelő méretűt viseli. A legtöbben nem is tehetik meg, hogy válogassanak nemhogy a márkák, a méretek közül sem. Pedig egy jó melltartó nagyon sokat hozzátesz a nőiesség megéléséhez, és ahhoz, hogy embernek tekintsék saját magukat.

Fogkefe, fogkrém

A szájhigiénia kiemelten fontos ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben. Egy fogkefét 3–4 hónap után érdemes cserélni, a fogkrém is gyorsan fogy általában. Ezt mindig érdemes tenni a csomagba.

Izzadásgátló

Nem tudom, mi lenne velem izzadásgátló nélkül! Bár egy ideje a természetes verziót részesítem előnyben, amely kikeverhető sheavajból, szódabikarbónából és illóolajokból, enélkül nem is léteznék.

Sampon, illatos szappan

Vannak olyan nők, akik azt állítják, sampon nélkül is lehet élni. Vannak, akik viszont vágynak arra, hogy sampontól legyen ragyogó, fényes és csillogó a hajuk. Úgy vagyunk összerakva, hogy amikor nem tehetjük meg, hogy valamit elérjünk, akkor arra vágyunk. Nagyon nehéz azt mondani valakinek, aki mondjuk mélyszegénységben él, hogy próbálja meg az életet sampon nélkül.

Vesemelegítő

Ha egyetlen darabot kellene adományozni pluszban a meleg pulcsik és zoknik mellé, az biztosan a vesemelegítő lenne.

Mosószer, tisztítószer

A tisztaság fél egészség. A mosó- és tisztítószerek mellé / helyett adományozhattok lényegesen olcsóbb mosószódát, nátrium-perkarbonátot (fehérítőszer), szódabikarbónát, amelyekkel nemcsak a ruhákat, hanem az egész lakást tisztán lehet tartani.

keretes kérdőjel

Hova adjuk le az adományokat?

Azt mondják, igazán akkor adományozunk jól, ha annak a kezébe adjuk a holmikat, akinek valóban szüksége van rá – kihagyva mindenféle alapítványt, szervezetet, intézményt.

Azt is mondják, hogy Magyarországon adományozni a legnehezebb, hiszen az emberi méltóságról van szó. Nehezen fogadja el az, akinek valóban szüksége van rá. Érthető módon. Ezért is fontos az alapítványok, szervezetek, intézmények közbenjárása. Őket viszont mindig kérdezzétek meg, hova kerülnek az általatok leadott tárgyak.

Ajánlott cikkek