Egyéb kategória

Amikor nem boldog a karácsony – Miért alakulhat ki a karácsonyfóbia?

A legtöbben már alig várják a bejgli illatát és az ajándékbontást, de sokan vannak, akiket az adventi időszak, a karácsony szorongással tölt el. Mielőtt értetlenkedve kérdeznétek, hogy lehet utálni a karácsonyt, olvassátok el azokat az okokat, amelyek miatt könnyen kialakulhat a karácsonyfóbia.

vous - 2021.12.06.
Amikor nem boldog a karácsony – Miért alakulhat ki a karácsonyfóbia?

Végkimerülés

A december nemcsak a karácsonyról szól, sok cégnél ez a főszezon, ilyenkor látástól vakulásig hajtani kell. Vagy be kell hozni a lemaradást az év vége előtt, vagy előre kell dolgozni, hisz sokan szabadságot vesznek ki az ünnepekre, na meg persze a kereskedelemben, vendéglátásban ilyenkor a legnagyobb a pörgés. És erre még rájön a tömött plázákban való ajándékkeresés és a többi előkészület… A végén már alig várjuk, hogy aludhassunk egy nagyot.

Objektum doboz

Ajándékpara

Az érzés, amikor állsz a pláza közepén, és fogalmad sincs, mit vegyél a nagypapádnak, a keresztanyádnak, a szomszéd Joli néninek. Érdemes egész évben nyitott szemmel járni, figyelni az elejtett mondatokra, kitalálni, mire vágynak a szeretteink. Sokan attól is rettegnek, hogy nem fog tetszeni az ajándék. Vagy amikor nekünk nem tetszik az ajándék, mégis jó arcot kell hozzá vágni. Igen, ezektől a helyzetektől is lehet pánikolni.

Objektum doboz

Rossz emlék

Ha valakinek nehéz gyerekkora volt, vagy egy rossz emlék jut eszébe a karácsonyról, hosszú évek után is nehezen éli meg ezt az időszakot. Anyagi nehézségek miatt szűkös karácsony vagy egy családtag hiánya az ünnepi asztalnál. Nem könnyű örömöt erőltetni az arcunkra, amikor szomorú emlékekre asszociálunk a karácsonyról.

Objektum doboz

Nincs kivel ünnepelni

Magányosan élni mindig nehéz, de karácsonykor a legfájóbb. Ha a szülők már nem élnek, nincs testvér vagy más közeli rokon, esetleg távol vagyunk az otthonunktól, nehéz lehet átvészelni ezt az időszakot.

Objektum doboz

Családi vita

Minden családban vannak kisebb-nagyobb súrlódások, de sajnos sokaknak az az ajándék, ha nem kell találkozniuk a rokonokkal. Ahol nem a karácsonyi dallamoktól, hanem a veszekedéstől, ajtócsapkodástól, kiabálástól hangos a ház, nem biztos, hogy meghitt az ünnep. Akiknél így telnek a családi programok, nem csoda, ha már most a hátuk közepére kívánják az egész felhajtást.

Objektum doboz

Figyeljünk egymásra, és legyünk empatikusak azokkal, akik nem lelkesednek a karácsonyért!

Ajánlott cikkek