Egyéb kategória

Ezzel a 6 problémával fordul pszichológushoz az Y generáció

Egy fiatalokkal foglalkozó amerikai pszichológus, Tara Griffith elárulta a The Huffington Postnak, hogy mik azok a problémák, amikkel a leggyakrabban hozzá fordulnak az Y generáció tagjai.

vous - 2017.12.04.
Ezzel a 6 problémával fordul pszichológushoz az Y generáció

A The Huffington Post oldalán jelent meg az a cikk, amely az Y generációt jól ismerő pszichológus, Tara Griffith tapasztalataira építve összegyűjtötte, milyen problémák foglalkoztatják leginkább a pszichológushoz forduló „mai fiatalokat”.

Ha eddig azt hittétek, egyedül vagytok a problémáitokkal, megnyugtathatlak titeket:

generációs jelenségről van szó, szinte minden fiatal felnőttet ugyanazok a kérdések és problémák nyomasztják. 

„A fiataloknak fel kell dolgozniuk, hogy a valóság néha köszönőviszonyban sincs az elvárásaikkal. (…) Abban a hitben nevelték őket, hogy ha egyetemre mennek és szorgalmasan tanulnak, akkor nagy jövő áll majd előttük, és komoly karriert építhetnek. Ennek viszont nem sok köze van a valósághoz, a dolgok nem így működnek. Amikor ezzel szembesülnek, kiábrándultnak és tehetetlennek érzik magukat, és úgy látják, megrekedtek az életben” – állítja a pszichológus, aki szerint az Y generáció tagjai – azaz a mostani fiatal felnőttek – az alábbi hat problémát hozzák fel leggyakrabban a terápiák során:

1. „Döntéshelyzetben lebénulok. Mi van, ha rosszul döntök?”

Tudományos kutatások igazolják, hogy minél több opció közül választhat valaki, annál nehezebben fog dönteni, és annál kevésbé lesz elégedett utólag a döntésével. Márpedig ma minden korábbinál több opció és lehetőség közül választhatunk az élet minden területén, így nem csoda, hogy az Y generáció tagjait nyomasztja, ha döntéshelyzet elé kerülnek.

2. „Nehezen mondok nemet – főleg olyankor, amikor a szüleimnek kellene mondanom”

Az Y generáció tagjai ambiciózusak, és nagyon szeretnék a saját szüleiket is lenyűgözni a teljesítményükkel. Fontos nekik, hogy a szüleik elvárásainak megfeleljenek, ám ha ez nem teljesül, erőteljes bűntudatot éreznek.  

3. „Fogok valaha eleget keresni ahhoz, hogy a párommal önálló életet élhessünk?”

Rengetegen kezdik súlyos összegű diákhitellel az önálló életet, és meglepően sokan laknak egészen sokáig a szüleiknél, hogy legalább lakbért ne kelljen fizetniük. De mielőtt bárki ítélkezni kezdene, ne felejtsük el, hogy arról a generációról beszélünk, ami a leginkább érzi a 2008-ban kirobban gazdasági világválság hatását.

4. „Tehetetlennek érzem magam a világ problémáival kapcsolatban”

Az Y generációt nagyon is érdekli, hogy mi történik a világban:

leginkább a társadalmi egyenlőtlenségek és a környezetvédelem foglalkoztatja őket. 

A számukra fontos ügyekért pedig tesznek is: ha kell, petíciót írnak alá, vagy részt vesznek egy demonstráción, de nyomasztja őket, hogy úgy érzik, valójában nem tudnak változtatni az őket foglalkoztató problémákon.

5. „Úgy érzem, nem vagyok elég jó”

A közösségi média nemcsak folyamatos kapcsolattartást tesz lehetővé, hanem állandó összehasonlítási alapot is nyújt az Y generáció tagjai számára. Online mindenki a lehető legjobb oldalát igyekszik megmutatni, de az állandó képmutatásból akaratlanul is egyfajta verseny generálódik. Miközben mindenki tisztában van vele, hogy a legtöbben kisebb-nagyobb ferdítések, hazugságok révén mutatják azt a képet magukról, amit látunk, mégis mindenkit nyomaszt az az érzés, hogy a többieknek látszólag sokkal jobb az élete.

6. „A szorongásom megnehezíti a mindennapjaimat”

Mivel ez a generáció nonstop ki van téve az ingereknek, nehezen kapcsolják ki az agyukat. Az amerikai kutatások szerint az Y generációt radikálisan több inger – és ezáltal jóval több stressz – éri, mint a korábbi generációkat. 

Címkék: #y generáció
Ajánlott cikkek