Egyéb kategória

A cukorfüggőség halála – Pofonegyszerű tippek, hogy kevesebb cukrot fogyasszatok

A cukor észrevétlenül kúszik be az ember étrendjébe, rengeteg olyan ételt fogyasztunk, amelyekben nem is gondolnánk, mennyi van belőle. Zsírszegény és diétás joghurt? Csökkentett kalóriatartalmú reggelizőpehely? Ne dőljetek be a reklámszövegnek, mert ezek ugyanúgy tele vannak cukorral. Jó hír azonban, hogy néhány tippel úgy fogyaszthattok kevesebbet ebből a gyilkos hozzávalóból, hogy észre sem veszitek.

vous - 2018.01.06.
A cukorfüggőség halála – Pofonegyszerű tippek, hogy kevesebb cukrot fogyasszatok

Mindenekelőtt viszont érdemes azt is tisztázni, hogy a cukor nem ördögtől való. A táplálkozástudományban, mint az élet területén nagyjából mindenhol,

a mértékletesség a kulcsszó: napi 1-2 gramm cukor bevitelétől még nem lesz senki sem elhízott, sem cukorbeteg.

Ugyanez vonatkozik az édesítőszerekre is: egyelőre még mindig több kutatás foglal állást amellett, hogy hosszú távon károsak az egészségünkre, probléma csak akkor van, ha nagyon sokat fogyasztunk belőlük. Itt is az egyensúly a kulcs. Még akkor is, ha valaki komoly életmódváltásba kezd, teljesen elhagyni a cukrot, és még cukrosabb gyümölcsöket sem fogyasztani abszolút felesleges önkínzás.

cukor

Bevállaltam: kiiktattam az életemből a cukrot

Ahogy lassan kezdek felnőni, akaratlanul is azt veszem észre magamon, hogy egészségesebben szeretnék étkezni. A barna kenyérrel már jóban vagyunk, a zöldségek és gyümölcsök is beerőszakolták magukat a mindennapjaimba, és most jutottam el arra a pontra, hogy feltettem magamnak a kérdést: tudnék-e cukor nélkül élni? Kipróbáltam.

A cikk folytatását ide kattintva olvashatjátok el. 

A gond azzal van, ha valaki túl sok cukrot fogyaszt, ami Magyarországon egyáltalán nem ritka. Az OECD statisztikái szerint a világ negyedik legnehezebb nemzete a magyar, Európában viszont mi visszük a prímet, ha kövérségről van szó. Éppen ezért nem árt, ha visszafogjuk a cukorfogyasztásunkat sem – ha szeretnétek kicsit kevesebb cukrot enni, akkor fogadjátok meg ezeket a pofonegyszerű tippeket.

Nézzetek utána!

A korábban már említett zsírszegény vagy csökkentett kalóriatartalmú ételeknek azért olvassátok el a címkéjét is, sokszor kiderül, hogy bizony nagy átverés az egész. Csökkentett kalóriatartalomról beszélhetünk már akkor is, ha a termékben két grammal kevesebb cukor van, ez pedig, valljuk be, azért nem segít sokat.

Tanuljátok meg a cukor másik neveit!

Nem csak a cukor jelent cukrot, ha a címkékre gondolunk: találkozhatunk még vele például barna cukor, kukoricaszirup, dextróz, fruktóz, glükóz, magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, malátaszirup, melasz, szacharóz, trehalóz vagy gyümölcslé-koncentrátum néven is. Ismerjétek fel ezeket is, hiszen hozzáadott cukornak minősülnek.

Forrás:
Depositphotos

Ne igyátok meg a cukrokat!

Ha az étrend stimmel is, még akkor is lehet, hogy az üdítőkkel rengeteg felesleges cukrot visztek be a szervezetetekbe. Nemcsak a kóla és a hasonló szénsavas üdítők tartalmaznak sokat belőle, a gyümölcslevek és az ízesített ásványvizek is tele vannak cukorral. Ezúttal is azt tudjuk tanácsolni: olvassátok el a címkét!

Találjátok meg a természetes helyettesítőket!

A datolya ugyan egy nagyon magas cukortartalmú gyümölcs, de tökéletesen helyettesíthető vele a hagyományos cukor sütés és főzés közben. Kalóriatartalomban nem vagytok előrébb, de sokkal természetesebb forrásból viszitek be a cukrot, ami végül is a fő cél: nem a trendi light és fat free étkezés, hanem az egészséges életmód.

Ajánlott cikkek