Vállalnád, hogy csótánnyal teli vödörbe állsz büntetésből a ruhád miatt?

Vállalnád, hogy csótánnyal teli vödörbe állsz büntetésből a ruhád miatt?

Iránban az iszlám előírásai szerint kötelező a haj és a test vonalának eltakarása. Bár a csador viselése nem előírás, kendőt és fenék alá érő kabátkát mindenkinek hordania kell. Korábban azonban épp a csador viselését tiltották, a lányok pedig miniszoknyában flangáltak a kelet Párizsaként emlegetett Teheránban. Ám az idők változnak, az iszlám forradalom óta komoly büntetésre számíthat, aki vét a rendszer szigora ellen.

A Teheránba érkezők igencsak elcsodálkoznak, amikor meglátják az utcákon sétáló iráni lányokat, hiszen az ország nevének említésekor legtöbbjüknek a fekete csador és a kendő jut eszébe, miután mára a rendszer talán legmarkánsabb jelképe a lefátyolozott nő lett.

Manapság azonban a fiatal lányok szinte gúnyt űznek az iszlám előírásoknak megfelelő ruházati szabályok betartásából. Az iráni ifjak ugyanis ugyanúgy próbálják követni a divatot, mint bármelyik kortársuk a világon, a különbség mindössze annyi, hogy itt egy merészebb darab viselésekor számolniuk el egy esetleges letartóztatással.

Forrás:
Joojooazad.com
Forrás:
Joojooazad.com
Forrás:
Joojooazad.com

A ruházatot mindig az elsők között szabályozták

Az 1979-es iszlám forradalom rohamos tempóban seperte ki a Mohammad Reza Pahlavi sah által modernizált országból a nyugati világ jelképeit és eszmerendszerét. A Khomeini ajatollah vezette iszlám köztársaság kikiáltása után az új rezsim fokozatosan megkezdte az öltözködési kódex kidolgozását.

Irán történelmében már mondhatni hagyománnyá vált a ruházati előírások rendezésének fontossága, hisz korábban Reza sah betiltotta a csador viselését, amit később enyhítettek, és csak az állami intézmények területére korlátozták a lefátyolozás tilalmát.

Ahogy elkergették az uralkodót, úgy indult meg az élet minden területét érintő iszlamizálás, így a ruházati etikett újraszabása is.

Az új szelek “divatja” most is épp a hivatalnokok és a tanárok körében kezdett teret nyerni, közöttük vezették be először a hidzsáb kötelező viselését. Ha nem is feltétlenül csadort, de sötét színű, hosszú és bő kabátot, valamint egy csőszerű, a vállat is takaró fejkendőt (magne) kellett viselniük.

A rendszer azonban az épp hatalmon lévő elnöktől függően a "húzd meg, ereszd meg" metódus alapján hol kevésbé, hol pedig komolyabban ellenőrzi és tartatja be a ruházati szabályokat.

Forrás:
AFP / Europress Fotóügynökség

Akkor is csinosan

A jelenlegi helyzet azonban korántsem olyan vészes, mint a kezdetekben, a forradalmat követő évtizedekben. Az elvileg a test vonalainak elfedését célzó kabát szűk és színes, a feneket pedig épphogy csak eltakarja, sőt felette legtöbben még szűk kardigánt is hordanak, amely még jobban kiemeli az alakjukat.

A lányok nadrágja lábszárközépig ér, a festett körmeik pedig jól látszanak a szandáljaikban, sokan még hideg, 5-10 fokos időben is csinos papucsban járnak lábukon bokalánccal és gyűrűvel.

Forrás:
The Tehran Times
Forrás:
The Tehran Times
Forrás:
The Tehran Times

A hajat rejtő kendő szintén feltűnő, gyakran még csillogó flitterek is díszítik. Valójában a menőbb üzletekben nem is könnyű egyszerű, hímzéstől, arany- vagy ezüstberakástól mentes fejkendőt találni.

Manapság már elképzelhetetlen A lányom nélkül soha című könyv filmváltozatában látható jelenet is, amikor az iszlám milicisták gépfegyverrel a kezükben erőszakosan rángatják lejjebb a főszereplő fején a kendőt, mert elöl kissé kilátszik a haja.

Egy kis kockázatot megér

Bár az is igaz, hogy a korábbi elnök, Mahmud Ahmadinezsád kinevezése után komoly szigorral gombolta újra a meglazult fegyelmet az öltözködés terén is. 2009-ben gyakorta előfordult, hogy az utcáról, bevásárlóközpontokból, kávézókból vittek be lányokat a fogdára a nem megfelelő öltözetük miatt, ahonnan csak akkor engedték el őket egy alapos fejmosás után, ha a rokonaik megfelelő ruházatot hoztak nekik. És persze alá kellett írniuk egy nyilatkozatot, melyben elismerik, hogy ruházatuk helytelen volt. Volt, akinek ráadásképpen még két hétre az autóját is lefoglalták, amivel az adott helyszínre érkezett.

A többség ennek ellenére egyáltalán nem tart a hasonló intézkedésektől, vagy épp olyannyira hozzászoktak már a maceráláshoz, hogy ezt a kis kockázatot bevállalják azért, hogy csinosan mehessenek ki az utcára. Ők így lázadnak. Ha egy teheráni lány fejéről lecsúszik a lazán rávetett színes selyemcsoda, az igyekezet minden látszatát kerülve igazítja meg.

Úgy tűnik, már attól a korábbi fenyítési eszköztől sem félnek, hogy csótánnyal teli vödörbe állítják őket, mert a bokájuk vagy ne adj' isten a vádlijuk alsó része kilátszik a nadrág rövid szára alól.

Azért takarjuk, hogy védjük

A női test eltakarásának oka egyébként az, hogy a szexualitás kizárásával avagy kordában tartásával egyenlőséget teremtsenek a két nem között. Az iszlám szerint ugyanis mindannyian egyenrangúak vagyunk, csak éppen különböző a természetünk. A nőket az érzelmeik vezérlik és testileg gyengébbek a férfiaknál, ezért kell őket védelmezni, aminek az eszköze a fátyol.

Ahogy a helyi mondás tartja: egy szerényen öltözött nő olyan, mint egy gyöngy a kagylóban.

A fotókat az AFP / Europress fotóügynökség mellett két iráni divatblogról válogattuk. További képekért kattintsatok a The Tehran Times tumblr-blogra és a Joojooazad.com-ra!