Egyéb kategória

Ne szakíts! Változtass! – Közösen megmenthetitek kapcsolatotokat

Úgy érzitek, valami nincs rendben a kapcsolatotokban? Azt gondoljátok, már semmi értelme a folytatásnak, mert több a rossz, mint a jó? Folyamatosan csak veszekedtek, vagy épp már egymáshoz sem szóltok? Már túl sok a fájdalom, túl sok a bántás? Azt hiszitek, jobb lenne, ha elválnátok? Ne tegyétek! Adjatok még egy esélyt a kapcsolatotoknak, hiszen egy kis munkával újra rátalálhattok egymásra.

vous - 2015.12.04.
Ne szakíts! Változtass! – Közösen megmenthetitek kapcsolatotokat

Orbán Nóra – Kulcs a Kapcsolathoz

Párkapcsolati szakértő, coach, mediátor, tréner

Párkapcsolati és életvezetési tanácsadás egyedül vagy párban, kapcsolatban vagy azon kívül

Mert a párkapcsolat jobbá tehető, ha megértjük, mi miért történik benne, és gyakorlati megoldásokat kapunk arra, hogyan változtatható olyanná, amilyenné szeretnénk.

Kik fordulnak hozzád segítségért? Olyanok, akiknél már nagy a baj?

Nem feltétlenül. Legújabban egyre többen keresnek meg még a házasságkötés előtt, azért, hogy megtudják, hogyan tudnák még jobbá tenni a közös életüket. Ilyenkor abban tudok nekik segítséget nyújtani, hogy rávilágítok arra, milyen megállapodásokat érdemes beépíteniük a kapcsolatukba. Én azt gondolom, ez egy nagyon igényes hozzáállás a jövőhöz, hiszen már akkor felkeresnek, amikor még nincs nagy baj, csak esetleg felismerik a buktatókat. És persze sokan keresnek meg krízishelyzetekben is.

Gondolom, azok vannak többségben, akiknél már tényleg komoly problémák merülnek fel a mindennapokban. Hogyan tud segíteni egy harmadik ember, aki ráadásul egy idegen, egy olyan szituációban, amit a két érintett nem tud megoldani?

Éppen abban rejlik a siker záloga, hogy egy kívülálló nem vesz részt érzelmileg ezekben a helyzetekben. Nincsenek fájdalmai, sérelmei, és nem csak a saját érdekeit tartja szem előtt.

Azokat a dolgokat, amiket otthon nem tudnak megbeszélni, velem együtt, közösen könnyebben megteszik. Itt egy olyan biztonságos helyzetet tudunk teremteni, ahol könnyebben megnyílnak a felek. De persze olyan is van, hogy még így sem sikerül, mert nem tudnak egymás előtt az érzéseikről őszintén beszélni, ilyenkor átmenetileg külön-külön jönnek el hozzám, majd újra közösen folytatjuk.

Hogyan zajlik a „munka”?

A legelső lépés, hogy mindketten elmondják, hogyan látják a helyzetet, én pedig már a legelső találkozás alkalmával adok egy visszajelzést arról, hogy hol látok elakadásokat, konfliktusokat, mit érzek a kapcsolat erősségének vagy gyengeségének, és milyen lehetőségek vannak benne.

Fontos tisztázni, hogy honnan indultak el azok a folyamatok, amik elvezettek a jelen helyzethez, hogy mi miért történik. Ez egy intenzív önismereti folyamat is, ahol rengeteget tanulnak saját magukról is.

Mindez időnként együtt jár nagy sírásokkal is, ami nem baj, hiszen az is előrébb visz minket.

És vannak nagy nevetések is, amikor utólag kicsit az érintettek is már kívülről nézik saját magukat, és azzal szembesülnek, milyen rosszul vagy viccesen viselkedtek egy-egy szituációban. Fontos azonban tisztázni, hogy a párkapcsolati tanácsadás során a hibák helyett megoldást keresünk. Ezek pedig épp a kérdésekre adott válaszokból születnek meg.

Van, aki egyedül jön?

Igen, ez is sokat segíthet. De az sem ritka, hogy a másik fél észreveszi a pozitív változást, és úgy dönt, ő is eljön a párjával, sőt, olyan is előfordult már többször is, hogy egy férj keresett meg, majd a következő alkalommal már a feleségét is hozta magával.

Forrás:
iStock

Mi történik ilyenkor konkrétan? Elkezdődik a sárdobálás? Mindenki mondja a saját sérelmeit?

Felszínre kerülnek a sérelmek, amik akár 10-20 éve gyűlnek. A sérelmek oka lehet, hogy nem tisztázták a felek, mit szeretnének, így nem tudják egymásnak azt adni, amire szükségük van.

Ok lehet az is, hogy nem értékelik magukat megfelelően, így a társukat sem tudják.

Sokszor kölcsönösen leértékelik egymást a felek, és már azt sem tudják, mi indította el ezt a folyamatot. Az is lehet, hogy egy félreértés indítja el a lavinát, ami, ha nem beszélik meg, ha nem tisztázzák, mindent elsodorhat.

Nyilván vannak sikertörténetek és vannak hiábavaló próbálkozások is a praxisodban. Van olyan, hogy olyan rossznak látod a helyzetet, hogy azt javasolod, ne erőltessék a közös jövőt a hozzád fordulók?

Én sohasem hozok meg döntéseket mások helyett a saját kapcsolatukban. Ha valaki úgy jön el hozzám, hogy azt mondja, nem hiszi, hogy érdemes adnia még egy esélyt, de a helyzet feltárása során más nézőpontból tudja látni a kapcsolatot, megváltoztathatja a döntését.

Ahhoz, hogy változást tudjunk elérni, hogy megforduljon egy folyamat, ahhoz azt a benne lévőknek kell akarniuk. Mindkettőjüknek.

Én azt látom, hogy ha egy pár őszintén és hittel meghozza azt a döntést, hogy akarnak tenni a jövőjükért, hogy együtt akarnak maradni egy jobb kapcsolatban, akkor ez javarészt sikerül is.

Ajánlott cikkek