Egyéb kategória

Felejtsétek el az újévi fogadkozást! Itt van valami sokkal hatásosabb

Új év, új kezdet. Tiszta lap. Sokan szeretnének új életet is kezdeni, de ez közel sem ilyen egyszerű, mint ahogyan ezt a mondatot leírom. Hogyan tegyünk fogadalmat, hogy megléphető legyen? Mennyire legyünk szigorúak vagy éppen megengedőek önmagunkkal szemben? A cikkben választ kaptok ezekre a kérdésekre.
vous - 2016.01.02.
Felejtsétek el az újévi fogadkozást! Itt van valami sokkal hatásosabb

1. lépés: elvárások

A legfontosabb: ne legyenek túl nagy elvárásaitok magatokkal szemben. Akármilyen év volt mögöttetek, ennek az újnak adjátok meg az esélyt, hogy még jobb lehessen. Ne az elérhetetlent akarjátok. Nem kell olimpiai bajnoknak lenni, elég, ha mostantól nem lifteztek. Gondoljátok azt, hogy minden egyes lépcsőfokkal közelebb kerültök ahhoz a célhoz, amit kitűztetek magatok elé.

2. lépés: célok

Ez a legfontosabb. Tűzzetek ki magatok elé egy célt, ami elérhető, de dolgozni azért kell érte. Mindennap egy kicsit, egy lépcsőfoknyit haladjatok. Ez a ti lépcsőtök, ami 365 lépcsőfokból áll. Nem kell egy nap alatt felrohanni a tetejére. Sőt, éppen ellenkezőleg. Rengeteg időtök van felmászni a csúcsra.

Az is előfordulhat, hogy megálltok, és azt mondjátok: elfáradtam.

A fogadalmak megfogalmazásakor először magatokat mérjétek fel. Ezután próbáljátok kitalálni, hogy mit szeretnének, mire vágytok önmagatokkal vagy a környezetetekkel kapcsolatban. A népszerű fogadalmak közé tartozik, hogy le szeretnének fogyni vagy egészségesebben szeretnének élni, hogy el szeretnének jutni egy távoli, de annál drágább országba. Ezek mind nagyon szépek és nagyon jól hangzanak, de valóban ilyenekre vágytok?

3. lépés: akadályok

Forrás:
iStock

Egy év hosszú idő, előfordulhat, hogy a következő lépcsőfok eltörött, vagy egy kicsit magasabb, mint amiken eddig lépkedtetek. Ne aggódjatok, ez mindenkivel előfordul. Olyankor álljatok meg egy kicsit, üljetek le a kedvenc lépcsőtökre, és nézzetek vissza, hogy mennyit másztatok már meg eddig. Nagyon szép teljesítmény, ahol most jártok. Egy profi „lépcsőmászó” is elfáradna ekkora táv után.

4. lépés: újrakezdés

Na de előre, eleget pihentetek! Jöhet a következő lépcsőfok. Kicsit nagyobb ez, mint az eddigiek. Mély levegő, és már rajta is álltok. Ugye, hogy nem volt nehéz? Innen máshogy látjátok már a világot, kicsit megváltozott minden. De a cél még ott van, látjátok? Nem került messzebb, csak a lépcsők változtak. Sose feledjétek, mi a cél!

Elérhető fogadalmak, amelyek mégis sokat adnak

Mi lenne, ha olyat fogadnátok meg, ami egyszerre szépít kívül és belül: szerezzetek be egy növényt! Egy kis virágot ápolni, gondozni, nevelni, pozitív szavakat sugdosni neki, ráadásul mindez örömmel tölt el. Büszkék lehettek rá, és nem utolsósorban lehet mutogatni Facebookon.

Tartsatok rendet az életteretekben. Egyszerűnek hangzik, de mindennap rendet tartani nem is olyan könnyű. Olykor lehettek lusták, és elhanyagoljátok a környezeteteket, de ne tegyétek. Azt az egy pulcsit sosem olyan nehéz elrakni – a komplett gardróbrendezésről pedig itt olvashattatok korábban. Higgyétek el, ha rend lesz a lakásotokban, rend lesz belül, hiszen „rend a lelke mindennek.”

Mennyit szoktatok nasizni? Maradjunk annyiban, hogy mindig lehet kevesebbet. Ha megkívántok egy kis csokit, nem kell rögtön rábukni a lila tehénre, egyetek helyette egy gyümölcsöt vagy valami más, egészséges finomságot.

Ezek csak tippek, iránymutatás, ha úgy tetszik. Az a lényeg, hogy ti találjátok meg azt a célt, amit elérve boldogan köszöntitek 2017-et.

Mit mond a szakértő?

Michaletzky Luca, a VOUS viselkedéselemző szerzője a következőket tanácsolja, ha fogadalmat szeretnétek tenni:

„A fogadalom meghozatalához létezik egy tervalkotó modell, a SMART-modell. Amikor kitűzünk egy célt, ezek mentén az irányelvek mentén érdemes gondolkodni. A következőképpen épül fel:

  • S – Specifikus: futok…
  • M – Mérhető: 5 km-t…
  • A – megvAlósítható (Attainable): 40 perc alatt…
  • R – Realista: heti kétszer…
  • T – Határidős (Timebound): áprilisig

Igaz ugyan, hogy ez csak egy példa, de ha ilyen észszerűen és részletesen kidolgozunk egy fogadalmat, akkor sokkal könnyebb lesz betartani, mint ha csak kapkodva, elérhetetlenséget szeretnénk. Úgyhogy nem kell leadnotok 20 kilót februárra, sem félmaratont futni márciusban.

Az új év valóban jó alkalom a fogadalomtevésre, úgy érezzük ilyenkor, hogy tiszta lappal indulhatunk, ráadásul az egészséges életmódos fogadalmakra is nagyobb a motiváció a karácsonyi kajadömping után.

Tehát fogadkozhatunk, de inkább tűzzünk ki célokat, és részletesen dolgozzuk ki a hozzájuk vezető utat. Pluszmotivációt jelenthet, ha mérföldköveket szabunk bizonyos résztávoknál, és ha azok teljesülnek, megajándékozzuk magunkat valami aprósággal.

Ajánlott cikkek