Egyéb kategória

Egy piruett a Parlament előtt – Interjú a Ballerina Project Hungary fotósával

Különleges helyszínek, kecses balerinák és lélegzetelállító képek – ez jellemző leginkább a Ballerina Project Hungary nevű fotósorozatra. Egy fiatal fotós gondolt egy nagyot és egy itthon újnak számító dologba vágta a fejszéjét: profi balerinákat mozdított ki a komfortzónájukból és vitte őket Budapest utcáira. S hogy a lányok voltak a képek díszletei vagy a helyszínek díszítették a lányokat? Erről mesélt a projekt megálmodója, Tünde Dóra.
vous - 2016.02.06.
Egy piruett a Parlament előtt – Interjú a Ballerina Project Hungary fotósával

Honnan jött az ötlet, hogy elindítsd ezt a különleges fotósorozatot?

Az ötlet korántsem egyedi, jó pár évvel ezelőtt láttam az egész fotózást megvalósulni New Yorkban, akkor fogott meg a kész képek csodaszép látványa, így kis idő elteltével először kísérleti jelleggel, de én is belevágtam. Azóta szerencsére sokat fejlődtem én is és az egész projekt is.

Hány balerinával dolgozol együtt?

A napokban számoltam meg, hogy eddig 17 táncost fotóztam le, akik mind a Magyar Állami Operaház és a Budapesti Operettszínház táncművészei. Remélem, a számuk idővel csak gyarapodni fog és sokan mások is kedvet kapnak majd a fotózáshoz.

Modell: Tóth Barbara

Modell: Tóth Barbara
Forrás:
Ballerina Project Hungary

Van feltétele annak, hogy bekerülhessen valaki a csapatba? Ha igen, mi lenne az?

Nem titkolom, hogy igen, vannak feltételek, s ha lehet mondani egyre szigorúbb vagyok, mint ahogy önmagammal szemben is elvárom a profizmust, így a lányoktól is. Kiváló táncosokkal dolgoztam eddig együtt, Magyarország legjobbjaival, szóval hála az égnek, panaszra nincsen okom.

Ahhoz, hogy a képek sikeresek legyenek szükség van egy igen komoly klasszikusbalett-tudásra, szóval ez már előre determinálja, hogy kik jönnek szóba egy-egy fotózás alkalmával.

Nem nehezebb a lányoknak egy ismeretlen helyszínen táncolni, mint a jól bevált tánctermekben?

Én fotókat gyártok és nem mozgóképet, így a lányokat nem táncoltatom, csak pózokba állítom be, amit adott körülmények között pár másodpercig tartanak ki. A természeti és utcai tényezők néha külön kihívást jelentenek nekünk, de szerintem már belerázódtunk.

Modell: Hangya Rita

Modell: Hangya Rita
Forrás:
Ballerina Project Hungary

Hogyan zajlik pontosan egy ilyen fotózás?

Mint minden egyes fotózásnak, ennek is komolyabb előkészületei vannak, így több levélváltás, helyszínegyeztetés szokott zajlani. A fotózások általában 3-4 órásak, ilyenkor nagyjából 1000 kép készül és azokat szoktuk együtt leválogatni. Általában ketten vagyunk mindenhol: én és a balerina, ritkán dolgozom együtt asszisztenssel.

Szerintem a fotózás egyik sarkalatos pontja, amikor helyszínt váltunk és ez egy ilyen hosszú időintervallum alatt jó párszor megtörténik, így állandó a pakolás, öltözés, cipő-ruhacsere.

Melyik volt a kedvenc helyszíned?

Ha hirtelen kellene döntenem, akkor a Gellért fürdőt mondanám. Nagyon különleges volt, hogy bent is fotózhattunk. Rettentően élveztem és a balerina is, mert végre meleg volt. 🙂

Modell: Verbőczi Noémi

Modell: Verbőczi Noémi
Forrás:
Ballerina Project Hungary

Mi alapján választasz helyszínt?

Mivel a projekt célja részben Budapest bemutatása is, így a főbb látványosságok alappillérei a képeknek. Persze ez nem jelenti azt, hogy egy utcarészlet nem varázsol el néha és térek vissza oda egy táncossal. Az évszakok is meghatározzák a fotózásokat és sajnos a lányok elfoglaltsága is. Hatalmas örömmel fogadtam, mikor sorra nyíltak meg számomra a különböző múzeumok, fürdők, szórakozóhelyek helyszínei.

A jövőben is csak Budapesten belül marad a fotósorozat?

Szeretném kiterjeszteni a fotózásokat több helyszínre, akár a határon túlra is.

Modell: Verbőczi Noémi

Modell: Verbőczi Noémi
Forrás:
Ballerina Project Hungary

Mi a célod a fotósorozattal?

A balettot mint műfajt szeretném szélesebb körben bemutatni és újra előtérbe helyezni, s persze ezen belül a lányok promotálása is fontos számomra.

Van személyes kötődésed a baletthez?

Igen, 5 évig klasszikus balettoztam.

Modell: Tóth Zsófia

Modell: Tóth Zsófia
Forrás:
Ballerina Project Hungary

Ha kíváncsiak vagytok Tünde Dóra további képeire, ide kattintva megtekinthetitek őket.

Ajánlott cikkek