Egyéb kategória

„49 millió letöltés lett a vége” – a Mézesmanna sütemények alkotójával beszélgettünk

Egy 4 perces videó – ennyi kellett a Mézesmanna süteményeinek a világhírhez. A felvétel telefonnal készült, még egy vágás sincs benne, mégis mindenki felfigyelt rá. Egy mézeskalács díszítését mutatják be rajta – de azt úgy, ahogy addig még nem láttátok: játszi könnyedséggel rajzol valaki tojáshabbal a tésztára elképesztő precizitással és fantáziával.

vous - 2016.04.07.
„49 millió letöltés lett a vége” – a Mézesmanna sütemények alkotójával beszélgettünk

Czinkné Poór Judit magáénak tudhat egy Facebook-oldalt, aminek 350 000-nél is több követője van. Judit készíti ugyanis Mézesmanna néven a díszes mézeskalácsokat – a műveletről készült videók közül pedig 49 milliós nézettségnél jár a legnépszerűbb. Én is láttam – és valószínűleg ti is láttátok. Most ismerjétek meg kicsit jobban Juditot, az alkotót!

Egyszercsak berobbantál az internetes köztudatba. Ez tudatos marketingstratégia eredménye vagy a véletlen műve volt?

A „berobbanást” nem lehetett tervezni. Az eltelt másfél-két évben is töltöttem fel videókat a Facebookra, de azok mégsem lettek ilyen népszerűek. A YouTube-ra csak márciusban kezdtem el felrakni a felvételeket, de a csatornám még nem egy kiforrott dolog.

Nem áll mögöttem egy komplett csapat. Örülnék, ha csak az alkotással tudnék foglalkozni, mert alkotni úgy lehet igazán, ha közben ki tudom zárni a külvilágot – nem kell telefonálni, levelekre válaszolni. Ez a helyzet viszont még nem adott. Sok más feladatot is el kell végezni, ezt a videó megjelenése óta pedig egy barátnőm végzi, aki projektvezetőként és menedzserként állt mellém.

Fotó: PillanatArt

Fotó: PillanatArt

Szerinted mi lehet a népszerűség titka?

Nem tudom, mert tényleg nem előre megtervezett dologról volt szó. Erre inkább azok tudnának válaszolni, akik megosztották a videómat. Szerintem talán az állhat a háttérben, hogy az emberek szeretik a szép dolgokat, és érdekli őket, mi hogyan készül.

Mikor döbbentél rá, hogy valami rendkívüli történik? Volt ilyen pillanat?

Akkor döbbentem meg, amikor egy nap alatt 3 millióan látták az egyik videót. Azt álmaimban sem gondoltam volna, hogy ebből a végén 49 millió lesz. Itt megjegyzem, nagyon sokan ellopták a Facebookon a videót és a forrás és az alkotó megjelölése nélkül egyszerűen feltették saját videóként az oldalukra. Még ezeken az oldalakon is több mint 9 millió megtekintést kapott a felvétel, így bőven 50 millió felett járunk valójában.

Forrás:
Facebook/Mézesmanna

Itthon figyeltek fel rád először vagy külföldön?

Úgy alakult, hogy a külföldiek figyeltek fel először a munkáimra – de ez nem baj. Szeretem Magyarországot, a hazámat, szerintem gyönyörű motívumaink vannak, és ezt érdemes megmutatni a világnak. Ma is többségében külföldiek követik az oldalam – de nagyon sok magyar honfitársamtól kaptam és kapok biztatást, ezúton is köszönöm nekik.

Márciusban 700 levelet kaptam, igyekszem mindenkinek válaszolni. Sok bátorító, köszönő levelet kapok, illetve rengeteg megkeresést a médiától, az USA-tól kezdve, Európán át egészen Ázsiáig már mindenhonnan kaptam levelet.

Hogy indult a pályád, mit kell rólad tudnunk?

Mindig is szerettem alkotni, de nem fogalmazódott meg bennem egyértelműen, hogy mi lenne az álommunka számomra. Nagyon sok kreatív dolgot kipróbáltam. Foglalkoztam régebben foltvarrással, ruhavarrással és készítettem grafikákat is. Eredeti szakmám porcelánfestő, de csak pár évet dolgoztam ebben a szakmában, mert az ülőmunka nem nekem való. Persze az ülés elengedhetetlen az alkotómunka során, de a mézeskalács-készítés mégis mozgalmasabb: a készítésen túl workshopokat tartok, amiknek a szervezése, lebonyolítása, illetve maga az oktatás nagyon izgalmas számomra.

Forrás:
Facebook/Mézesmanna

Miért pont a mézeskalács?

Minden karácsonyra sütöttem mézeskalácsot, illetve a barátaimnak készítettem alkalmi tortákat díszítéssel, cukorvirágokkal. 2013-ban egy barátnőm látta a munkáimat, és ő mondta először, hogy foglalkozzak ezzel, mert van hozzá tehetségem. Ő közgazdász, és egy építészettel foglalkozó céget vezet. Tőle érkeztek az első megrendeléseim is, először a szlovák majd az amerikai üzleti partnereinek kért mézeskalácsokat. A magyaros mézeskalácsoknak nagyon pozitív volt a visszhangja, én pedig folytattam a munkát.

Elképesztő profizmus süt a mozdulataidról a videókban. Mennyi gyakorlás van mögötted?

Amikor azt mondom, minden karácsonyra sütöttem mézeskalácsot, akkor az elmúlt 20 évről beszélek. Tulajdonképpen 20 évnyi gyakorlás van a sütemények díszítése mögött. Szükséges hozzá érzék, tehetség is – de sokat kell gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni. Olykor persze én is hibázok – de ilyenkor azonnal javítok, ha van rá lehetőség. Egyébként a videóban is javítok egy helyen, nem tudom, ez mennyire észrevehető.

Forrás:
Facebook/Mézesmanna

Judit teljesen átlagos tésztával dolgozik. A varázslat nem a receptben van, hanem a kezében. Az általa készített munkák ehetőek, mégis inkább emlékbe, ajándékként vásárolják őket, ami nem csoda:

A Mézesmanna sütemények szerintem nem mézeskalácsok, hanem műalkotások.

Ajánlott cikkek