Világ

Hány szót ismertek a békésiek titkos nyelvéből?

Mindenki számára ismerős lehet a mondás, miszerint mindannyian egy nyelvet beszélünk. Én azért most meg merném kockáztatni, ahány ember, annyiféle szokás és bizony, annyi nyelvjárás. Nem minden esetben értjük meg elsőre egymást, és csak csodálkozni tudunk, hogy mégis mi a fittyfenéről beszél a másik.

vous - 2021.12.29.
Hány szót ismertek a békésiek titkos nyelvéből?

Be kell vallanom, egy kis időmbe beletelt, amíg összeírtam azoknak a szavaknak a listáját, melyeket a békésieken kívül esetleg mások nem ismerhetnek. Ennek nyilván az volt az oka, hogy ami másoknak idegen, az számomra természetes. Szerencsére a gyűjtögetésben főszerkesztőnk, Eszter is a segítségemre volt, hisz nem titok, ő is békési lány, akárcsak én.

Korábban Adri gyűjtötte össze azokat az ételeket, melyeket a felvidéki emberek másként emlegetnek, utána pedig Enci hozta el azokat a kifejezéseket, amelyeket nagyrészt csak a debreceniek használnak. Ezúttal én is összeszedtem nektek azokat a szavakat, melyeket csak a származó békési emberek értenek meg általában. Csodálkozni ér!

1. Pitli vagy kotli

Forrás:
Mengyán Eszter

Mindkettő szó a konyhai lábasra vagy edényre értendő. Érdekesség, hogy egykori szegedi szobatársam a kotlit kotlának ismeri, pedig a két város között csupán 100 kilométer van. Hát nem érdekes?

2. Tyepla

Ezt a szót Esztertől tanultam, ugyanis én magam sem ismertem eddig. Kiderült, hogy a békéscsabai és a gyulai termálfürdő meleg vizes medencéjét hívják így.

3. Staférung

Esküvői ajándék, melyet a leendő menyasszonynak gyűjtenek össze a család tagjai. Én a nagymamámtól már megkaptam a harmadik tányérkészletemet, ti hogy álltok?

4. Pacuha

Akkor vagytok pacuhák, amikor szedett-vedett az öltözéketek, vagy lóg rajtatok a ruha. És kikérem az összes Békés megyében élő ember nevében is, mi az már, hogy a Word nem ismeri ezt a szót?

5. Csuklya

„Jó áll a csuklyám?” – kérdezem sokszor a barátnőimet, és bizony két év után is csak kamilláznak, hogy mit kérdeztem tulajdonképpen. Tudniillik Békésen csuklyátok van, míg Pesten kapucnitok. Kitaláltátok volna?

6. Uszu

Amikor utoljára kértem a boltban egy csomag uszut, nem tudtak hova tenni. Vagy külföldi vagyok, esetleg valamilyen földönkívüli, de az biztos, hogy nem akartak kiszolgálni, mert nem tudták, mit kérek. Az uszu más néven a szotyi, avagy szotyola. Ha így sem ismerős, akkor elárulom, hogy a pirított napraforgómagról beszélünk.

7. Telázsi

Sokan stelázsinak ismerik a mi telázsinkat, nos, úgy tűnik, mi lustálkodtunk és lehagytuk az elejéről az s betűt, bizonyára nehéz volt kimondani. Azoknak, akik nem hallottak a stelázsiról sem, mondanám, hogy a kamrában tornyosuló polcos szekrényt nevezzük így.

8. Cigánka

Speciális békéscsabai disznótoros étel, amolyan belsőségekből készített hurkaféleség. Így leírva nem tűnik túl gusztának, de higgyétek el, hogy isteni!

9. Görcsöt köt

Egyesek úgy tanulják kiskorukban a cipőbekötést, hogy csomót kell kötni, míg mások, köztük mi békési emberek is, hogy inkább görcsöt. Ti melyiket használjátok?

10. Gömb fagyi

Itt a fővárosban a fagyi mértékegysége a gombóc, míg nálunk gömbben szokás kérni a „hideg nyalatot”. Vigyázat, csodálkozó tekintetek mindenhol!

Ti milyen békési szófordulatokat ismertek még?

Ajánlott cikkek