jóga 21 nap

Erő, hajlékonyság, béke – Szeressétek a jógát, többet nyújt, mint gondolnátok!

Lehet, hogy már titeket is megfertőzött, lehet, hogy még barátkoztok a jógázás gondolatával, de ha belevágtok a VOUS 21 napos életmódváltó programjába, akkor biztosan kaptok egy kis ízelítőt belőle. 

Az ízelítőt dr. Horváth-Tanka Enikőnek köszönhetitek, aki a Colibri jógastúdió tulajdonosa, emellett pedig a 21 NAP – Pont neked életmódváltó program egyik szakértője, aki amellett, hogy testetek megnyújtja és ellazítja, lelketeknek is nyugalmat, békét hoz majd ászanái által.

Forrás:
Hámori Zsófia

A jóga ősi találmány: az Indus-völgyi civilizáció romjai közül előkerültek 4-5 ezer éves képek, amik jógázó embereket ábrázolnak. Eredetileg a testgyakorlatok mellett komoly vallási célja is volt, amiről az Upanisadokban, a hinduk egyik legfontosabb vallási írásában olvashattok: a jóga egyfajta belső áldozat, ami által egyesülhet az ember a „legfelsőbb lénnyel”.

Ma már persze simán jógázhattok mindenféle lelki megfontolástól mentesen, Nike felsőben, modern zenére mozogva, anélkül hogy eggyé válnátok valami transzcendens lénnyel – egyszerűen csak a mozgás kedvéért.

A jógában az a csodálatos, hogy még így is fog hatni a lelkivilágotokra, egyszerűen csak a mozgás dinamikáján, légiességén, és emellett kemény, izzasztó mivoltán keresztül is.

Több fajtáját kipróbálhatjátok attól függően, hogy titeket melyik irányzat ragad meg a legjobban, ám hiába űztök valami pörgősebb, dinamikus jógát, könnyen lehet, hogy még így is ráéreztek ízére, és elkezdtek elmélyedni az ászanák világában, vagy rendszeres meditálókká váltok. De ha nem, az sem gond, testetek mindenképpen hálás lesz a rendszeres nyújtásért és átmozgatásért, elmétek pedig a heti pár óra nyugalomért.

Forrás:
iStock

Elsőre furcsának tűnhet, hogy a mai szabad világban ilyen sikernek örvend egy tevékenység, aminek lényege az önuralom. Pedig a jógán keresztül megtalálhatjátok azt az önmagatokon keresztül vezető utat, ami mentén megtapasztalhatjátok az igazi szabadságot – igen, a jóga kemény testi és lelki fegyelmén keresztül. E mozgásos meditáció alatt ugyanis könnyű elérni a tudatos jelenlét állapotát, azt, hogy figyelmeteket tisztán a jelen pillanatra fordítsátok. Ilyenkor megszabadultok a mindennapok monotóniájától, a problémák, kétségek és félelmek elúsznak, ahogy a felhők elúsznak az égen. Ti pedig, a jógaóra végén, azt veszitek észre, hogy valahogy minden kitisztult, sokkal világosabban látjátok azoknak a nehézségeknek a megoldását, amik eddig olyan kilátástalannak tűntek.

egeszseges-eletmod-csalad

„Szeretnélek titeket még sokáig szeretni” – Avagy hogyan adagoljuk az életmódváltást a családnak?

„Szeretnétek belevágni az életmódváltásba, de nem tudjátok, a családotok mit fog szólni hozzá? Hogyan fogják tolerálni az edzésekkel töltött órákat, a megváltozott étkezési szokásaitokat? Akár ti főztök rájuk, akár ti eszitek a családi főztöt, okozhat nézeteltérést, konfliktusokat a megváltozott menüigény. Hogyan bírhatjátok együttműködésre a családot, vagy hogyan segíthetitek egymást az egészségesebb életmód felé? Könnyebb-e az életmódváltás, ha mögöttetek vagy akár mellettetek áll a család?”

Dr. Horváth-Tanka Enikővel ezekre a kérdésekre kerestük a választ, amiket ide kattintva el is olvashattok!

A jóga egyik legnagyobb előnye, hogy segít megérteni, elfogadni és fejleszteni önmagatokat mind testi, mind lelki téren. Az eleinte oly kicsavartnak és lehetetlennek tűnő jógapózok idővel megszelídülnek – illetve a testetek barátkozik meg az ászanákkal. Egyre könnyebben csavarodtok ki, és mélyebben, hosszabban tudjátok tartani őket, emellett testetek formálódik, erősödik is a rendszeres gyakorlás hatására. Saját határaitokat egyre kijjebb toljátok, és ez óriási sikerélményt szerez! Elmétek pedig lecsendesedik, a néha ellenségesnek, szorongatónak tűnő érzések és gondolatok nem elmúlnak, nem elfojtódnak, csak megtanuljátok elfogadni őket, és ezáltal meglátjátok, milyen mulandóak, változékonyak ezek – rájöttök, hogy valójában sokkal többek vagytok, mint a gondolataitok. Márpedig mi többet várhatnátok heti pár órányi jógázástól?!

Zárásként álljanak itt Enikő szavai, aki a 21 NAP – Pont neked alatt a jóga gyakorlatába is bevezet majd benneteket:

„Meggyőződésünk szerint a jóga a legjobb dolog, amit magunkért tehetünk. Rendszeres gyakorlása egyaránt fejleszti a testet és a lelket. Ez a harmónia, kiegyensúlyozottság pedig szépen lassan beszivárog a mindennapjainkba, észrevétlenül változtatva meg életünket.

Nincs más dolgotok, mint örömötöket lelni a rendszeres gyakorlásban, a többi megtörténik magától.