Egyéb kategória

3 természetes illat, amitől garantáltan elönt a boldogság

Mindenki számára van olyan illat, ami előhozza a régi emlékeket. Lehet a pirított kenyér szaga, amiről a család és az otthon jut eszünkbe, vagy esetleg a kókuszillat, ami a nyári nyaralásokra és a tengerpartra emlékeztet – engem legalábbis mindig. Az illatok tehát emlékeztetnek bennünket dolgokra, de előfordul, hogy ennél többre is képesek: boldoggá tehetnek minket!  

vous - 2016.08.13.
3 természetes illat, amitől garantáltan elönt a boldogság

Egy illat, mint ahogy minden más érzékszervünk is, képes előhozni emlékeket, megváltoztatni a hangulatunkat, csökkentheti a feszültséget, vagy éppen kitisztíthatja a gondolatainkat is. Amikor megérzünk egy bizonyos illatot, és az orrunkon át eljut egészen az agyunkig, képes beindítani egy folyamatot, mely során a boldogságérzetért felelős endorfinok és szerotonin termelődik. Éppen ezért hoztam nektek három természetes illóolajat, amelyek segítségével a boldogság vizeire evezhettek.

1. Citrusfélék

A citromos és narancsos illóolajok igazi hangulatjavítók, ráadásul visszatérhettek tőlük a nyugalom szigetére. Sőt nemcsak a lelketeknek, hanem a testeteknek is jót tesz, ugyanis a citrusfélék illata elűzi az idegességet, amitől az izmok is befeszülhetnek, elmulasztja a haragot és az egyéb irritációkat. Talán azt is hozzátehetjük, hogy a narancs illatáról sokan a karácsonyra asszociálunk, erről pedig nem is juthat eszünkbe más, mint a nyugi és a pihenés.

2. Rozmaring és borsmenta  

A borsmenta illata egy tanulmány szerint ébresztő, serkentő hatású, szóval ha túlettétek magatokat, és érkezne az a bizonyos kajakóma, miközben még rengeteg teendőtök van, tökéletes választás a délutáni órákra. A rozmaring egy kutatás szerint pedig elősegíti a memória működést és az új feladatok elsajátítását. Ha pedig mixelitek a kettőt, a két illat együtt segít koncentrálni és visszaidézni az emlékeket. Vizsgaidőszak alatt kötelező!

Forrás:
Pixabay

3. Fafélék   

A fából készült illóolajok, mint például a fenyőtömjén, a ciprusolaj vagy a lucfenyőolaj a nyugtató hatásukról ismertek. Nem véletlen, hogy a fenyőtömjén például meditációk vagy vallási rituálék alatt használatos, szóval ha úgy érzitek, hogy egy kis lelki békére van szükségetek, csak inhaláljatok picit, vagy párologtassátok ezeket a illóolajokat otthon, így mindenki lenyugszik majd, aki arra jár! 

Ajánlott cikkek