Egyéb kategória

Meddő próbálkozás, vetélés, halvaszülés: ezek a sztárok átélték a traumát

Vannak párok, akik éveken át hiába próbálkoznak, mielőtt babájuk születik, míg mások hiába tesznek meg mindent, soha nem élhetik át ezt az örömöt. Előfordul, hogy egy nő a várandósság első trimesztere során elvetél, bizonyos esetekben pedig a halvaszülés traumáját hordozza magával egy életen át. Azzal, hogy egyre több ismert ember beszél a gyerekvállalással kapcsolatos nehézségeiről, lassanként egyre kevésbé tekintünk tabuként a témára, és jobban odafigyelünk arra is, hogy ne bántsunk meg másokat tolakodó kérdéseinkkel és felületes ítélkezésünkkel, hiszen nem tudhatjuk, min mentek keresztül.

vous - 2016.09.12.
Meddő próbálkozás, vetélés, halvaszülés: ezek a sztárok átélték a traumát

Akik sokáig hiába próbálkoztak, nem jött a baba

Chrissy Teigen végül anya lett, de hosszú volt az út idáig

„Itt az ideje, hogy végre nyíltan kimondjam: Johnnal súlyos gondjaink vannak. Már öt vagy hat éve szülők lehetnénk, ha úgy alakul, de nem. Rengeteg orvosnál jártunk, akik a termékenység szakértői. Közben persze folyamatosan faggatnak, hogy mikor szeretnék már végre szülni. Öcsém, baromira nem a megfelelő nőt kérdezitek, mert már mindent megtettem, hogy anya lehessek, eredménytelenül. Utálom, ha erről faggatnak, gyűlölöm. Nem is sejtitek, mennyi fájdalmat tudtok okozni ezekkel a kérdésekkel…” – mondta a modell FABLife műsorában.

Objektum doboz

Kim Cattrall úgy érzi, másképp is megélheti az anyaságot, ha gyermeke nem lehetett

„Nem lett gyerekem, nem lettem anya. Szerettem volna, fáj, hogy így alakult, de ma már attól még, hogy biológiailag nem lettem anya, elmondhatom magamról, hogy megélem az anyaságot is. Van az embernek keresztgyereke, unokahúga, unokaöccse, a barátai gyerekei… de sokszor fiatal színésznők mentora vagyok, akik a lányaim lehetnének. Így is meg lehet élni az anyaság számos aspektusát, nem kell hozzá feltétlenül egy másik ember születési bizonyítványa, amin az én nevem is szerepel” – mondta a Woman's Hour adásában 2015 szeptemberében.

Objektum doboz

Akik átélték, milyen egy vetélés

Beyoncé Knowles élete legszomorúbb dalát a vetélése inspirálta

„Amikor először terhes lettem, nagyon boldog voltam. A babám szívverése a legszebb zene volt számomra a világon, amit csak hallottam. Elkezdtem neveket választani, és elképzeltem, hogy nézne ki a babánk. Aztán a következő vizsgálaton nem volt szívverés. Néhány nappal előtte még minden rendben volt, aztán egyszer csak nem volt szívverés. Én akkor bezárkóztam a stúdióba, és megírtam életem legszomorúbb dalát, ami az első dal volt, amit arra az albumra írtam. Azt hiszem, ez volt számomra a legjobb terápia, de el kellett telnie egy kis időnek, amíg beszélni tudtam a történtekről” – hangzott el az énekesnőről forgatott dokumentumfilmben.

Courteney Cox többször is veszített el babát, mielőtt anya lett

„Meglehetősen könnyen teherbe estem mindig is, ezzel nem volt probléma. Viszont valamiért többször is elvetéltem. Nem állíthatom, hogy az ilyesmi sétagalopp volna, de a sokadik vetélés után már nem gyászolhattam meg ugyanúgy mindegyik kicsimet. Egyszerűen úgy döntöttünk, hogy inkább újra próbálkozunk, és várunk, amíg csak végre ránk mosolyog a szerencse” – nyilatkozta a People-nak 2003-ban, amikor életet adott kislányának.

Forrás:
iStock, AFP / FRAZER HARRISON, JASON BAHR, ISAAC BREKKEN

A halvaszülés traumájával néztek szembe

Amanda Holden a hetedik hónapban kényszerült megszülni halott kisfiát

„A hetedik hónapban jártam, komplikációmentes volt a várandósságom, a második gyerekemet vártam. Az egyik reggel azt éreztem, hogy a baba nem rugdos, ahogy mindig is szokott, de nem estem pánikba: máskor is előfordult már, hogy egy kicsit elaludt. Beültem az autóba, és elmentem a közeli klinikára, hogy megvizsgáljanak, minden rendben van-e.

Az orvos a szemembe nézett, megfogta a kezemet, és azt mondta: „Rettenetesen sajnálom, Amanda, de nincs szívverés. Meghalt a baba.”

Üvöltöttem, sírtam, nem emlékszem egy csomó dologra, ami ezután történt, csak az járt a fejemben, hogy mit mondok majd a kislányomnak, Lexinek. Az orvosok természetes szülést javasoltak, de végül beleegyeztek a császárba… Traumatikus élmény volt látni a halott kisfiamat” – vallott őszintén a küzdelmeiről a brit tévés.

Lily Allen élete legnagyobb traumája volt, amikor karjaiban tartotta halott kisbabáját

„Volt vetélésem, átéltem a halvaszülést is. Az volt életem legborzalmasabb élménye, amit nem kívánok a legrosszabb ellenségemnek sem. Máig nem dolgoztam fel ezt a borzalmas élményt. Soha nem fogom elfelejteni, milyen érzés volt a halott gyermekemet a karjaimban tartani, ez a kép a mai napig kísért az álmaimban. Azt hiszem, kevés fájdalmasabb dolog van ennél, amit az ember átélhet, különösen, ha hosszú ideje vágyik már gyermekáldásra, és mindent megtett azért, hogy tökéletes anya lehessen” – nyilatkozta az E!Newsnak.

Köszönjük, Jennifer Aniston! – ezért nagyon fontos a színésznő nyílt levele

Aki nem nagyon beszél a problémáról: Jennifer Aniston

A 47 éves színésznőről gyakorlatilag 15 éve folyamatosan kering a pletyka, hogy terhes: volt, hogy egyszerűen ignorálta a hírt, máskor viccet csinált belőle, most viszont úgy érezte: itt az ideje, hogy a saját helyzetén egy picit túllátva a nőket sújtó irreális és embertelen elvárásokról, illetve a kettős mércéről is beszéljen.

Bővebben a kifakadása itt olvasható…

Magyar fronton Ördög Nóra és Tatár Csilla az elsők közé tartoztak, akik felvállalták, hogy nehezen lett kisbabájuk, és ehhez orvosi segítségre is szükségük volt. Ők is hangsúlyozták azt, amire nemzetközi ismertségű sorstársaik is felhívták a figyelmet:

sosem szabad egy párt a gyerekvállalással kapcsolatos terveikről faggatni, mert nem tudhatjuk, milyen nehézségek és traumák állnak a hátuk mögött…

Ajánlott cikkek