Magyar sminkesek sminkről Mengyán Eszter

Mit tartanak hülyeségnek és mit lesnek el a magyar sminkesek az Instáról és a Pinterestről? Megkérdeztük!

Most, amikor a csapból is telefonnal felvett sminkvideók, tutorialok, trendeket bemutató minifilmek folynak, követhetetlenek az újabb sminkőrületek, csak kapkodjuk a fejünket a csillámok, kontúrozási technikák, spéci ecsetek láttán, akkor érdemes egy pillanatra megállni. Nem minden menő sminktrendtől leszünk szépségek, néha jobb inkább az igazi szakembereket megkérdezni. Három magyar sminkes – Pádár Detti, Bényei Betti és Fogl Noémi – mesélte el, milyen trendeket lesnek el ők a közösségi oldalakról és melyeket tartják szakmai szemmel ostobaságnak vagy túlzásnak.

Pádár Detti: „A Kim Kardashian-stílust soha nem követtem és nem is tenném”

Pádár Detti

A VOUS sminkese, Detti 12 éve, 21 évesen kezdett el sminkelni. Karrierjének meghatározó állomása volt, hogy a Viva TV-nél dolgozott, 2005-től 2014-ig a COMET-gála vezető sminkese volt.

A VIVA műsorvezetőivel a mai napig nagyon jóban van, Iszak Eszti az egyik múzsája. „Barátok lettünk, szeretek vele dolgozni, egyrészt az arca számtalan lehetőséget rejt, másrészt nagyon szeretem az őszinteségét, tiszta szívét.”

Jelentős mérföldkő az életében, hogy 2016 őszén megnyitotta a sminkstúdióját, amely a Múzsa Sminkstúdió nevet kapta. „Itt az oktatásra helyezem a hangsúlyt, elsősorban hétköznapi nőknek szeretném megmutatni, milyen egyszerű magunkat megszépíteni, egyéni és csoportos órákon lehet részt venni." - meséli.

"Sminkeléskor mindig az egyéni igényeket tartom szem előtt, hangsúlyozom, ami szép és különleges. A divatot személyre szabom – szerintem mindenkinek minden jól áll, csak a hogyant kell megtalálni.” Ezt Detti többször is bebizonyította nekünk, a legemlékezetesebb a piros rúzzsal való kísérletünk volt, amikor világossá vált a számunkra, hogy mindenkinek jól áll a piros rúzs, csak nem mindegy, melyik árnyalat.

„A barátnőm szokta mondani, miután kisminkeltem, hogy mindig rácsodálkozik a saját arcára és meglátja magában az istennőt. A sminkelésnek ez is a lényege: találkozunk saját szépségünkkel.”

Dettit Facebookon és Instagramon is követhetitek.

Mi az a mostani trend, amit soha nem követnél, bármennyi YouTube-videó is készül róla?

A kontúrozott, Kim Kardashian-stílust soha nem követtem és nem is tenném. Szobrot csinál az emberből, teljesen elveszik a emberi arc jellege, egyedisége, bája. Egyformák leszünk tőle, művi hatásúnak tartom, és egy másik arcot kapunk általa.

Szerintem mindenki inkább önmaga szeretne lenni, a saját 'tökéletlenségében' meglátni a tökéletességét.

A kontúrozást persze én is alkalmazom a munkám során, csak visszafogottabb módon. A fény–árnyék játék a sminkelés alapja és lényege, szeretem kiemelni az arc formáit, ám inkább a fényekkel játszom.

Forrás:
Molnár Anikó

Van olyan módszer, amit a Pinterestről, az Instagramról vagy a YouTube-ról tanultál?

Eszközhasználatot, satírozási technikákat, termékeket szoktam ellesni ezekről az oldalakról, egyébként képes vagyok órákig lógni a YouTube-videókon és az Instagramon. Fantasztikus, mennyi jó ötletet mutatnak.

Ha tehetnéd, kivel sminkeltetnéd ki magad és miért?

Egyik külföldi kedvencem Pat McGrath, akit a kezdetek óta követek. Sokat inspirálódtam és inspirálódom is tőle. Néha szürreális, elképesztő ötletei vannak, és közben gyönyörű, művészi minden munkája. A túlzásokban is nagyon jól érzi az egyensúlyt. Gyakran használ metálos, fémes csillogást, csillámot, ami nekem is örök szerelem. Kíváncsi lennék, milyen oldalamat hozná elő a sminkkel. Meg szeretném említeni Lisa Eldridge-t és Charlotte Tilburyt is, izgalmas sminkeket készítenek és álomszéppé varázsolják a nőket.

Forrás:
Molnár Anikó

A magyar sminkesek közül is vannak kedvenceim, sokuk munkáját követem. Akivel még sosem találkoztam, Tombor Saci, de sokat hallottam, olvastam róla. Sugárzik a nyugodtsága, a szakértelme, a finomsága. Nagyon tetszik, amilyen légies sminkeket készít, biztos jó érzés lenne megszépülni a kezei alatt.

Bényei Betti: „A közösségi oldalakon sok okos dolog is van a rengeteg badarság mellett”

bényei betti

„Őszinte, szókimondó vagyok, amit kevesen tudnak zsebre tenni, de úgy gondolom, ezzel nem nekem kell megbirkóznom. Viszont az a véleményem, hogy a saját magammal szemben is ugyanúgy gyakorolt kíméletlen őszinteségem és maximalizmusom tart életben. Szakmailag és emberileg egyaránt” – írja magáról Bényei Betti.

13 éve sminkel, karrierjének kiemelkedő időszakai „valahogy mindig a szépségversenyek köré épültek fel”, de nem kell szépségkirálynőnek lenni ahhoz, hogy kifessen. A leghíresebb szépség, akivel dolgozott, Kulcsár Edina volt, akit a világversenyre is felkészített.

Betti körülbelül 10–11 éve dolgozik felnőttfilm-forgatásokon is – természetesen sminkesként. „Legtöbbször Londonban, Milánóban és néhány német városban forgatunk, de most hamarosan Barcelonába utazom majd. A szereplők sok esetben magyar lányok, a legtöbbjükkel kiváló viszonyt ápolok.” Szerinte a laza, mégis határozott habitusát kedvelik, őt ugyanis nem a jópofizás érdekli, hanem csak az, hogy sminkelhessen.

A kezdeti időszak neki sem volt egyszerű, évekig volt főállása is a sminkelés mellett, mivel kezdő sminkesként nehéz itthon boldogulni. A szakma iránti szerelem, kitartás és alázat azonban meghozta a sikert: ma már egy pinduri szalonja is van Budapesten. Ha tartós szempillahosszabbítást szeretnétek, akkor is keressétek Bettit, akit a Facebookon ITT követhettek.

Mi az a mostani trend, amit soha nem követnél, bármennyi videó is készül róla YouTube-ra?

Éppen tegnap volt szerencsém belefutni egy olyan videóba, amiben bemutatják, hogyan kell szeplőtetoválást felmatricázni az arcunkra. Na, ezt ökörségnek tartom.

Van olyan módszer, amit a Pinterestről, az Instagramról vagy a YouTube-ról tanultál?

Van ám! Sok okos dolog van a rengeteg badarság mellett. Innen csentem el például, hogy bizonyos ecseteket mire lehet még remekül használni. Vagy hogyan lehet úgy pókláb-pillákat spirálozni, hogy ne tűnjön túlfestettnek, mégis megkapjuk a cikk-cakk hatást. 

Forrás:
Bényei Betti

Ha tehetnéd, kivel sminkeltetnéd ki magad és miért?

Nagyon nehéz kérdés, de érdekes, hogy te is pont ezt kérdezed, mert a közelgő esküvőm apropóján is mindenki azzal a kérdéssel kezdi, hogy „Téged ki fog kisminkelni az esküvődön?” :) Nagyon sok olyan sminkes van, akit nagyra tartok, de mindenkinek más sminkelési stílusa van.

Magyar sminkesek közül egyszer úgyis elkapom egy körre Székely Zsuzsit vagy Pádár Dettit, de az én szememben a nagy mester Asztalos Krisztina. Figyeljétek meg, fogunk mi még neki köszönhetően magyar sminkesnek átadott Oscar-díjat ünnepelni... :)

Forrás:
Bényei Betti

A külföldiek közül sok olyan van, akit követek, de a fantáziám ilyen téren mégis Mario Dedivanovic piszkálja, aki Kim Kardashian sminkese. Meglesném szívesen az egyébként hosszú régmúlttal rendelkező, általa mégis újjáélesztett és újrastrukturált arckontúrozási technikát a saját, pufi arcocskámon alkalmazva.

Viszont ha a szívemre hallgatok, és megtehetném, akkor az esküvőmre Francesca Tolot sminkmestert hívnám pingálni. Mert ő a sminkese az én első számú rajongásom személyének: Beyoncénak. :) 

Forrás:
Bényei Betti

Fogl Noémi: „Arra biztatnék mindenkit, hogy fordítson több figyelmet a szemöldökére”

Magyar sminkesek sminkről

Noémi 2012 óta dolgozik sminkesként, általában film-, reklám-, klipforgatásokon lehet megtalálni, de novembertől az első kerületben található stúdiójában alkalmi sminkeket is vállal, valamint sminkoktatást tart.

„Rajongok a filmezésért és a közös stábmunkáért. Sokat dolgozom fiatal filmesekkel, fontosnak tartom, hogy támogassam őket a szakmai tudásommal és nem titok, hogy vannak közöttük olyanok, akikhez nagy reményeket is fűzök a jövőre nézve” – mesélte Noémi, akinek itt találjátok az IMDb-adatlapját.

Az elmúlt évben a fotózások világába is belekóstolt. Ahogy mondja, itt a forgatásokhoz képest luxuskörülmények között dolgozhatott, illetve hatalmas élmény volt neki olyan ismert magyar nőkkel együtt dolgozni, mint Weisz Fanni vagy Farkas Franciska.

Noémit követhetitek a Facebookon és az Instagramon is.

Mi az a mostani trend, amit soha nem követnél, bármennyi YouTube videó is készül róla?

Amit senkinek sem ajánlok az ünnepekre, hogy pöttyökből karácsonyfát rajzolgatva kontúrozza agyon magát, amit majd egycenti vastag alapozóval elfed és fehér púderrel illetve bronzosítóval fixál és nyomatékosít.

No way, lányok! :)

Van olyan módszer, amit a Pinterestről, az Instagramról vagy a YouTube-ról tanultál?

Rengeteg szép szemöldökformát látni mostanában mindenfelé, én rajongok a szépen ívelt, ápolt szemöldökért, elengedhetetlennek tartom egy tökéletes sminkhez. Arra biztatnék mindenkit, hogy fordítson több figyelmet erre. Ha bizonytalan a saját tehetségében, akkor pedig bízza magát egy jó szakemberre.

Forrás:
Duba Máté

Ha tehetnéd, kivel sminkeltetnéd ki magad és miért?

Külföldi sminkeseket Instagramon követek. Akiknek a munkáit szeretem az @lapetitevengeance, @ida_elina és @vladamua. A hazai sminkesek közül, akire bármikor rá merném bízni az arcom, ő Kiss Zsuzsa (Suzytmm), köztudottan az egyik legrégebbi barátom, azonban szakmailag is nagyon sokra tartom.

Forrás:
Balla Vivien
Forrás:
Almási J. Csaba

holnap tali promo

Smink és divat a Holnap Tali! sorozatban

A smink és a divat szinte valamennyi részben visszatérő elem a Holnap Tali!-ban. Nem véletlenül!

A vadiúj magyar websorozat minden hétköznap este új részekkel jelentkezik a Holnaptali.hu oldalon.

Kattanjatok rá és ne hagyjatok ki egyet se!