Kórházba szállították a 99 éves Gábor Zsazsát

Meghalt Gábor Zsazsa, Hollywood utolsó magyar dívája

99 évesen meghalt Gábor Zsazsa Golden Globe-díjas színésznő, Hollywood utolsó magyar dívája.

Vasárnap délután Los Angeles-i otthonában elhunyt Gábor Zsazsa Golden Globe-díjas magyar származású színésznő. A halálát szívroham okozta, de nem volt egyedül; családja végig mellette volt – nyilatkozta férje a Daily Mailnek.

A kezdetek

Gábor Zsazsa (eredeti nevén Sári, Fedák Sári színésznő után) 1917. február 6-án született Budapesten. A családjában egyébként nem ő az egyetlen, aki ilyen szép kort élt meg: anyja, Gábor Jolie (akit furcsamód Jancsinak becéztek, szülei ugyanis fiút akartak) 101 évesen hunyt el Kaliforniában. Zsazsa középső lány volt, nővére és húga szintén színésznő lett, de nem ez volt az egyetlen, amiben a három lány hasonlított: mindhárman kiemelkedően szépek voltak, és extravagáns stílusukról voltak híresek.

Forrás:
Wikipédia

Nem véletlen, hogy Zsazsa 1936-ban elnyerte a Miss Hungary szépségkirálynői címet, s még ebben az évben megvolt élete első nyilvános szereplése is: a híres tenorral, Richard Tauberral énekelt szubrettet Bécsben. Miután első házasságának Burhan Belgével, egy török diplomatával vége szakadt, testvéreit követve Hollywoodba költözött, ahol megkezdte színésznői pályafutását.

Zsazsa, Hollywood csillaga

Első szerepét 35 évesen az Lovely to Look at (Öröm ránézni, 1952) című filmben játszotta, majd a Ginger Rogers főszereplésével készült We're Not Married!-ben szerepelt. Az Oscar-díjas John Huston rendezte Moulin Rouge-ban már női főszereplőként tűnt fel a mozivásznon. 

1952-től több mint 50 filmben szerepelt, és még annál is több sorozatban. 1958-ban nyerte el a legelbűvölőbb színésznő Golden Globe-különdíjat. Nevét az 1960-as évekre Amerika-szerte ismerték – ha nem is feltétlenül színésznői tehetsége miatt, hanem kiemelkedő szépsége, viharos házasságai és válásai, illetve kisebb botrányai miatt. 1989-ben például rövid időre le is tartóztatták, ugyanis állítólag megütött egy rendőrt. A díva három napot töltött rács mögött, és 13 000 dollár bírságot kellett kifizetnie. Utoljára 1992-ben tűnt fel a vásznon, a Csupasz pisztoly című vígjátékban, ahol önmagát alakította.

Forrás:
AFP

Magánélete

Gábor Zsazsát legtöbben viharos házasságairól ismerték. Valóban nem könnyű felsorolni, hogy kikkel kötött házasságot, ugyanis a díva kilencszer házasodott és hétszer vált el (egyik házasságát érvénytelenítették). Utolsó férjével, a német Frédéric von Anhalt herceggel 1986-ban esküdtek, aki megígérte a 99 éves színésznőnek, hogy megszervezi Magyarországra való visszaköltözésüket, ugyanis Zsazsának az volt az utolsó kívánsága, hogy itthon halhasson meg.

A színésznő irreálisan sok házasságából csak egyetlen gyermek született (a családban egyébként senki másnak nem lett gyermeke), méghozzá Conrad Hiltontól, lánya a Francesca nevet kapta. Nekem nem elég egy élet című könyvében leírja, hogy Hilton megerőszakolta, így esett teherbe, mikor pedig lánya megszületett, már vége volt a házasságnak. Francesca először színésznőként, majd fotósként és egy könyvkiadó tagjaként dolgozott. Tavaly hunyt el, de erről férje nem mert szólni Zsazsának, ugyanis már akkor is olyan rossz állapotban volt, hogy attól tartott, a színésznő menten belehalna a fájdalomba, ha tudomást szerezne lánya haláláról – írja az Index.

Íme a férjlista időrendi sorrendben:

  • Burhan Belge (1937–1941) a török nagykövetség sajtóreferense volt.
  • Conrad Hilton (1942–1947) a Hilton szállodalánc alapítója, tőle van egyetlen gyermeke.
  • George Sanders (1949–1954) Oscar-díjas brit színész, aki később Zsazsa testvérét, Magdát vette feleségül.
  • Herbert Hutner (1962–1966) pénzügyi tanácsadó.
  • Joshua S. Cosden (1966–1967) üzletember.
  • Jack Ryan (1975–1976), a Barbie-baba egyik tervezője.
  • Michael O’Hara (1976–1982) amerikai ügyvéd.
  • Felipe de Alba (1982), érvénytelenítve, ugyanis házasságuk csak egy napig tartott.
  • Frédéric von Anhalt (1986–)
Forrás:
Wikipédia

Egészségügyi problémák

A színésznő 2002 óta nem szerepelt nyilvánosság előtt, ugyanis ebben az évben autóbalesetet szenvedett, és 85 évesen kómába került, valamint részlegesen le is bénult. 2004-ben öngyilkosságot kísérelt meg, amit szerencsére férje meg tudott akadályozni. 2005-ben, 88 évesen komoly agyvérzésen esett át, 5 évvel később pedig ismét kórházba szállították, mert egy otthoni baleset következtében (állítólag kiesett az ágyából) több csontja eltört. Még ebben az évben kétszer került kórházba, állapota egyre romlott. 2011-ben újra kórházba kellett szállítani, mert nem kapott levegőt, s még ebben az évben egy fertőzés miatt jobb lábát is amputálni kellett. Most pedig a színésznő, Hollywood utolsó dívája végső nyugalomra tért.   

Forrás:
AFP

Nyugodjék békében!