Egyéb kategória

„Neked olyan szopós szád van” – Élet kapafogakkal és fogszabályzás után

Neked olyan szopós szád van. Biztosan könnyen menne, a fogaid sem akadályoznának. Lehet, hogy nem pont így hangzott el a két mondat, de tizenpár év távlatából egyrészt elhalványulnak az emlékek, másrészt a sokkhatás miatt törölni is akarta az agyam a beszólást. Érettségi előtt voltunk, próbáltunk dűlőre jutni a pasikkal, vegyülni velük jó fej csajként, mégis elérhetetlen jó nőnek szerettünk volna tűnni előttük. Az amúgy is ingatag lábakon álló önbizalmat pillanatok alatt döngöli a földbe két ilyen mondat.

vous - 2017.01.20.
„Neked olyan szopós szád van” – Élet kapafogakkal és fogszabályzás után

Szopós száj?! Így utólag visszagondolva is picikére szűkül a gyomrom. Ha bóknak szánta az egykori iskolatárs, remélem, azóta megtanulta, hogyan kell TÉNYLEG bókolni, különben fölöttébb silány szexuális élete lehet.

A „kapafogak” végigkísérték az életemet. Örököltem őket. A tejfogak nem is voltak zavaróak, aztán amikor megjelentek az igazi metszőfogaim, amelyek már felnőtt méretben nőttek az akkori gyerekfejembe, én is szembesültem vele: nagyok, zavaróak, nem férnek a számba és csúfosan előreállnak.

A probléma akkor nőtt világkatasztrófa méretűre, amikor megkaptam az első fogszabályzómat. Szájpadlásos, kivehetős, nappali példányt.

Akkoriban még nem volt elterjedt, hogy általános iskolás gyerekek fogait így kezelik. A családi történetek között rendszeresen felidézi valaki, hogy milyen vicces volt, amikor rám csodálkoztak az iskolatársak, hogy én vajon drótot szopogatok-e (megint a szopás, de tényleg!). Persze, aztán megszokták, de mint tudjuk, a gyerekek gonoszak, és akik nem találkoztak velem mindennap (azaz nem az osztálytársaim voltak), azoknak csak eszembe kellett juttatniuk, hogy az én számban mosoly helyett drót van.

A mosoly

A mosoly
Forrás:
Alexandra

Azt a fogszabályzót aztán egy komolyabb készülék váltotta volna fel: a szájból kilógó, a fejpánthoz csatlakozó dróttal. Ilyet a Boci és Pipi című rajzfilmsorozatban láttam akkoriban, és bár nagyon bírtam őket, egyikükkel sem tudtam azonosulni teljesen.

Az első fogszabályzómra nagyon vigyáztam, elképzelni sem tudtam, hogyan lehet elhagyni – mert erre a fogorvos azért felhívta a figyelmemet. Sok fogszabályzó tűnik el búcsú nélkül. Az enyém néhány hónap után zokninak vagy hajguminak képzelte magát – sosem tudjuk meg. Soha többé nem láttam, pedig kerestem, esküszöm!

Forrás:
Mengyán Eszter, Hámori Zsófia, Depositphotos

Jó tíz évvel később ismét a fogszabályzással foglalkozó fogorvos székében ültem. Ennek egyrészt esztétikai, másrészt egészségügyi okai voltak. A harapásomat kellett rendbe tenni, amennyire lehetett.

Azt gondolhatjátok, harminchoz közeledve nincs az az ember, aki ebbe a
2-3 éves történetbe belevág, pedig van: én vagyok az élő bizonyíték. Sőt, van, aki 40 évesen vagy afölött is belekezd.

a vous lányok szépséghibái

Volt szerkesztőnk, Kassai Tini is írt a fogairól egy korábbi cikkben 

„A fogaim… na azokat se láttam szépnek sokáig. Az a rés! Kislánykoromban gyakran játszottam azt, hogy rágóval tapasztottam le belülről, úgy mosolyogtam másokra. Azt gondoltam, úgy észre se veszik, vagy nem annyira feltűnő a látvány. Ma már nem rágózom, és tudom, hogy a rés pont jó helyen van a két fogam között. A számomra egyik legfontosabb ember szerint szexi, a családnak meg van min poénkodni.”

Megmutattuk. A VOUS-lányok szépséghibáiért kattintsatok ide!

Vannak olyan kérdések, amelyeket ilyenkor mindenki feltesz, ezeket gyűjtöttem össze. Természetesen minden eset más és más, ezért ne akarjátok megúszni a szakorvossal történő beszélgetést, és ne induljatok el az öndiagnózis rögös útján.

Milyen készüléket válasszak?

Léteznek rögzített és kivehető készülékek is, de kár előre kinéznetek bármit, először hallgassátok meg, mit javasol a fogorvosotok. Felnőttkorban két szempont nagyon fontos: ne látszódjon a készülék, és a lehető leggyorsabb módon essünk túl rajta.

Az előbbire szerencsére ma már vannak megoldások: porcelán- vagy műanyag bracketekkel (fogra ragasztott tappancsokkal) dolgozó fogszabályzó vagy láthatatlan fogszabályzók (áttetsző sínek vagy a fogak belső oldalára ragasztott készülék).

Az utóbbival egyszerűen az a helyzet, hogy szükség van a türelmetekre, ha már egyszer belevágtok a dologba. Ne akarjatok sietni, a fogaitoknak idő kell, mire átrendeződnek és csontosodnak az új helyükön. Éppen ezért fontos, hogy olyan készüléket válasszatok, amelyet nem akartok az első adandó alkalommal eldobni.

Továbbmegyek: volt olyan, hogy már nagyon elegem volt az egészből – általában állítás után –, de tudtam, hogy vége lesz, hogy nem így fogok élni életem végéig.

Ez azért mindig fény a sötét alagút végén.

Mennyibe kerül a fogszabályozás?

Természetesen a készüléktől, a fogorvostól és az életkortól is függ, hogy mennyibe kerül a fogszabályozás. 18 éves kor fölött nem támogatja az állam, viszont léteznek olyan fogorvosok, ahol részletfizetéssel is elvállalják a kezelést. A készülék ára fölött számítani kell rá, hogy vannak olyan orvosok, akiknél fizetni kell a kontrollnál is. Ezt egyébként nem mindenki kéri, jobb előre tisztázni. Számítsatok arra is, hogy rögzített fogszabályzó esetében a készülék levétele után éjszakai fogszabályzót kaphattok, amelyet érdemes még másfél évig viselni.

Mennyire fáj a fogszabályzás?

Általában semennyire, de vannak azért nehezebb napok. Először is akkor, amikor felteszik, egyrészt meg kell szokni, hogy a szátokban van valami, másrészt a fogakat a készülék „húzza-nyomja”. Minden alkalommal, amikor állíttatjátok a készüléket, egy–három napig érzékenyek lesznek a fogaitok, és igen, van, hogy fájnak is. Ilyenkor jönnek a pépes kaják, a bármit eszem, csak rágni ne kelljen érzés. Aztán ahogy jött ez a fájdalom, úgy el is múlik. El is felejtitek a következő kontrollig.

Lehet vele rendesen enni?

Lehet, lehet, csak legyen nálatok mindig fogkefe. 😀

Zavar csókolózás közben?

Nem.

És a bölcsességfogak?

Na, igen. Akárkivel beszéltem eddig, a bölcsességfogak mindig szóba jöttek. Arra ugyanis nagyon érdemes figyelni, mi a helyzet ezekkel a később növésnek induló állandó fogakkal. A szépen berendezett, sok százezer forintba kerülő mosolyt ugyanis nagyon könnyen tönkrevághatja egy növögető bölcsességfog, amelytől torlódni kezdenek a fogak. A fogorvossal történő konzultáción érdemes erre is rákérdezni.

környezettudatos fogápolás mosoly

Környezettudatos mosoly? Létezik! Eláruljuk, mit kell róla tudni

Magyarország egyik népbetegsége, hogy rettegünk a fogorvosoktól, még akkor is, ha igazából semmilyen kellemetlen élményünk sincs velük kapcsolatban. Ez valahogy belénk ivódott az évek során, mint ahogy az is, hogy addig használunk egy fogkefét, míg szét nem állnak a sörtéi. Pedig valójában 3-4 havonta váltani kellene egy újra. De pontosan milyenre? Mindenképp egy környezetbarát verzióra!

Korábbi cikkünk folytatását ide kattintva olvashatjátok.

„Nem tűnt fel különösebben, hogy én is kapafogú lány vagyok”

Amikor arról volt szó, hogy a Mókás arc napunkra a kapafogakról írok, eszembe jutott, hogy Andi nemrég ugyanebben a témában posztolt a Facebookra:

„Valójában soha nem éreztem hibának a kapafogaimat, egészen addig, míg a fogorvos úgy nem gondolta, hogy meg kéne rendszabályozni őket” – meséli Andi, akinek szerintem szexepilje a fogsora. Érdekes, hogy a sajátjaimra sosem így gondoltam. Így folytatja:

„Vannak emlékeim arról, hogy mások megjegyzik, hogy előreáll a fogam, rémlik, hogy nevetnek is rajta, mondjuk azt nem értettem, miért. Akkoriban még nem szelfiztünk úgy, mint ma, nem láttuk magunkat gyakran fotókon, így nem tűnt fel különösebben, hogy én is kapafogú lány vagyok. Mégis, úgy tűnik, keveset mosolyoghattam emiatt, mert egyszer, amikor véletlenül nagyot kacagtam, rám szólt valaki, hogy nevessek többet, mert édesen áll, ahogy kivillantom az egérfogaim. Nagyon meglepődtem akkor.”

A fogszabályzást ő sem úszta meg. Állandót azért nem kapott, mert akkor ki kellett volna húzni két ép fogát. Mivel ezt nem ajánlották fel, maradt az éjszakai fogszabályzónál. „Szörnyű volt, folyt a nyálam tőle, éjjel folyton kiesett, nagyon küzdöttem vele, majd a sors tett róla, hogy eltűnjön az életemből.

Tudniillik lehajthatós kanapéágyam volt, és egy este, amikor kerestem a fogszabályzóm, nem találtam, eszembe jutott, hogy délután, amikor ráhuppantam az ágyamra, valami nagyot roppant. Igen, a fogszabályzóm volt az, ami beszorult az ágy hajlatába. Ripityára törött.

Persze, a család máig nem hiszi el, hogy véletlen volt, a hézagok megmaradtak a fogaim között, így maradtam huszonnyolc éves létemre is egér- és kapafogú lány.”

Forrás:
Hámori Zsófia

Andi nyáron férjhez ment, az esküvői képeket a VOUS fotósa, Zsófi készítette. Szerintem még soha senki nem gyűjtött annyi lájkot a szerkesztőségből, mint Andi ezekkel a fotókkal. Gyönyörű volt rajtuk, és imádtuk, ahogyan mosolyog.

„Nemrég egyébként ismét szólt valaki, hogy nevessek többet, mert jól áll, igazán, és az az igazság, hogy ezt sokan mondják. Ám igazán csak akkor hittem el ezt, amikor Zsófi lekapott az esküvőmön, ahogy felszabadultan nevetek. Imádtam a nevetős esküvői képeinket. Percekig csak néztem magam, és nem hittem el, hogy én vagyok az a huncutul, teli torokból nevető lány.

Akkor fogtam fel, hogy a mosoly tényleg szépít. Még kapafogakkal is.”

600

Fogas tippek VOUS-módra

A fogaink fontosak számunkra, és szeretnénk, ha a ti mosolyotok is szép lenne, ezért sokszor foglalkozunk velük a VOUS-n. Íme néhány téma, amelyet érintettünk korábban:

Ajánlott cikkek