vásárlás lány

A környezettudatos vásárláshoz nem kell sok pénz – 9 tipp, hogy spóroljatok a Földért

Bio és olcsó? Fenntartható, környezettudatos, de közben mégsem luxuskategória? Sokszor azt gondoljuk, hogy a környezet védelme borzalmasan drága, hiszen egészségesen étkezni vagy tudatosan vásárolni sok pénzbe kerül. A következő tippekkel pont ezt szeretném megcáfolni.

A környezetvédelmet vagy a tudatosságot gyakran keverjük össze azzal, hogy ez valószínűleg csak a gazdagok kiváltsága, pedig számtalan olyan tipp és trükk létezik, amelyek nemcsak kézenfekvőek, hanem sok esetben nem drágábbak, mint a „hagyományos” megoldások. Sőt!

Persze azzal nem lehet vitatkozni, hogy egy biopamutból készült felső drágább, mint bármelyik fast fashion darab. Vagy a márkás natúrkencéknek is elkérik az árát, de ne felejtsétek, a legtöbb költség sok esetben csak marketing, és a tudatosság nem is itt kezdődik.

1. Vásároljatok szezonálisat!

Ha magatok nem tudjátok megtermelni a zöldségeket vagy a gyümölcsöket, akkor keressétek a szezonális termékeket. Ma már a fővárosban és több vidéki nagyvárosban is létezik a zöldségkosár rendszere, amelyet több biotermelő is üzemeltet. Ha ezekre előfizettek, mindig helyi, szezonális alapanyagokat kaptok. A szuper- és hipermarketekben is keressétek a szezonális termékeket.

Ezt a cikket is olvassátok el: Tippek, hogyan vásároljatok zöldségeket úgy, hogy még időt, energiát és pénzt is spóroljatok

Forrás:
Unsplash.com

2. Elég 5 dolog a háztartásba, és minden tiszta

Szükség van mosószerre, mosogatószerre, öblítőre, vízkőoldóra, általános tisztítóra, csempetisztítóra, padlótisztítóra, kifejezetten egyet a konyhába, egyet a fürdőszobába, és persze az illata és a színe sem mindegy. Dehogynem! Sokkal olcsóbban kijöttök, ha a fentiek helyett a következőket használjátok: ecet, citromsav, mosószóda, szódabikarbóna, mosószappan. Nemcsak olcsóbbak, de a hatásfokuk is nagyjából ugyanaz. Ráadásul a környezetet is sokkal, de sokkal kevésbé terhelik.

Ezt a cikket is olvassátok el: 15 praktika, amivel rengeteget spóroltok a fürdőszobában és a konyhában

3. Egyetek kevesebb húst!

Regényt lehetne írni a témában, jó néhány dokumentumfilmen túl vagyok, amely a nagyipari állattenyésztés veszélyeire hívja fel a figyelmet. Közben jó néhány vegán propagandafilmet is sikerült megnéznem, ami nem biztos, hogy jó hatással van azokra, akik még csak fontolgatják a vegánságot, de ez most mindegy is. A lényeg, hogy manapság tényleg rengeteg húst eszünk, sokkal többet, mint amennyire valójában a szervezetnek szüksége lehet. A húsfogyasztás csökkentése máris hatalmas lépés lehet előre. Mit gondoltok?

Ezt a cikket is olvassátok el: Késsel-villával a Földért – Mire jó a húsmentes hétfő vagy a hétköznapi vegaság?

4. Vásároljatok kevesebb ruhát!

Azt hiszem, aki követi a VOUS-t, annak nem lesz ismeretlen a következő tipp, hiszen a #viszlatfastfashion-projekt arról szól, hogyan legyünk tudatos divatfogyasztók, hogyan vásároljunk ruhát tudatosan. És ebbe bizony nemcsak az fér bele, hogy csak és kizárólag fenntartható és etikus szellemben alkotó magyar tervezőktől vásárolunk, hanem a ruhacsere, a turizás is, illetve annak belátása, hogy tényleg nincsen szükségünk ennyi ruhára. Helyette vásárolhatunk például élményeket, fejleszthetjük a tudásunkat, önmagunkat.

A #viszlatfastfashion projekt cikkeit ide kattintva olvashatjátok.

Forrás:
Unsplash.com

5. Igyatok csapvizet!

Hetek óta ugyanazzal a műanyag flakonnal mászkálok, és nagyon, nagyon igyekszem, hogy ne hagyjam el, mert nem szeretnék többé műanyag palackos ásványvizet vásárolni. A következő beruházásom egy fém- vagy üvegkulacs lesz, amit csapvízzel fogok újratölteni. Egy ideje van otthon szűrőkancsóm is, a napot mindig szűrt csapvízzel kezdem, aztán sima csapvízzel folytatom.

Ma már Magyarországon is egyre több vendéglátóhely csatlakozott egy kezdeményezéshez, melynek lényege, hogy ingyen újratöltik a kulacsot akkor is, ha nem ülsz le náluk egy kávéra vagy teára.

Ezt a cikket is olvassátok el: Refill, Redinner – Két kezdeményezés, amelynek örülni fogtok

(Természetesen ahol nem megfelelő a csapvíz minősége, vagy olyan csövön folyik keresztül, ami miatt büdös lesz vagy elszíneződik, ott én is az ásványvizet választanám.)

6. Ne rendeljetek, főzzetek!

Nem kell bonyolult ételekre gondolnotok, de laktató egytálételekkel sokszor jelentősen csökkenthetitek az ebédre kiadott pénzt. Ráadásul ha magatok főztök, akkor pontosan tudjátok, mi kerül az ételbe.

Ezeket a cikkeket is olvassátok el:

Pénztárcakímélő tippek hétvégi nagybevásárlásra

Pörgős főzős trükkök sietős hétköznapokra

7. Annyi élelmiszert vásároljatok, amennyit meg is esztek!

Érdemes egy ideig jegyzetelni, hogy mit esztek, hányszor, mi fogy, és mit kell venni – na meg mi az, amit kidobtok, és miért. Ha felvázoljátok a szokásaitokat, akkor rájöttök arra is, hogy miért dobtok ki élelmiszert (ezzel együtt pénzt is) a kukába. Az élelmiszer-pazarlás problémája amúgy világszintű, de mindig jobb az egész világ helyett előbb csak magatoknál kezdeni az átalakulást.

Ezt a cikket is olvassátok el: A másnapos kenyér új élete – hasznosítsátok, ahogy eddig soha!

8. Spóroljatok néhány egyszerű trükkel!

Nem is gondoljátok, milyen könnyű spórolni, erről több cikk is született a VOUS-n. Nyilván a semmiből nagyon nehéz, de egy kicsit mindig lehet. A következő cikkek ebben adnak lelki támogatást és tanácsot is.

Ezeket a cikkeket olvassátok el:

Takarékoskodás vs. tündérholmik – Mese arról, amire nincs szükségünk, csak megkívánjuk

Spóroljatok egy kisebb vagyont mindössze egyetlen táblázat segítségével!

„Annyit spóroltam 5 nap alatt, hogy le sem merem írni” – kipróbáltuk, mennyi kiadástól szabadíthat meg egy kis tudatosság

9. Egyszerűen ne vásároljatok!

Érdemes kipróbálni, milyen egy #nemvásárolok időszakot csinálni. Lehet ez egy nap, egy hét, két hét, egy hónap. Ez nagyon szigorú, de az élelmiszereket leszámítva sokszor tartható is. Olyan időszakban érdemes kipróbálni, amikor nincsen születésnap, névnap, ünnep, beiskolázás, nyaralás. Bele mertek vágni?

Ezt a cikket is olvassátok el: Kipróbáltam: egy hétig nem vásároltam semmit