Egyéb kategória

Mindenki Meghan Markle ruhájáról beszél, de mit mond 2 magyar menyasszonyiruha-tervező?

Ma már pontosan tudjuk, milyen ruhát viselt Meghan Markle az év esküvőjén. Harry herceg feleségének ruháját Clare Keller brit divattervező, a francia Givenchy divatház vezető tervezője álmodta meg. A ruha sokak véleménye szerint túl egyszerű, mások díjazzák az egyszerű, de nagyszerű irányvonalat. A megosztó darabról szakembereket is megkérdeztem: milyen hatással lesz Meghan Markle ruhája az esküvői divatra, mit üzen a magyar menyasszonyoknak? Két magyar menyasszonyiruha-tervező válaszolt.

vous - 2018.05.20.
Mindenki Meghan Markle ruhájáról beszél, de mit mond 2 magyar menyasszonyiruha-tervező?
Harry herceg Meghan Markle esküvő

Meghan Markle ruhájáról a számok nyelvén

  • 1932 – Ebben az évben készült Mária királyné számár a tiara, amelyet Meghan Markle az esküvőn viselt.
  • 5 – A Givenchy divatház készítette a fátylat is, amely 5 méteres volt.
  • 53 – A fátylat a Brit Nemzetközösség 53 országának jellemző virágai díszítették.

Beke Luca – Lucidité

Beke Luca nevét ismerhetitek, hiszen több VOUS-lány is az ő ruhájában mondta ki a boldogító igent. Valamit nagyon tud. Kíváncsi voltam, mit volt az első gondolata a ruháról.

„Tökéletes választás, ami kiemeli Meghan szépségét és tükrözi a személyiségét. Egyszerre modern mégis klasszikus ami időtlen eleganciát sugall. A Clare Waight Keller által megálmodott ruha minimalista, minden plussz díszítéstől mentes, egyszerű szabású, ‘trumpet’ fazon, melyhez hosszú uszály párosul, ami tökéletesen passzol Meghan alakjára. A vállcsúcsig érő csónaknyak kiemeli a szépségét és megnyújtja a nyakát. A ruhát tökéletesen egészíti ki a II. Erzsébettől kölcsön kapott gyémánt tiara, és a Cartier gyémántfülbevalók, amik bár sziporkáznak a napfényben, csupán kiegészítik Meghan természetes szépségét.

A kedvencem a gótikus katedrálisnál is hosszabb selyemtüll fátyol, hímzett csipke és organza díszítéssel, ami lágyítja és megtöri a ruha tömörségét.

Az összhatás pedig fejedelmi: egyszerre határozott és légies, klasszikus és modern, pont olyan, mint amit Meghan megtestesít  a monarchia és a világ számára.”

Objektum doboz

Objektum doboz

Lucával arról is beszélgettünk, vajon ő milyen ruhát tervezett volna a hercegnének. „Szinte pont ilyen ruhát képzeltünk el neki. Egy trumpet fazonú testkövető ruhát, ami átmenet az A vonal és a sellő fazon között, extra hosszú uszállyal, selyemből.

Meghan esetében a hagyományok tisztelete, a protokoll betartása a legfontosabb úgy, hogy közben önazonos tudjon maradni és ne adja fel azt a határozott nőt aki korábban volt.

Ezért az anyag kiválasztásánál elsődleges, hogy ezt a határozottságot megjelenítse. Kifinomult, minimalista stílusához, nem tudtunk elképzelni semmilyen applikált csipkét, virágdíszítést. Mi is nyitott csónaknyakat terveztünk ám az általunk megálmodott ruhának igazgyöngy gombjai voltak. 
Az egyházi szertartás miatt elengedhetetlen a fátyol, bár mi egy nagyon hosszú selyemtüll palástot képzeltünk el az általunk megálmodott ruhához.
 Összahatásában azonban, pont ilyen ruhát álmotunk meg neki élete napjára.”

Interjú Beke Lucával a Lucidité esküvői ruhák tervezőjével

„Ez bizalmi dolog a tervező és a menyasszony között”

Volt egy pillanat, amikor Luca úgy gondolta, elfordul az egész divattervezéstől. Hiába nyerte meg a Triumph fehérneműtervező versenyének hazai fordulóját, a tanulmányai során nem készítették fel arra, hogyan adjon interjút, hogyan nyilatkozzon, hogyan kezelje a sikert.

A Lucával készült korábbi interjúnkat ide kattintva olvashatjátok.

Sokan felfigyeltek arra, hogy a ruhát a fracia Givenchy divatház tervezte, akinek vezetője 2017 óta a brit Clare Waight Keller.

„Személyes kedvencem a márka, Clare Waight Kellert pedig még a Chloénál töltött éveiből követem. Szerintem fantasztikusan ráérzett Meghan stílusára – köszönhetően a Ralph Laurennél töltött közös munkának-, melyet ötvözött a Givenchy eleganciájával. Akárcsak Meghan, Clare is egy nagyon erős nő a divat világban és ő az első női vezetője a Givenchy háznak. Egy olyan ruhát terveztek neki, ami tökéletesen passzol természetességéhez, határozottságához mégis megőrizte a Givenchy ház klasszikus stílusát, és

méltóképppen tiszteleg Hubert De Givenchy előtt, aki divatba hozta a nyitott csónaknyakat, amit Audrey Hepburn is viselt. 

Személyes kedvencem a fátyol, ami a brit nemzetközösség 53 tagjának virágait, növényeit fogja össze, ezzel is reprezentálva a sokszínűségben az egységet. A fátyol elején a búzakalász a termékenységet, a szeretetet, az összefogást  szimbolizálja, melyet a különböző országok növényei egészítenek ki. Meghan külön kérésére California nemzeti virága a mák is felkerült, valamint az aranyeső, ami akkor virágzott, amikor először a Kensington palotában járt. Kettejük közös munkája egy igazán személyes alkotás, ami, mindkettejüket méltóképpen képvisel.”

Végül kíváncsi voltam arra is, Luca mit gondol, hogyan szivárog be a hercegné által viselt ruha a divatba.

„Szerintem maga Meghan Markel, és amit ő képvisel lesz inspiráló és ‘divatos’. A maga természetességével és közvetlenségével és azzal az értékrenddel, amire felhívja a figyelmet és amit képvisel.

A félvér nő, aki ahogyan ő mondja, sehova nem tartozott kislányként de mégis hitt magában és saját erőből jutott el eddig. Az elvált szülők gyermeke, akit végül nem az édesapja kísért be a templomba élete napján. Ő tényleg egy olyan színfoltja lesz a királyi családnak, akivel nagyon sokan tudnak majd azonosulni és akihez kislányok milliói akarnak majd hasonlítani.

Remélem Meghan természetessége arra fogja inspirálni a nőket, hogy merjék felvállalni magukat és szereti magukat olyannak, amilyenek.

Ha egy elemet kellenek kiemelnem a ruhából az a fátyol lenne, amit a nők tagjai adnak egymásnak a családban ezzel csodaszép hagyományt teremtve. Egy ilyen egyszerű dolgot is lehet személyes és tud különleges lenni.”

Objektum doboz

Objektum doboz

Kaposi Judit – jkaposistyle

Kaposi Judit eredetileg jogász végzettségű, de egy komoly baleset ráébresztette arra, hogy nem csak ezen a pályán képzeli el a jövőt. Olyan hivatást keresett, amelyben kiélheti a kreativitását, így lett először divat stylist, majd menyasszonyiruha-tervező. Ma már egyre több menyasszony keresi meg, akik hozzánk hasonlóan imádják a romantikus, mégis érzéki, vagány darabokat.

Judit így elemezte Meghan Markle ruháját: „A hercegné elbűvölően festett klasszikus szabású, törtfehér ruhájában, amit egy varázslatos tiara és egy finoman hímzett fátyol egészített ki. A választott divatházra jellemző tökéletes sziluett és a fátylat kiegészítő aprólékos részletek teszik izgalmassá ezt a csodás, egyedi tervezésű darabot.

Objektum doboz

Objektum doboz

A vállakat kiemelő felsőrész egyszerre merész, mégis kifinomult választás egy menyasszonynak. Megőrzi a tradicionális brit hagyományokat mégis friss és új szemléletet hordoz. A tiara, a letisztult, a tökéletes szabásvonalú ruha, a lágyan leomló fátyoltüll, az apró virágmotívumok, az uszály csodás egységbe forrnak össze és ölelik körbe a menyasszony sziluettjét, hangsúlyozva ezzel tökéletes homokóra alkatát. Én is mindenképpen ezt javasoltam volna. A káprázatos ékszer miatt mellőzték a túldíszítettséget, melyet szintén figyelembe kell venni a tervezés során.”

Objektum doboz

És mi volt az, ami miatt tervezőként leginkább szerette a ruhát? Judit ezt is elárulta: „Hagyja érvényesülni a menyasszony személyiségét és modern stílusát, ami egy egyedi tervezésű darabnál elengedhetetlen és a munkáim során én is erre törekszem.

Bízom benne, hogy a hercegnő ruhaválasztása a magyar menyasszonyokat is arra inspirálja, hogy merjék bátran vállalni a saját stílusukat.”

Dirty Dancing-emelést szeretne mindenki az esküvőn – Megtudtuk a tökéletes keringő titkát

Három ikonikus menyasszonyi ruha, amit csak ritkán emlegetünk

…pedig érdemes lenne – teszem hozzá. Mindig Diana hercegné, Katalin hercegné, Grace Kelly, Jacqueline Kennedy neve kerül elő, ha ikonikus menyasszonyi ruháról van szó. Pedig a következő három darab nemcsak különleges, hanem korszakalkotó is volt.

A cikket ide kattintva olvashatjátok el.

Ajánlott cikkek