Egyéb kategória

1 alkalmi ruha 7-féle módon – Így viseljetek egy elegáns darabot a hétköznapokon!

Az elmúlt években hány céges karácsonyi vacsorára, esküvőre, színházba, konferenciára vettetek új alkalmi ruhát? És hányszor vettétek fel ezeket? Ha tippelnem kellene, akkor nagyjából minden fontosabb eseményre új ruhával készültetek, és ezeket utána maximum még egyszer vagy kétszer vettétek fel. Nekem is van egy ilyen ruhám. De ahelyett, hogy a gardróbomban szomorkodna, az elmúlt hónapokban varázslatos kalandokban volt része mellettem.

vous - 2016.12.18.
1 alkalmi ruha 7-féle módon – Így viseljetek egy elegáns darabot a hétköznapokon!

A kis rózsaszín ruhát egy barátom esküvőjén viseltem 2011-ben. Azóta összesen kétszer ha volt rajtam: egy céges karácsonyi vacsorán és egyszer egy teljesen szürke, őszi hétköznapon a munkahelyemen. Utána évekig szomorkodott a szekrényemben, kihasználatlanul. Csak akkor jutott eszembe, amikor épp átköltöztem egyik lakásból a másikba. Amikor belevágtam a #viszlatfastfashion projektbe, elhatároztam, hogy adok ennek a ruhának egy esélyt. Mit egyet?! Egyből harmincat!

kerdojel

Mi az a #viszlatfastfashion projekt?

Számtalan előzménye volt annak, hogy idén tavasszal úgy döntöttem, hogy nem vásárolok tovább a fast fashion üzletekben. 8 + 1 nyomós érvem van, amiért elkerülöm ezeket a ruhaboltokat. Nem sokkal később megismerkedtem Livia Firth filmproducer (Colin Firth brit színész felesége) kampányával, amely a túlfogyasztás ellen szólal fel. Azt kéri, vásárlás előtt gondoljátok át, hányszor viselitek majd az adott ruhadarabot. Ha harmincnál kevesebbszer, akkor inkább ne vegyétek meg. Közben találkoztam néhány magyar ökotervezővel, akik a divat felhőtlensége mellett komolyan odafigyelnek arra, hogy alkotásaikkal ne terheljék a környezetet. Idén októberben eldöntöttem, hogy 2016. december 31-ig nem vásárolok ruhát. Jelentem, még élek és virulok.

Objektum doboz

Objektum doboz

A külföldön futó #30wears kihívást én csak #viseld30-szor kihívásnak neveztem el. Fogtam a már meglévő ruháimat, kölcsönkértem néhány darabot a húgomtól, még néhányat kaptam kölcsön magyar tervezőktől, és máris belevághattam a szettek összeállításába. Az elmúlt hónapokban többet is közzétettem az Instagramon, ezekből mutatok hetet.

#1 – Csajos, mégsem kislányos

Egy szempontból szerencsém van, mert a kiinduló ruha egyszerre lehet cserfes, elegáns, csinos, drámai, kislányos, nőies. Azt mondjuk soha nem gondoltam volna, hogy alá tudok venni egy hosszú ujjú felsőt is.

A ti ruhatáratok is valószínűleg számtalan olyan összeállítást rejt, amire nem is gondoltatok. Szívesen inspirálódok a Pinterestről – nem csak akkor, ha tortákban, dekorációkban vagy sminkekben szeretnék gyönyörködni. Ilyenkor rákeresek a már meglévő ruhadarabomra, és megnézem, milyen street style összeállításokat dob ki a kereső.

Objektum doboz

Objektum doboz

#2 – A fenntartható divat katonája

Ez az egyetlen összeállítás, amely nem volt rajtam éles bevetésen, csak a fotózás kedvéért viseltem. Abban biztos voltam, hogy a merevebb bőrfelső mellett jól mutat majd a finom, nőies szoknyarész, de arra nem számítottam, hogy ennyire.

A felsőt amúgy a Printából kaptam kölcsön, ahol leselejtezett ruhákat alakítanak át új, menő darabokká – ez az úgynevezett upcycling. A Printa vezetőjével, Majoros Zitával készült interjúnkat itt olvashatjátok.

Az alapanyagok kontrasztjával érdemes játszanotok nektek is. Például egy bőrdzsekivel nagyon jól néz ki egy könnyű nyári ruha, de a bőr és a csipke vagy a bőr és a szőrme kombinációja is nagyon izgalmas.

Objektum doboz

Objektum doboz

#3 – Kuckózós darabokba bújva

Bevallom, nagyon szeretem a nagy, naaagy, nagyon naaaaagy ruhadarabokat. A boyfriend jeans, az oversize pulcsik, kardigánok, plédsálak kifejezetten a kedvenceim, de szeretek szerettem vásárolni a férfiosztályon is.

Ha nem szeretnétek, hogy az oversize kardigán eltakarja az alakotokat, használjatok a szetthez illő övet is. Még több kardigántippet Ninától kaphattok, ha elolvassátok ezt a cikket.

Objektum doboz

Objektum doboz

#4 – Színek, színek és megint csak színek

Az, hogy újra turkálókban kezdtem vásárolni, magával hozta a színeket az életemben. Sokkal merészebben választok színes darabokat. Biztos azért, mert sokkal kisebb a kockázat, mint amikor drágábban vásárolok.

Amikor tavaly egy színelemző járt a VOUS szerkesztőségében, én voltam az egyik legnehezebben megfejthető alany. Azóta abban maradtam magammal – és több stylist ismerősömmel is –, hogy valószínűleg lágy ősz típus vagyok, így eszerint kezdtem vásárolni is.

Az eredmény még engem is meglepett.

A már említett Pinteresten számtalan palettát találtok, akár a tavasz, a nyár, az ősz vagy a tél színtípusba, illetve ezek altípusaiba tartoztok. Viszont érdemes szakembert megkeresni, ha bizonytalanok vagytok.

Objektum doboz

Objektum doboz

#5 – Helló, mangalány!

A színátmenetes évek óta trend sminkben, hajban, tortában, esküvői ruhában – miért pont a harisnya lenne kivétel? Magyarországon is van egy tervező, aki kézzel festett színátmenetes harisnyákat árul, de természetesen külföldön is hatalmas trend az ombre. Egy ilyen harisnyával a legegyszerűbb szettet is feldobhatjátok, és biztos, hogy mindenki a lábaitokat nézi majd.

Valamiért végig az volt az érzésem, hogy ez a szett egy kicsit mangalányos, Zugló utcái helyett akár a virágzó cseresznyefák alatt is lépkedhetnék benne.

Objektum doboz

Objektum doboz

#6 – Helló, Párizs!

Az előző összeállításhoz képest annyi történt, hogy cipőt és harisnyát cseréltem, és a nyakamba tekertem egy kendőt. Ezzel, remélem, számotokra is bebizonyítottam, milyen fontosak a kiegészítők.

Ez az összeállítás amúgy olyan, mintha Japánból, illetve Zuglóból egy pillantás alatt Párizsba csöppentünk volna. Ha a francia nők stílustippjeit szeretnétek elsajátítani, olvassátok el grafikusunk, Fanny korábbi cikkét ide kattintva.

Objektum doboz

Objektum doboz

#7 – Alkalmi ruha sportcipővel? Jöhet!

Nem én vagyok az a VOUS-lány, aki a legelegánsabb ruhájához is sportcipőt húz, de legalább volt kitől inspirálódnom. Szerkesztőnk, Nóri megszállott Converse-mániás, amiről ebben a cikkben mesélt is nektek. Én viszont a futócipőmre kattantam rá, amit a futás helyett mellett szívesen viselek olykor-olykor utcai cipőként is.

Objektum doboz

Objektum doboz

Az Instagram-oldalamon található fotókat egykori VOUS-lányunk, Mészáros Virág készítette. Virág Facebook-oldalát itt találjátok.

Ajánlott cikkek