Egyéb kategória

Amit szinte mindenki megbán: miért vállaljuk be a szerető szerepét?

Sok nő helyezkedik bele a szerető szerepébe életének valamelyik szakaszában. Később, mikor visszaemlékeznek erre az időszakra, kevesen gondolják úgy, hogy jó ötlet volt, sőt, nagyon sokan életük egyik legnagyobb, immár visszavonhatatlan hibájának tartják. De miért vállaljuk be ezt a szerepkört, mi ösztönöz bennünket arra, hogy kapcsolat helyett valaki szeretőjévé váljunk? A lehetséges indokokat gyűjtöttem most össze nektek.
vous - 2016.04.25.
Amit szinte mindenki megbán: miért vállaljuk be a szerető szerepét?

1. Ha nincs elég önbizalmunk

Bizony az esetek nagy részében arról van szó, hogy önbizalomhiányban szenvedünk, és ez vezet el odáig, hogy szerető válik belőlünk. Az önbizalomhiányt persze kiválthatja egy előző kapcsolatban szerzett negatív visszajelzés, ilyenkor az is előfordulhat, hogy nem akarunk újabb kapcsolatot, hiszen akkor megint kitesszük magunkat a lehetséges negatív tapasztalatoknak. Önbizalomhiány következménye lehet az is, hogy az illető úgy érzi, ő nem érdemel teljes boldogságot, így beéri azzal, ha csak „egy kicsi juthat neki a jóból”, nem pedig egy teljes kapcsolat, amelyben ő is fel van vállalva mint egyenlő fél.

Ezek a nők nem bánják, hogy bujkálniuk kell, és azt sem, hogy a férfi életében ott van egy másik nő, aki talán nagyobb szerepet játszik, hiszen nem tartják magukat arra érdemesnek, hogy olyan fontos helyet foglaljanak el valaki életében, mint a másik nő. Pedig az önbizalmukon egy szeretői viszony aligha segíthet, ahol gyakran mellőzik őket, és folyamatosan versengniük kell a másik szeretetéért. Ha azt tapasztaljátok magatokon, hogy ezért mentek bele egy titkos viszonyba, nem árt elgondolkozni azon, hová lett az önbecsülésetek, és hogy mi fogja visszahozni.

2. A tiltott gyümölcs szindróma

Sokan azért kezdenek viszonyba, mert rettentően élvezik, hogy pár hagyományos, unalmasabb kapcsolat után újra van az életükben valamiféle izgalom. A szeretői státusz állandó kockázattal jár: vajon lebukunk, vagy elég ügyesek vagyunk ahhoz, hogy eltüntessük a nyomokat? Hogy alakul a másik kapcsolata miattunk? Talán nehéz bevallani, de sokakat az csábít az egészben, hogy a másik tiltott gyümölcs, hogy ezt nem szabadna, hogy ez „megvetendő” és tilos. Olyan ez, mint a kapcsolatok elején a rózsaszín köd: ha valaki rendszeresen kerül szeretői pozícióba, vagy egy viszonya már hosszabb ideje tart, ez az izgalom kihunyhat, és nem marad más, mint a nehézségek és problémák, amik a titkolózással és a kockázattal járnak. Egy idő után pedig elgondolkozunk: még mindig megéri?

Forrás:
Giphy

3. Ha félünk az elkötelezettségtől

Ha alapvetően nem vagyunk azok az „ásó, kapa, nagyharang típusok”, és az eddigi kapcsolatainkban is problémát jelentett, hogy elköteleződjünk a párunk mellett, akkor meglehet, hogy egy szeretői viszonyban kényelmesebben érezzük magunkat, hiszen ha minden a terv szerint megy, az ilyesminek bizony nem házasság a vége. Akkor is hasonló a helyzet, ha valaki egyszerűen csak olyan fázisát éli az életének, amiben nem tud elképzelni egy kapcsolatot, de az intimitást azért nem akarja nélkülözni az életéből. Ha ilyesmit éreztek magatokon, érdemes hosszú távon gondolkozni, és feltenni olyan kellemetlen kérdéseket, hogy akartok-e majd házasságot vagy gyereket. Ha csak a távoli jövőben, de mégis vágyunk az ilyesmire, akkor máris tudjuk, hogy a szeretői viszonyaink nem tartanak örökké, és idővel muszáj lesz valahogy leküzdenünk az elkötelezettségfóbiánkat.

4. Amikor a másik kell, bármi áron

Az is előfordulhat, hogy alapvetően nem akarunk szeretői viszonyt, de annyira belehabarodunk valakibe, aki kapcsolatban vagy netán házasságban él, hogy eljutunk arra a pontra, hogy őt akarjuk, bármi áron. Így ha a másik fél vevő rá, belemegyünk olyasmibe is, amit talán nem gondoltunk volna magunkról, vagy amit tiszta fejjel elleneznénk, csak elvakít bennünket a másik iránt érzett vágy. Ilyenkor a szerelmes nők hajlamosak minden lealacsonyító feltételt elfogadni, ami egy titkos viszonnyal jár: megértik, hogy nem hívogathatják szerelmüket éjjel-nappal, lassan megszokják a folyton változó hotelszobákat, és csak remélni tudják, hogy a férfi a két nő közül idővel őket választja. Azonban ez nem mindig, sőt ritkán következik be. Ha már hosszabb ideje tart egy ilyen affér, és nincs előrelépés, akármilyen nehéz is, le kell ülnünk és végig kell gondolnunk, hogy mit kapunk meg egy ilyen titkos viszonyból, és mire vágynánk még.

Forrás:
Giphy

5. A remény hal meg utoljára

Az előző témával összefügg, és egy viszony fő motivációja is lehet az, hogy felvállalt partner váljon a szeretőkből. Ez azt jelenti, hogy sok nő azzal a szánt szándékkal megy bele ilyesmibe, hogy egy másik kapcsolatot vagy házasságot leromboljon. Ha azt vesszük észre magunkon, hogy annyira kell a másik, hogy még ilyesmire is vetemednénk, gondoljuk egy pillanatra végig, milyen érzés lehet a másik nő helyében lenni. Annyi férfi van, akit egyáltalán nem zavar, ha megbántanak bennünket, legalább mi, nők ne csináljuk ezt egymással. Ráadásul a férfiról is sok mindent elárul, ha otthagyja kedvesét vagy feleségét valaki más miatt, hiszen ilyenkor felmerül a kérdés: velünk nem teszi majd ugyanezt?

Ajánlott cikkek