Egyéb kategória

Stresszeltek a suli miatt? Így nyugtassátok le magatokat!

Hamarosan beköszönt augusztus utolsó tíz napja, ez pedig nem jelent mást, mint hogy nyakunkon egy újabb sulis év. Érthető, ha a fehér tantermeknek már a gondolatától is kiver benneteket a víz és összeszorul a gyomrotok, de felesleges a suli miatti stressz! Megmutatjuk, hogyan űzzétek el a szorongást könnyedén!

vous - 2021.08.31.
Stresszeltek a suli miatt? Így nyugtassátok le magatokat!

Ha arra gondoltok, hogy hamarosan újra házi feladatot kell körmölnötök és szövegeket magolnotok ahelyett, hogy a medencében lazulnátok, legszívesebben kiszaladnátok a világból? Igen, mindannyian befeszülünk kicsit (oké, nem is kicsit), amikor közeledni kezd az új iskolai év, pedig mind tudjuk, hogy előre stresszelni valamin mennyire felesleges. Éppen ezért hoztam nektek pár módszert, amivel elűzhetitek a sulikezdéses stresszt!

1. Készítsetek listát a teendőkről!  

A nyár elég hosszú ahhoz, hogy kicsit lelassuljunk, ha feladatok teljesítéséről és határidőkről van szó. Éppen ez az egyik oka annak, hogy annyira megijedünk, ahogy közeleg a szeptember: félünk, hogy annyira elkényelmesedtünk, hogy nem fogunk tudni teljesíteni. Ilyenkor pedig a legjobb megelőzni a bajt és bebiztosítani magunkat, például listákkal. Ha még előző este vesztek egy mély levegőt, és tiszta fejjel átgondoljátok a napi teendőket, aztán zsebre vágjátok a cetlit, tulajdonképpen lélekben már fel is készültetek a nap kihívásaira, és ha esetleg valami váratlan teendő akad, már akkor sem borultok ki annyira.

2. Legyen meg a stabil rutin!   

Az emberi természet ösztönösen vonzódik a rutinszerű tevékenységekhez, így bármilyen nap elé nézünk, vannak biztos pontok, amikbe lehet kapaszkodni, legyen az a reggeli csésze kávé vagy mondjuk egy kellemes esti zuhany. Minél előbb kialakítjátok ezeket a biztos pontokat a mindennapi életetekben, annál stabilabbnak érzitek majd magatokat, hiszen nem számít, mik érnek előtte, az esti sorozatunkra mindenképp lehet számítani!

Forrás:
Pexels

3. Legyetek fizikailag is aktívak!  

Nem véletlen, hogy sokan valamiféle mozgással vezetik le a stresszt, hiszen az ilyesmi elvonja a figyelmünket az apró-cseprő problémáinkról, mivel magas koncentrációt, türelmet és erőkifejtést igényel. Ha úgy érzitek, semmiképp nem tudtok a sulikezdés keltette stresszel megbirkózni, mozogjatok! 

4. Kreáljatok magatoknak csendes, nyugodt tanulósarkot! 

Ha nyakatokon vannak az iskolai teendők, az sem mindegy, hol próbáltok tanulni. Válasszatok le a szobátokról egy részt, és változtassátok át a nyugalom szigetévé, ahol senki sem zavarhat benneteket! Tehetitek ezt virágokkal, gyertyákkal, füstölőkkel, esetleg hangulatjavító zenékkel – ezt mindenkinek magának kell eldöntenie. Higgyétek el, sokkal jobb érzés úgy tanulni, hogy közben ilyen szuper helyen vagytok!

5. Ne feledkezzetek meg a regeneráló alvásról!  

A leginkább persze úgy tudunk felkészülni az iskolai időszakra, ha alszunk, méghozzá sokat! Egy harvardi tanulmány szerint az alváshiány nemcsak hangulatingadozást, hanem koncentrációs problémákat, memóriazavarokat és folyamatos erőtlenséget eredményez – ezek pedig elengedhetetlenek a tanuláshoz.

Szóval, csajok, ha nem akartok a sulin stresszelni, aludjatok sokat!

Ajánlott cikkek